Technasium meesterproeffinale 2019

PERSBERICHT
Eindhoven, 23 april 2019

Welk team heeft de beste meesterproef afgelegd? En welke leerlingen hebben hun project het beste gepresenteerd? Daar draaide het donderdag 18 april om bij de Technasium Meesterproeffinale. Vier deelnemende scholen hebben een groep havo 5 of vwo 6-leerlingen afgevaardigd om voor de jury een presentatie te geven en vragen te beantwoorden. Het winnende team ging met de eer, een fantastische prestatie voor in het portfolio en een mooie prijs naar huis.

Meesterproef
Binnen het Technasium volgen leerlingen het vak Onderzoek & Ontwerpen, kortweg O&O. Daarin werken ze in teamverband voor een opdrachtgever uit de praktijk. Ze doen onderzoek of lossen met hun ontwerp uitdagende vraagstukken op. In het eindexamenjaar wordt dit vak afgesloten met de meesterproef. Leerlingen werken driekwart schooljaar lang aan een groot project, waarin ze kunnen  laten zien wat ze waard zijn en waarin de brug wordt geslagen naar het hoger onderwijs.

Topteams
Op de scholen zelf is de meesterproef inmiddels afgerond. De leerlingen zijn beoordeeld door de eigen docent, een expertbegeleider uit het hoger onderwijs en natuurlijk door de opdrachtgever zelf. Het beste team van de school werd uitgenodigd om hun school te verdedigen. Door omstandigheden kon niet elke school uit het netwerk een groepje leveren, maar de vier deelnemende teams hebben een grote variatie van technasiumopdrachten laten zien. De deelnemende teams waren:

d'Oultremontcollege: Bram & Thijs - MeDi-Alarm
Jeroen Bosch College: Robbe, Nadir, Tycho & Berend - Dubai Expo 2020: Nederlands Paviljoen Varendonck College: Thijs & Lieke - Ecologische verbinding 'De Astense Aa'
Dr. Knippenbergcollege: Matthijs, Isabel, Jesslin & Mathijs - Educatief mechanisme

Locatie & jury
Dit jaar waren de technasia van harte welkom in het duurzaamste onderwijsgebouw van de wereld; Atlas, op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury bestond uit docenten vanuit de zes verschillende technasia, Fontys Hogeschool en de Technische Universiteit Eindhoven. Hiermee beoogt het netwerk de samenwerking tussen de technasia in het VO aan te laten sluiten op de vervolgopleidingen in de regio.

Studenten
Tussen de presentaties door zijn de aanwezigen ingelicht over het High Schools Project van SensUs. Studenten van de organisatie vertelden over het jaarlijkse project omtrent biosensoren. Hiermee lieten zij zien hoe een multidisciplinair studententeam mee helpt bij de verdere ontwikkeling en innovatie in de medisch-technologische wereld.

Winnaars
De prijs werd in ontvangst genomen door Robbe, Nadir, Tycho & Berend van het Jeroen Bosch College met hun Nederlands Paviljoen. De tweede plaats ging naar Bram & Thijs van het d'Oultremontcollege met hun MeDi-Alarm.

Netwerk Brabant-Oost
De meesterproeffinale wordt georganiseerd door de zes technasia die samenwerken in het netwerk Brabant-Oost. Het zijn het Jacob-Roelandslyceum (Boxtel), het Dr.-Knippenbergcollege (Helmond), het Jeroen Bosch College (Den Bosch), het Varendonck-college (Asten), het d’Oultremontcollege (Drunen) en het Eckartcollege (Eindhoven).

Foto: Rob Fritsen (Omroep SIRIS)