Karakteristieken van de technologisch ontwerper [ENGELS]

Marcel Boosten PhD PDEng

Marcel Boosten PhD PDEng, Solution Architect Diagnostics, Philips Healthcare. Alumnus Software Technology 1996, begeleider trainees Software Technology.

Hij rondde zijn technologische ontwerpersopleiding Software Technology af in 1996 met een eindproject bij een start-up. Tegenwoordig is Marcel Boosten, Solution Architect Diagnostics bij Philips Healthcare, sinds jaar en dag trouwe samenwerkingspartner van de Eindhovense ontwerpersopleiding Software Technology, zelf begeleider van technologische ontwerpers in opleiding die hun eindproject uitvoeren bij Philips Healthcare, sinds jaar en dag trouwe samenwerkingspartner van de Eindhovense ontwerpersopleiding Software Technology.

Na het afronden van zijn technologische ontwerpersopleiding, vertrok Boosten naar Geneve om daar een promotie op proefontwerp traject bij CERN te doorlopen. ‘Na het afronden van mijn PhD in Geneve wilde ik graag terug naar Nederland. Ik nam contact op met een aantal ex-collega trainees van mijn ontwerpersopleiding en vroeg hen of ze nog tips hadden voor goede werkgevers in Nederland. Philips Healthcare sprak me onmiddellijk aan.’ Eenmaal begonnen bij het bedrijfsonderdeel CT en later Inventional X-Ray, groeide Boosten al snel door naar zwaardere en aansturende functies bij Philips Healthcare.

‘Het grote voordeel van het volgen van een ontwerpersopleiding is dat je direct bij de start van je loopbaan al een voorsprong hebt. Je komt namelijk niet direct uit een technische opleiding, maar hebt concreet ervaring met het op projectbasis samenwerken binnen de industrie. Je begint dus niet onderaan de ladder en daarom zijn technologisch ontwerpers momenteel ontzettend gewild. Zo zijn we bij Philips Healthcare altijd op zoek naar excellente design engineers en wordt het zichtbaar gewaardeerd wanneer een sollicitant een ontwerpersopleiding heeft doorlopen’, zo vertelt Boosten.

Volgens Boosten getuigt de PDEng diploma niet alleen van de juiste karakteristieken van een design engineer, namelijk de motivatie om zijn of haar kennis te verbreden, zich willen blijven ontwikkelen, pro-activiteit, een zelfsturende attitude en succes willen maken. ‘Ook weet je van deze personen dat ze reeds een strenge selectie hebben doorstaan. Goede design engineers zijn nog altijd schaars op de arbeidsmarkt. Afgestudeerde technologisch ontwerpers creëren hiermee dus meer kansen voor zichzelf. ‘Dit is soms ook heel zichtbaar: bij een meeting georganiseerd in het kader van het high potential programma van Philips Healthcare was een aantal jaar terug bijvoorbeeld ruim de helft van de aanwezigen afgestudeerde ontwerpers’, vertelt Boosten lachend.

Boosten: ‘Met name dat zelfsturende karakter van de trainees is van groot belang voor het slagen van onze ontwerpprojecten. De projecten die de trainees hier uitvoeren zijn vaak kop-staart-projecten met proces- of productverbetering als doel. Deze projecten zijn onderdeel van een groter programma met dikwijls een innovatief karakter. De trainees moeten in staat zijn binnen korte tijd veel meters te maken en concrete deliverables op te leveren, om daarmee een bijdrage aan de targets van het overkoepelende programma te kunnen leveren.  Dit is een belangrijke vereiste om onze organisatie in staat te stellen na afronding van het project de opgeleverde resultaten verder in te zetten. Dit is wezenlijk anders dan de projecten die promovendi bij Philips Healthcare uitvoeren. Zij kraken moeilijke problemen, waar de technologische ontwerper in opleiding juist iets ontwerpt bijvoorbeeld in de vorm van een prototype. Deze twee specialisaties vullen elkaar soms prachtig aan.’

‘Eigenlijk kun je stellen dat de ontwerpersopleidingen Philips Healthcare twee belangrijke resultaten oplevert; mooie product- en procesverbeteringen en daarnaast ook nog eens uitstekende design engineers die uiteindelijk vaak komen werken voor deze organisatie’, vat Boosten enthousiast samen aan het eind van het gesprek.