logo-print

Nieuws en Pers

Negen miljoen euro voor hartkleponderzoek

  • 30 januari 2013

Het initiatief Cardiovasculair Onderzoek Nederland (CVON) heeft negen miljoen euro toegekend aan het onderzoek naar een veelbelovend, nieuw type hartklep. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), het Erasmus MC en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) werken in dit project samen aan een hartklep die, in tegenstelling tot de huidige kunstkleppen, levenslang mee moet gaan. One valve for life.

Jaarlijks krijgen 300.000 patiënten wereldwijd een nieuwe hartklep. In Nederland zijn het jaarlijks zo’n 5000, waarvan 600-800 patiënten jonger zijn dan 18 jaar. Dankzij geavanceerde chirurgische technieken  blijven steeds meer  kinderen  met een aangeboren hartklepafwijking in leven. Als zij ouder worden, neemt de kans op één of meerdere hartklepvervangingen aanzienlijk toe.

De beschikbare hartklepprotheses zijn levensreddend, maar ongeveer 30% van de patiënten krijgt binnen 10 jaar te maken met problemen. Ongeveer een derde van de patiënten jonger dan 18 jaar moeten  binnen 15 jaar een vervolgoperatie ondergaan. Bij jonge patiënten neemt de levensverwachting soms wel tot 50% af na hartklepvervanging, in vergelijking met gezonde leeftijdsgenoten.

One valve for life
Een veelbelovende nieuwe, maar nog experimentele methode is het laten groeien van een nieuwe, levende hartklep in het lichaam, ook wel in-situ tissue engineering genoemd. Hierbij is voorzien dat de arts een soort mal van een hartklep in het lichaam van de patiënt implanteert. Deze mal is gemaakt van materiaal dat biologisch afbreekbaar is. Dat materiaal trekt lichaamseigen cellen uit het bloed van de patiënt aan. Uiteindelijk vormt zich een levende hartklep van lichaamseigen cellen, die met de patiënt kan meegroeien en levenslang meegaat: one valve for life.

Artsen en biomedisch ingenieurs werken in het huidige programma  samen aan het verder ontwikkelen, verbeteren en toetsen van deze nieuwe methode. Als dit unieke programma  succesvol blijkt te zijn, kan het een belangrijke basis vormen voor nieuwe behandelopties bij patiënten met hartklepafwijkingen.

Het programma is een samenwerking van onderzoeksgroepen van de faculteit Biomedische Technologie aan de TU/e, het Erasmus MC en het UMCU. In Eindhoven gaat het om de onderzoeksgroepen van prof.dr.ir. Frank Baaijens, prof.dr. Carlijn Bouten en prof.dr. Bert Meijer.

Het CVON is een privaat-publiek initiatief van Hartstichting, KNAW, NFU en NWO/ZonMw . De toegekende 9 miljoen komen van de Hartstichting (vijf miljoen euro) en de samenwerkende instellingen (TU/e, UU en EUR).