Sluitstuk | CO2 uit de lucht

2 juni 2022

Willen we de klimaatdoelen van Parijs halen en zo verdere klimaatsverandering tegengaan, dan moeten we de CO2-uitstoot terugdringen. Maar met alleen een overstap naar duurzame energie gaan we het niet redden, menen diverse experts. Scheikundig ingenieur Francesco Sabatino wil daarom de afvang van CO2 direct uit lucht verbeteren én goedkoper maken. Vrijdag 3 juni verdedigt hij zijn proefschrift aan de faculteit Scheikundige Technologie.

De concentratie CO2 in de atmosfeer blijft - ondanks de verminderde uitstoot in coronatijd - stijgen en bereikte afgelopen maand een nieuw record. Het wereldwijd oudste CO2-meetstation Mauna Loa Observatory op Hawaii vestigt de laatste jaren record naar record, zoals nu ook het CO2-maandgemiddelde van april. Nog nooit eerder werden er, sinds de start van de metingen in 1958, gemiddeld dagelijks 420 parts per million in de atmosfeer gemeten.

Een trieste trend, zegt ST-promovendus Francesco Sabatino. Willen we de mondiale opwarming beperken tot ruim onder de twee graden Celcius dan moet er echt actie ondernomen worden; de uitstoot van broeikasgassen gaat nog steeds niet structureel omlaag. Dan moeten we de lucht zelf maar zuiveren om de hoeveelheid CO2 te verminderen. En dat is precies waar Sabatino zich afgelopen vier jaar mee bezig heeft gehouden. In een samenwerkingsproject met Universiteit Utrecht en oliemaatschappij Shell werkte Sabatino op de TU/e aan CO2-afvang uit de lucht; zijn Utrechtse collega-promovendus probeerde ook CO2-afvang uit oceaanwater te optimaliseren.

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op de Cursor. Lees meer van dit artikel via deze link.