Podcasts TU Eindhoven

Sound of Science Seizoen 1

De Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire is presentator van de TU/e podcastserie ‘Sound of Science’. In deze podcast serie gaat hij in gesprek met onderzoekers en studenten over de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de maatschappij.

Aflevering 4 – Yoeri van de Burgt

Een computer die beter functioneert dan het menselijk brein: dat klinkt als de ultieme kunstmatige intelligentie. Yoeri van de Burgt haalt zijn inspiratie uit datgene waar hersenen goed in zijn - patroonherkenning - en probeert een neuraal netwerk na te bouwen op een computerchip, bijvoorbeeld voor gebruik als slimme biosensoren of in spraakcomputers. Met Lieven praat hij over deze spannende uitdaging en ook over de potentie - en gevaren - van kunstmatige intelligentie. 

image
image

Aflevering 3 – SensUs

SensUs is een internationale studentencompetitie gericht op medische biosensoren. Ieder jaar in september komen teams van over de hele wereld samen in Eindhoven om te testen wie de beste biosensor ontwikkeld heeft. Dit jaar (7 en 8 september 2018) zoeken de studententeams naar de beste biosensor om het antibiotica vancomycin op te sporen in ons bloed. Kirsten en Luuk, twee studenten uit de SensUs organisatie, gaan in op de uitdagingen, de verschillende competitie-onderdelen, en het grotere doel van de SensUs competitie.

Aflevering 2 – Daniël Lakens

Wetenschappers beconcurreren elkaar steeds harder om geld, toppublicaties en aanzien. Is het systeem van de wetenschap nog wel houdbaar? Daniel Lakens kijkt hoe het beter kan: hij bestudeert de wetenschap ‘op wetenschappelijke wijze’. Waarom werken wetenschappers zo en is dat eigenlijk logisch? Lieven Scheire gaat in gesprek met Daniel over zijn ideeën voor alternatieven voor de manier van publiceren, en hoe de wetenschap transparanter kan worden. Ook praten ze over het afnemende vertrouwen van het publiek in de wetenschap: wat zouden wetenschappers én journalisten kunnen doen om het imago van de wetenschap te verbeteren?

image
image

Aflevering 1 – Katleen Gabriels

Moraalfilosofe Katleen Gabriels gaat in gesprek met Lieven Scheire in op de ethische kant van technologie. Want is techniek eigenlijk wel neutraal? Volgens Katleen namelijk niet. Ze wil ons dan ook bewust maken van de rol die technologie speelt op ons leven. Denk alleen maar eens aan de ouder-kind relatie, en hoe die de afgelopen jaren is veranderd door de groei aan technologische mogelijkheden (zoals babyfoons met bewegingssensoren en allerlei tracking-devices).

In deze podcast gaat Katleen verder in op de morele dilemma's die de moderne technologiën met zich meebrengen. Wie moet een zelfrijdende auto beschermen? De inzittenden of de overige weggebruikers? Wie is er verantwoordelijk voor een nieuwe ontwikkeling en de gevolgen voor de maatschappij? De ontwikkelaars?