Biostatisticus Ruben Deneer: ‘Niet alles is in cijfers te vatten’

1 september 2021

In de nieuwste aflevering van onze podcast Sound of Science vertelt Ruben Deneer hoe biostatistiek artsen kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose (zoals corona).

Ruben Deneer. Foto: Bart van Overbeeke

Door de coronapandemie staat zijn vakgebied sinds vorig jaar plots volop in de belangstelling. En zelf droeg biostatisticus Ruben Deneer hier nadrukkelijk aan bij door een laagdrempelige screening voor COVID-19 te ontwikkelen voor de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. In gesprek met presentator Lieven Scheire vertelt hij hoe hij tot deze vondst kwam, maar ook welke valkuilen er zijn in het goed interpreteren van data en waarom niet alles te meten is.

De carrière van Ruben Deneer, die in 2017 afstudeerde in Biomedical Engineering aan de TU/e, verliep iets anders dan bij de meeste promovendi. Zo werkte hij na zijn propedeuse eerst acht jaar als buschauffeur. Daarna lonkte opnieuw de universiteit, maar heeft hij door deze ‘levenservaring’ wel bewust gekozen voor onderzoek dat praktisch nut heeft.

Hij koos voor de biostatistiek: statistiek, maar dan toegespitst op de medische praktijk. Over praktisch nut geen twijfel, nu zelfs meer dan ooit. Nog steeds spelen de grafieken met de voorspelde aantallen besmettingen en mogelijk nieuwe coronagolven een grote rol in het bestrijden van de pandemie.

In zijn onderzoek maakt Deneer modellen op basis van biomedische gegevens om daarmee voorspellingen te doen die artsen helpen bij het stellen van de juiste diagnoses. Met zijn kennis kon hij vorig jaar, in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis, in korte tijd een snelle screening ontwikkelen voor de spoedeisende hulp. Op basis van bloedwaarden kon corona sneller bij binnenkomende patiënten worden uitgesloten, zodat de capaciteit van ic-bedden doelmatiger kon worden ingezet.

In de nieuwste aflevering van onze wetenschapspodcast Sound of Science hoor je alles over deze vondst en zijn kijk op de huidige rol van biostatistiek in de coronapandemie. Maar ook wat er komt kijken bij het zoeken naar de juiste verbanden in medische data en hoe je verraderlijke denkfouten vermijdt.

Je kunt het gesprek met Ruben Deneer in de speler hieronder beluisteren. Of ga naar je favoriete podcastplatform en zoek naar ‘Sound of Science’. Abonneer je op het kanaal om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen!

Barry van der Meer
(Head of Department)

Meer over gezondheid

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen