logo-print

Schilderijen

Frans Manders

'Landschap in rood en groen'
'Spaans landschap' (bruikleen van de kunstenaar)
'Organisch landschap'
'Winterlandschap'
'Technisch landschap'
'Herfstlandschap' (bruikleen van de kunstenaar)

Locaties: Hoofdgebouw, Technologie Management.

Frans Manders (1939) volgt de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Na een meningsverschil met een docent verlaat hij de opleiding voortijdig in 1961. Hij gaat aan de slag als bouwkundig tekenaar, later als grafisch vormgever en illustrator.

Na een succesvolle tentoonstelling van zijn aquarellen en tekeningen in 1977, waagt hij de overstap naar zelfstandig kunstenaarschap. In het begin is het traditionele, ongerepte Brabantse landschap zijn onderwerp. Hij bouwt er een grote reputatie mee op, maar op een gegeven moment voldoet het niet meer. Manders begint te experimenteren met kleur, stijl en werkwijze.

Als zijn atelier in 1995 afbrandt geeft dit de doorslag voor de verandering. Als beginpunt voor zijn nieuwe werk gebruikt hij zijn herinneringen aan de natuur, maar ook aan mensen of diepzeevissen. Hij gaat abstraheren, gebruikt het lijnenspel of contrasterende kleurvlakken, zoals te zien is in 'Landschap in groen en rood'. Dit is een van de vier doeken die de TU/e van Manders in de collectie heeft, alsmede een bruikleen van de kunstenaar.

Zie ook: Vubis database

Links Frans Manders:

http://www.clubvinrouge.nl/cvr.php?pgn=rss&id=0121
http://www.ed.nl/uitcultuur/cultuur/8161500/Nieuw-werk-van-Frans-Manders-in-Kasteel-Geldrop.ece 

Foto's van zijn werk

Interessante links