Studeren

Promoveren

Na je masteropleiding kun je kiezen om je verder te verdiepen in het onderzoek. In een periode van vier jaar ontwikkel je jezelf tot zelfstandig onderzoeker. Dit betekent dat je aan het begin staat van een wetenschappelijke carrière. Als promovendus ben je in dienst van de universiteit en je vervult hiervoor een belangrijke functie: je zorgt voor de reputatie en continuïteit van het onderzoek.

Onder begeleiding van een hoogleraar verdiep je je in een onderwerp dat je fascineert en waar je verder onderzoek naar gaat doen. Je moet dan ook beschikken over een gezonde dosis nieuwsgierigheid en motivatie om je onderzoeksgebied uit te diepen. Zelfstandigheid, goede communicatieve vaardigheden en het vermogen om samen te werken zijn belangrijke vereisten.

Je schrijft wetenschappelijke presentaties, geeft presentaties op congressen en seminars aan wetenschappers uit jouw vakgebied. Je vervult ook onderwijstaken. Met het doorlopen van een promotietraject laat je als onderzoeker zien, dat je in staat bent zelfstandig onderzoek te doen. Dat je hierover een proefschrift kunt schrijven en deze vervolgens kunt verdedigen. Hierna mag je je ‘doctor' noemen, of in het Engels ‘PhD'.

Na je promotie kun je doorgaan met onderzoek aan de universiteit. Er zijn echter ook veel bedrijven die staan te springen om een gepromoveerd academicus. Je hebt immers bewezen dat je op zeer hoog niveau kunt werken. Je beschikt over specifieke kennis die voor een bedrijf of onderzoeksinstituut van grote waarde kan zijn.

Investeren in persoonlijke groei

Je promotietraject is een periode is van wetenschappelijke groei. De Technische Universiteit Eindhoven vindt het echter belangrijk ook te investeren in je persoonlijke groei. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van je sociale en communicatieve vaardigheden. Een promotietraject aan de TU/e vormt een solide basis, van waaruit je je wetenschappelijke kennis en ervaring (internationaal) kunt verbreden.

De TU/e biedt je in de vorm van het PROOF-programma (PROviding Opportunities For PhD students) verschillende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Het programma bestaat uit verschillende cursussen en trainingen, die een goede aanvulling vormen op je wetenschappelijke kennis. De basis voor je persoonlijke ontwikkeling is een persoonlijk ontwikkelingsplan, dat je samen met je begeleider opstelt. Gebaseerd op deze afspraken kies je de trainingen en cursussen die het beste bij jouw persoonlijke ontwikkeling passen.

Werken bij de TU/e

Als je wilt promoveren, moet je solliciteren naar een promotieplek. Als je wordt aangenomen, kom je in dienst van de universiteit. Je krijgt een formeel dienstverband van vier jaar om te kunnen promoveren. Dit betekent dat je ook salaris zult ontvangen van de TU/e.

Om tot promotie toegelaten te worden, heb je een universitair diploma nodig  (Master of Science of ingenieur) of een daarmee gelijk te stellen (bijvoorbeeld buitenlands) examen hebben behaald.

Voor meer informatie over promoveren, kijk op de website Werken bij de TU/e.

Interessante links