logo-print

TU/e spin-off Fonckel wint beide prijzen van Shell LiveWIRE Award

• 21 december 2012
De Fonckel One-lamp.

Het bedrijf Fonckel heeft gisteren in Den Haag zowel de jury- als de publieksprijs gewonnen van de Shell LiveWIRE Award. Fonckel, dat is opgericht door onder meer TU/e-alumnus Philip Ross, liet de drie andere finalisten achter zich en ging naar huis met de hoofdprijs van 10.000 euro en de publieksprijs van 2.500 euro.

De twee prijzen zijn onderdeel van het internationale Shell-programma LiveWIRE en worden ieder jaar uitgereikt aan de ondernemer die de jury en publiek weet te overtuigen van zijn innovatievermogen en ondernemerschap. De ondernemers die meededen aan de Shell LiveWIRE Award zijn jong en innovatief met schaalbare business cases. Het zijn de potentiële groeibedrijven van Nederland die direct bijdragen aan de Nederlandse economie. Deze ondernemers kunnen gezien worden als voorbeelden voor de volgende generatie startups, aldus Shell LiveWire.

De ondernemers werden beoordeeld op innovatie, ondernemingsplan en groeipotentie. De jury, bestaande uit Rinke Zonneveld (directeur Ondernemen bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), Louis van Garderen (Mazars), Wim Poelman (UT Twente) en Max Christern (NRC), zei het volgende over Fonckel: "Alle vier de finalisten waren goed, maar er was er slechts één met magie. Fonckel toont een combinatie van design, innovatie en techniek die de markt én de wereld zal veranderen.”

Philip Ross, die het concept van de lamp bedacht tijdens zijn promotietraject bij de faculteit Industrial Design van de TU/e, is zeer verheugd met de prijzen. “Wij zijn erg blij dat we de jury hebben kunnen overtuigen over de toekomst van intuïtief bedienbare verlichting én de combinatie van technologie en design zoals bij de Fonckel One”, aldus de huidige design director van Fonckel. “Deze prijs zien wij als een aanmoediging om ons portfolio uit te bouwen en om andere producenten verder te helpen met de implementatie van multi-touch bediening van licht. Dit betekent erg veel voor ons.”

Fonckel ontwikkelt intuïtief bedienbare lampen. De richting, de intensiteit en breedte van de lichtbundel zijn te sturen met simpele aanrakingen op de multitouch behuizing, zodat het licht naar wens afgestemd kan worden. Het bedrijf wil de design-verlichtingswereld verrassen met een geheel nieuwe ervaring op het gebied van verlichting.