Tien onderzoekers strijden voor de hoofdprijzen in FameLab TU/e

1 april 2020

Wedstrijd voor wetenschapscommunicatie vindt 2 april online plaats.

FameLab, de internationale wedstrijd voor wetenschapscommunicatie, komt donderdag 2 april naar de TU/e en begint om 20.00 uur. Vanwege de huidige Covid-19 situatie zal het evenement plaatsvinden via een online Zoom webinar. Tien jonge en veelbelovende TU/e onderzoekers zullen hun werk op een unieke manier presenteren. Op de avond worden twee winnaars geselecteerd: één door de jury en de ander door publiek dat live online meekijkt.  

Een FameLab-presentatie is anders dan de meeste andere presentaties. Onderzoekers hebben drie minuten de tijd om hun onderwerp te presenteren. Ze mogen ter ondersteuning geen powerpointpresentatie gebruiken, maar rekwisieten zijn wel toegestaan. Vorig jaar namen meer dan 30 landen deel aan de FameLab-wedstrijd, waardoor het een echt internationaal evenement werd. Het FameLab TU/e is onderdeel van de nationale FameLab-wedstrijd, die later dit jaar zal plaatsvinden.

In tegenstelling tot vorig jaar zullen de onderzoekers van de TU/e hun onderwerp pitchen via een drie minuten durende video die getoond wordt tijdens het live online evenement FameLab TU/e. De jury krijgt dan de kans om elke deelnemer twee minuten lang vragen te stellen over zijn of haar pitch. Nadat alle deelnemers hebben gepresenteerd, kiezen de jury en het livepubliek de twee winnaars die de TU/e zullen vertegenwoordigen in de landelijke FameLab-finale.

Je kunt je registreren voor het live-zoomevenement via de volgende link: zoom.us/webinar/register/WN_4WyvWylTTt6k0SqVcIg4zA. De webinar begint om 20.00 uur.  

Je kunt ook naar zoom.us/join gaan en het Meeting ID-nummer invoeren: 539 818 137 om het live-evenement bij te wonen.

Laten we kennis maken met de deelnemers!

 

Maritza Rovers (Biomedische Technologie)

Drug release within the click of a finger

Maritza is een masterstudent in de onderzoeksgroep Biomaterialen, waar aan de ontwikkeling van functionele biomaterialen werkt. In haar pitch vertelt Maritza over haar werk aan speciale apparaten die in het lichaam kunnen worden geïmplanteerd, waar ze medicijnen kunnen vrijgeven via een klikreactie.

 

Nazila Yaghini (scheikundige Technologie)

Recycling plastics

Nazila is een postdoctoraal onderzoeker en haar onderzoeksgebied is polymeerwetenschap. In haar pitch zal Nazila spreken over de verschillende manieren om kunststoffen te recyclen.

 

Christian Van der Krift (Technische Bedrijfskunde en Innovatiewetenschappen)

Perceptual distance between parties in projects

Christian is een promovendus wiens onderzoek betrekking heeft op de waargenomen afstand tussen opdrachtgevers en aannemers in projecten. In zijn pitch zal Christian de vraag beantwoorden: wat is de overeenkomst tussen een project en een olifant?

 

Dannie van Osch (scheikundige Technologie)

A biobased and sustainable alternative for crude oil

Dannie is een postdoctoraal onderzoeker wiens onderzoek gericht is op duurzame en innovatieve chemie en chemische technologie. In zijn pitch zal hij uiteenzetten hoe 100% biologische en CO2-neutrale olie ons in de toekomst onafhankelijk zou kunnen maken van ruwe olie.

 

Bregje de Wildt (Biomedische Technologie)

The development of a human mini-bone in the lab

Bregje is promovendus in de groep Orthopedische Biomechanica, waar ze aan de ontwikkeling van driedimensionale in-vitromodellen voor botopbouw werkt. In haar pitch zal Bregje het hebben over haar doel om in het laboratorium menselijke mini-botten te ontwikkelen, die gebruikt zouden kunnen worden om het aantal dierproeven te verminderen.

 

Ellen Cardinaels (Wiskunde en Informatica)

Redundancy scheduling in waiting lines

Ellen is een promovendus in de Stochastics groep. In haar pitch zal Ellen het hebben over wachtrijen, in het bijzonder de wachtrijen die oplopen in onze dataservers en voor ons onzichtbaar zijn.

 

Aysegul Dede (Biomedische Technologie)

May the force be with your tendons!

Aysegul is een promovendus in de BioInterface Science groep, waar ze werkt aan de ontwikkeling van een biomateriaal dat kan worden gebruikt bij de regeneratie van peesweefsel. In haar pitch zal Aysegul het hebben over de connectie tussen pezen en Star Wars, en uitleggen waarom er behoefte is aan nieuwe biomaterialen voor peesweefselregeneratie.

 

Elham Fadaly (Elektrotechniek / technische Natuurkunde)

New materials that can revolutionize our lives

Elham is een promovendus die zich bezighoudt met de fabricage van nanomaterialen voor lichttoepassingen. Elham's pitch gaat in op de details van haar onderzoek, in het bijzonder hoe de materialen waaraan ze werkt in de toekomst het wereldwijde dataverkeer zouden kunnen beïnvloeden.

 

Suzanne Koch (Biomedische Technologie)

Rubbing sugar in the wound

Suzanne is promovendus in de groep Soft Tissue Engineering en Mechanobiolgy. In haar pitch gaat Suzanne in op de vraag of het mogelijk is om in het laboratorium gezond weefsel te kweken met een hoge bloedsuikerspiegel. Dit zou namelijk van invloed kunnen zijn op de acceptatie van biologisch afbreekbare implantaten door mensen met diabetes.

 

Eriola Shanko (Werktuigbouwkunde)

Swarming for diagnostics

Sophia is promovendus in de groep Microsystems. In haar pitch bespreekt Sophia hoe haar werk bijdraagt aan de ontwikkeling van technologische hulpmiddelen die voor snellere en nauwkeurigere ziekte-diagnoses kunnen zorgen.

 

Ben je benieuwd wie de juryleden zijn? Lees dan dit recente artikel.

Mediacontact

Barry Fitzgerald
(Science Information Officer)