Podcasts TU Eindhoven

Sound of Science

De Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire is presentator van de TU/e podcastserie ‘Sound of Science’. In deze podcast serie gaat hij in gesprek met onderzoekers en studenten over de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de maatschappij.

Aflevering 2 – Daniël Lakens

Wetenschappers beconcurreren elkaar steeds harder om geld, toppublicaties en aanzien. Is het systeem van de wetenschap nog wel houdbaar? Daniel Lakens kijkt hoe het beter kan: hij bestudeert de wetenschap ‘op wetenschappelijke wijze’. Waarom werken wetenschappers zo en is dat eigenlijk logisch? Lieven Scheire gaat in gesprek met Daniel over zijn ideeën voor alternatieven voor de manier van publiceren, en hoe de wetenschap transparanter kan worden. Ook praten ze over het afnemende vertrouwen van het publiek in de wetenschap: wat zouden wetenschappers én journalisten kunnen doen om het imago van de wetenschap te verbeteren?

image
image

Aflevering 1 – Katleen Gabriels

Moraalfilosofe Katleen Gabriels gaat in gesprek met Lieven Scheire in op de ethische kant van technologie. Want is techniek eigenlijk wel neutraal? Volgens Katleen namelijk niet. Ze wil ons dan ook bewust maken van de rol die technologie speelt op ons leven. Denk alleen maar eens aan de ouder-kind relatie, en hoe die de afgelopen jaren is veranderd door de groei aan technologische mogelijkheden (zoals babyfoons met bewegingssensoren en allerlei tracking-devices).

In deze podcast gaat Katleen verder in op de morele dilemma's die de moderne technologiën met zich meebrengen. Wie moet een zelfrijdende auto beschermen? De inzittenden of de overige weggebruikers? Wie is er verantwoordelijk voor een nieuwe ontwikkeling en de gevolgen voor de maatschappij? De ontwikkelaars?