Duitsland probeert wel actief toponderzoekers binnen te halen

‘Nederland heeft een lakse houding’

Wil van der Aalst

DE PIONIER IN DATA-ANALYSE VERTREKT NAAR AKEN, WAAR HIJ MILJOENEN KRIJGT VOOR ZIJN ONDERZOEK. „NEDERLAND MOET Z’N BEST DOEN HOOGLERAREN TE HOUDEN.”

Bron: NRC Handelsblad, redacteur Liza van Lonkhuyzen

Het begon met een algoritme van acht regels lang. Wil van der Aalst (51), hoogleraar informatiesystemen aan de TU in Eindhoven, schreef het rond de eeuwwisseling voor het eerst uit. De principes uit die formule bleken de basis van wat process mining ging heten, nu een vakgebied waar naar schatting 150 onderzoekers in actief zijn.

Van der Aalst is onlangs onderscheiden met de Humboldt-prijs, de hoogste Duitse wetenschapsprijs met 5 miljoen euro voor onderzoek en een speciale leerstoel bij de technische universiteit in Aken. Hij geldt als internationaal pionier rond de data-analyse van bedrijfsprocessen.

Process mining werkt zo: mensen die binnen een organisatie computersystemen gebruiken, laten sporen achter. Die grote hoeveelheden opgeslagen data worden geanalyseerd, om zichtbaar te maken hoe processen verlopen – om ze uiteindelijk efficiënter te kunnen maken. <<more>>