logo-print

Nieuws en Pers

Koninklijke belangstelling voor Intelligent Lighting Institute

  • 23 november 2012
TU/e-alumnus Philip Ross geeft uitleg bij zijn lamp Fonckel, onder meer aan koningin Beatrix en de Slowaakse president Gašparovič. Foto: Bart van Overbeeke.

Directeur prof.dr. Emile Aarts en zijn medewerkers van het Intelligent Lighting Institute (ILI) hadden donderdag hoog bezoek. In gezelschap van koningin Beatrix, kwam de Slowaakse president Ivan Gašparovič een kijkje nemen op de High Tech Campus. Het in 2010 gestarte Intelligent Lighting Institute, een initiatief van de TU/e, doet onderzoek naar toekomstige toepassingen van ledlampen en andere nieuwe vormen van verlichting.

De president van Slowakije bracht van dinsdag tot en met donderdag met een delegatie van Slowaakse ministers, bedrijven en wetenschappers een officieel staatsbezoek aan Nederland. Op de laatste dag bezocht Gašparovič Brainport Regio Eindhoven. De president en zijn gevolg gingen ’s ochtends op visite bij de AutomotiveCampusNL in Helmond. Daarna kreeg de delegatie, in aanwezigheid van koningin Beatrix, op de High Tech Campus in Eindhoven een demonstratie van nieuwe lichttechnologieën die daar worden ontwikkeld. Met dat ‘slimme licht’ wordt niet alleen energie bespaard. Ook de gezondheidszorg, veiligheid van openbare ruimtes en leerprestaties van kinderen kunnen dankzij innovatieve technieken verbeteren, zo lieten de voorbeelden zien.

Volgens Emile Aarts was de Slowaakse delegatie zeer geïnteresseerd in de publiek-private samenwerking waarin de TU/e ook binnen het Intelligent Lighting Institute uitblinkt. “Verder hebben we toegelicht hoe inzichten in de biologische en psychologische aspecten van licht het prestatievermogen of de emotionele toestand van mensen in positieve zin kunnen beïnvloeden.”

Ook bij het Holst Centre en het HospitalLab van Philips kreeg het gezelschap tekst en uitleg over de laatste technologische ontwikkelingen. Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven en voorzitter van Stichting Brainport, was blij met de buitenlandse aandacht. “Dit soort staatsbezoeken geeft aan hoe zeer Brainport Regio Eindhoven internationaal bekend staat. Deze extra aandacht zal er mede aan bijdragen dat buitenlandse investeerders en technisch toptalent nog beter de weg naar de regio kunnen vinden.”