Ruimtelijke ordening in 'snelkookpan'; uitwisselingsproject Winter School 2018

Dutch only

AALST/EINDHOVEN - Zet 50 studenten uit verschillende landen bij elkaar met de vraag wat te doen als - het duurt nog even - de N69 niet meer door de kernen van Valkenswaard en Aalst loopt. De uitkomst is verrassend.

,,Dit is het einde van de auto." Dat was de eerste reactie van de Waalrese wethouder José van Dijk na de presentatie van de voorlopige resultaten van Winter School 2018. In een uitwisselingsproject bogen 50 studenten van universiteiten uit Zuid-Korea, Japan, Thailand en Portugal samen met studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zich over de mogelijkheden die zich aandienen als het doorgaand verkeer vanuit het zuiden naar Eindhoven over de westelijke variant van de N69 wordt geleid.

Onorthodox

Ze hebben gekeken naar de gemeente Valkenswaard, het centrum van Aalst met winkelcentrum Den Hof en een transferium bij Hotel Eindhoven. In een week tijd hebben ze elkaar geïnspireerd tot onorthodoxe oplossingen. Zo is er in hun ogen straks in Aalst ruimte voor kleine elektrische autootjes, die tot in de winkels rijden. En wordt de achterkant van Den Hof de voorkant, zodat je verleid wordt uit de HOV-bus te stappen. Die bus rijdt dan via Valkenswaard door naar België.

En het transferium wordt een gebouw dat krimpt of uitzet, afhankelijk van de behoefte aan parkeerruimte, maar ook een 'shopping mall'. Van der Valk, van het naastgelegen hotel, zou het willen uitbaten. Vrijdag was er een tweede presentatie in het Designhuis in Eindhoven.

Bron: AD