In memoriam: Emeritus Professor Piet Schellekens

January 16, 2023

The funeral will take place in a private circle, but to keep as many memories of Piet as possible alive, a Memori has been created. The Department of Mechanical Engineering wishes his wife, children and grandchildren a lot of strength in this difficult time. For sharing your sympathy and condolence messages, please visit: https://www.memori.nl/gedenkplaats/piet-schellekens

Memoriam van Piet Schellekens door Klaas Struik en Henny Spaan

Na zijn opleiding bij de Philips bedrijfsschool als instrumentmaker is hij bij het Natuurkundig Loboratorium Philips gaan werken. Algauw maakte hij in 1964 de overstap naar de TUE, waar hij terecht kwam als technisch assistent onderwijs en onderzoek bij de vakgroep Productietechnologie, onder leiding van professor Veenstra.

In 1983, na vertrek van zij afstudeerprofessor Koning, werd Schellekens hoofd van de Sectie Geometrische Meettechnieken onder de leerstoel Bewerkingstechnologie van professor Van der Wolf, waardoor hij zijn vakgebied kon uitbreiden met de hulp van studenten en promovendi. Zeven jaar later kon hij zijn eigen leerstoel Precision Engineering opzetten. Piet heeft hier een stabiele basis gelegd voor vele carrières.

Met zijn enthousiaste (en typerende) aanpak was hij een voorbeeld voor zijn leerlingen. Gedreven door zijn passie voor lasers en metrologie creëerde Piet één van de pijlers van het huidige succes van Brainport. Hij vormde de afdeling 'Geometrische meettechniek' om naar de succesvolle groep Precisietechniek aan de TU Eindhoven. Zoals onderwezen door Piet, is metrologie de basis van Precision Engineering en dat is het 30 jaar later nog steeds. Piet heeft aan de Technische Universiteit Eindhoven een Precision Engineeringgroep opgericht van wereldklasse met uitstekende academische resultaten en een uitstekende verbinding met de industrie. Een man met een drive en passie die gemist zal worden.

Afscheidsrede (Lecture):

pure.tue.nl/ws/portalfiles/portal/107587867/schellekens2004.pdf

Stuk in Cursor over Piet in Dutch:

web.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang47/cursor13/rubrieken/m_interview.html