Datawetenschappers TU/e voorspellen groei coronabesmettingen per land

11 maart 2020

Van 11 maart tot eind april 2020 publiceerde TU/e statisticus Edwin van den Heuvel en een klein team van datawetenschappers op deze pagina elke dag een voorspelling van de coronapandemie. Nu de dagelijkse updates voorlopig zijn afgelopen (de onderzoekers zullen nieuwe resultaten publiceren zodra de pandemie weer oplaait), is het tijd om terug te kijken. De onderzoekers presenteren een aantal grafieken die de infecties en sterfgevallen in alle 24 landen in één oogopslag laten zien, zodat de trends gemakkelijk kunnen worden vergeleken. Ook publiceren we een interview met Edwin van den Heuvel, waarin hij terugblikt op het hele project. Het archief van de voorspellingen is hier terug te vinden.

Aantal infecties

Zoals verwacht in onze vorige voorspellingen lijken veel landen het kantelpunt te hebben gepasseerd. Dit blijkt duidelijk uit de afvlakkende curves in de meeste landen in de grafiek die de absolute aantallen infecties tonen. De schaal van de y-as is echter vrij groot, wat het lastig maakt om de trend in de kleinere landen te onderscheiden. De trend in de VS valt het meest op: de waarden in dat land zijn veel groter dan de rest, en de curve voor dit land lijkt nog niet af te vlakken. Integendeel, het lijkt erop dat de VS nog steeds hard groeit.

Om een beter inzicht te krijgen in de relatieve groei in de verschillende landen, kijken we naar het aantal infecties per miljoen inwoners. Uit deze grafiek blijkt dat Spanje, België, Ierland, de VS en Groot-Brittannië een steile groei kennen, en de afvlakkend trend is minder zichtbaar dan wanneer we naar de absolute waarden kijken. Aan de andere kant zijn Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen, Duitsland en Iran het duidelijkst aan het stabiliseren.  Ook Frankrijk lijkt zich op dit moment te stabiliseren, maar de gegevens van dat land zijn onbetrouwbaar (de officiële bronnen meldden een duidelijke daling van het cumulatieve aantal infecties op 29 april, terwijl andere bronnen al veel grotere aantallen meldden sinds begin april).

Het lijkt er ook op dat de landen naar groeipercentage kunnen worden gegroepeerd in ruwweg drie clusters, met een steile, middelmatige en langzame toename.

Klik op afbeelding voor volledig beeld

Aantal sterfgevallen

Voor het aantal doden geldt iets dergelijks. De absolute waarden laten een stabiele stijgende trend zien voor de VS, terwijl de curven voor Spanje, Italië en Frankrijk zich langzaam lijken te stabiliseren. In Groot-Brittannië was er een duidelijke stijging op 27 april, waardoor de curve niet gelijkmatig verloopt.

Ook hier zijn de curven van de relatieve getallen veel meer gespreid dan de curven voor de absolute waarden.  Begin mei hadden België, Spanje, Groot-Brittannië en Italië het grootste aantal sterfgevallen per miljoen inwoners. België heeft meer dan 600, Spanje meer dan 500, Italië bijna 500 en Groot-Brittannië bereikt net 400 sterfgevallen per miljoen inwoners.

Er is echter een vertraging in het aantal sterfgevallen ten opzichte van het aantal infecties, en aangezien deze laatste nog steeds toenemen, kunnen we verwachten dat ook de curves van het aantal sterfgevallen nog steeds aanzienlijk zullen veranderen.

 

Klik op afbeelding voor volledig beeld

Barry van der Meer
(Head of Department)
Henk van Appeven
(Communications Adviser)