Over de universiteit

Dies Natalis

Dies Natalis donderdag 24 april 2014

De 58e oprichtingsdag van de universiteit wordt gevierd op donderdag 24 april 2014 om 15.15 uur in de Paterskerk, Tramstraat 37 te Eindhoven.

'High Tech Systems' is het thema van deze Dies Natalis . De nieuwe voorzitter van het College van Bestuur, ir. J.H.J. (Jan) Mengelers opent de bijeenkomst en de universiteit reikt een eredoctoraat uit aan prof.dr. Norman Fleck van het Cambridge Centre for Micromechanics, UK.

Aanmelden is verplicht en toegang in de kerk is op vertoon van entreebewijs. Het definitieve programma, alsook de aanmeldlink volgt binnenkort op deze site.

De bijeenkomst is op de dag zelf via een live stream te volgen.

Aansluitend vindt een receptie plaats van 17.00 - 18.00 uur in Hotel Pullman Eindhoven Cocagne, Vestdijk 47 te Eindhoven.

De parkeergarage Heuvelgalerie is op loopafstand van de Paterskerk.

Symposium prof.dr. Norman Fleck woensdag 23 april 2014

Voorafgaand aan de Diesviering vindt ter ere van het eredoctoraat op woensdag 23 april 2014 vanaf 09.30 uur een symposium plaats op de universiteit in de Blauwe Zaal van het Auditorium: Future Directions in Micromechanics. Het programma vindt u bij de downloads op deze pagina. Deelname is gratis. Registratie is wel vereist via avl@tue.nl.

Over de Dies Natalis

De verjaardag van de universiteit heet de Dies Natalis (letterlijk geboortedag). Maar wordt een universiteit wel geboren? Oprichting is een betere omschrijving. Maar welke dag beschouwen we als oprichtingsdag?

In de historie van de TU/e gelden drie data als oprichtingsmijlpalen:

  • Op 7 juni 1956 ondertekent Koningin Juliana de herziene wet op het Technisch Hoger Onderwijs, waarin de Technische Hogeschool Eindhoven (THE) als tweede instituut naast Delft wordt vermeld.
  • Op 23 juni 1956 treedt de wet in werking en wordt het College van Curatoren van de kersverse THE door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen plechtig beëdigd.
  • Op 19 september 1957 opent Hare Majesteit tijdens een feestelijke zitting de THE en gaat het eerste cursusjaar van start.

Rector magnificus prof.dr. H. Dorgelo stelt in 1960 voor om 23 juni als de officiële Dies Natalis door het leven te laten gaan. Het geboortejaar van de universiteit is 1956.

Diesredes en -lezingen

De TU/e viert haar Dies Natalis als een academische plechtigheid, waarbij de rector een rede houdt. Later worden ook andere hoogleraren uitgenodigd een lezing te verzorgen en worden eredoctoraten toegekend.

Reageren / Contact

Verschuren - Dirks, A.M.W.G.
T:
040 - 247 5520
E:
A.M.W.G.Verschuren@tue.nl

Compilatie videobeelden bijeenkomst