Brabants Vennenpad

een nieuw Brabants Vennenpad
…. wandelend langs niet gebaande paden
….zodat meer mensen - jong en oud -  niet alleen dit prachtige pad, maar ook, tegenover de hectiek van het alledaagse leven, de rustgevende ervaring van het wandelen weer gaan beleven.

Nederland is een fietsland, wandelen is helaas nog altijd minder in trek. Het Pieterpad, van Pieterburen aan de Waddenzee naar de Sint Pietersberg onder Maastricht, is inmiddels bij velen bekend. Dat geldt nog niet voor de meeste andere lange-afstandswandelpaden en streekpaden, zoals het Trekvogelpad, het Kustpad, het Grenslandpad, het Zuiderzeepad, het Waddenpad etc. Momenteel zijn er in Nederland zo’n 40 meerdaagse wandeltochten ontwikkeld, variërend in lengte van 80 tot 490 km, samen goed voor zo’n 10.000 km wandelplezier. Nivon is, naast bijvoorbeeld Wandelnet, een van de organisaties die sinds jaar en dag deze paden door het hele land ontwikkelen en beheren.

Het Brabants Vennenpad van Nivon, lengte 258 km, voor het eerst beschreven in een wandelgids uit 1983, was al een van de mooiste streek-wandelpaden in Nederland. Voor de binnenkort uit te geven nieuwe wandelgids is het hele pad door een twintigtal vrijwilligers nog eens nauwkeurig onder de lopen genomen en op een groot aantal plaatsen is het traject verbeterd. Te beginnen bij het Bezoekerscentrum Groot Speyck van Natuurmonumenten wandel je door het gebied rondom Oisterwijk met zijn prachtige bossen en vennen en doorkruis je vervolgens de Kampina, een uitgestrekt heidegebied. Vanaf Boxtel volgt het pad globaal het riviertje de Dommel tot aan het punt waar dit vanuit België ons land binnenkomt en passeert daarbij een aaneenschakeling van bos- en heidegebieden zoals de de Strabrechtse heide, de Groote heide, de Leenderheide, de Malpie en de prachtige Plateaux, welk heidegebied tot in België doorloopt. Het doorkruist de Kempen met de Acht Zaligheden om daarna zijn weg te vervolgen via de uitgestrekte landgoederen ‘de Utrecht’ en 'Gorp en Roovert' ten zuidwesten van Hilvarenbeek. Langs de Beekse Bergen volg je uiteindelijk het riviertje de  Reusel tot je weer in de Oisterwijkse bossen aankomt.

Naast veel natuur is er onderweg ook regelmatig cultuur te zien, zoals de Lind in Oisterwijk, het centrum van Sint Oedenrode, de Opwettense en de Collse Watermolens in het Land van van Gogh, de Kastelen van Geldrop en Heeze, het trappistenklooster Achelse Kluis op de grens met België, de Venbergse Watermolen onder Valkenswaard, de Beelden naar het werk van Andreas Schotel bij het prachtige ven Broekeling, het Vrijthof van Hilvarenbeek maar zeker ook de vele kapelletjes en kerken overal langs de route. Bijzonder is ook de uitkijktoren bij de Flaes in landgoed de Utrecht die een prachtig beeld geeft hoe in het verre verleden het ongerepte Brabant moet zijn geweest.

Er zijn drie manieren om de route te volgen. In de nieuwe wandelgids is deze duidelijk ingetekend op topografische kaarten schaal 1/25.000, en zijn er naast de kaarten steeds routebeschrijvingen in twee richtingen aangegeven. Onderweg is de route met kleine geel/rode markeringstekens aangegeven op paaltjes en straatmeubilair.

Om het de wandelaar zo makkelijk mogelijk te maken is het Brabants Vennnenpad verdeeld in 12 etappes van steeds zo’n 20 km. Iedere etappe begint en eindigt in een stadje of dorp waar zowel slaap- als eetgelegenheden zijn. Met enkele rustdagen onderweg is het mogelijk het pad in ongeveer twee weken te bewandelen. Voor wie het pad in één- of meerdaagse etappes wil wandelen zijn op de routekaarten ook de haltes van openbaar vervoer aangegeven, zodat je na een dag wandelen bijvoorbeeld ook weer terug naar het beginpunt kunt. Daarnaast zijn er aanlooproutes in de gids opgenomen vanaf de NS-stations van Oisterwijk, Eindhoven, Geldrop, Heeze en Tilburg.

Het Brabants Vennenpad (SP5) maakt deel uit van een internationaal stelsel van lange-afstandswandelpaden. Door verschillende paden aan elkaar te knopen kun je op verschillende manieren dwars door Europa wandelen. Bekend is bijvoorbeeld GR5 (grande randonnée 5) die van Hoek van Holland naar Nice in Zuid Frankrijk loopt, totale afstand ca 2150km. De E9 volgt vanaf Estland de kusten van de Oostzee, de Noordzee en de Atlantische Oceaan tot aan de zuidwestpunt van Portugal. 

Bij de ontwikkeling van dit vernieuwde Brabants Vennenpad hebben naast organisaties als de Groote Heide, Visitbrabant en Wandelnet ook een twintigtal vrijwilligers van de Nivon-werkgroep hun bijdrage geleverd. We hebben daarbij kunnen rekenen op de enthousiaste medewerking van de grondeigenaren over wiens grond we mogen lopen, zoals ASR (de Utrecht), Brabantslandschap, Gorp en Roovert, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en veel particuliere eigenaren.

De uitgifte van de nieuwe wandelgids met routekaarten, routebeschrijvingen en praktische informatie vindt plaats op 5 juli aanstaande. Dan is ook de route in het veld gemarkeerd. Dit moment zal tevens worden aangegrepen om het Brabantsvennenpad landelijk en regionaal meer in de schijnwerpers te zetten, teneinde te bewerkstelligen dat meer mensen - jong en oud -  niet alleen dit prachtige pad, maar ook, tegenover de hectiek van het alledaagse leven, de rustgevende ervaring van het wandelen weer gaan beleven.

Meer informatie over het nieuwe Brabants Vennenpad en de routelijn vindt je op de wedsite van NIVON: www.nivon.nl/brabants-vennenpad