Ruud van Sloun, Tom de Greef en Eva Demerouti eerste winnaars TU/e Science Awards

12 mei 2022

De TU/e-gemeenschap kiest in drie categorieën de winnaars van de TU/e Science Awards tijdens de allereerste TU/e Research Day. Op deze dag vieren we met elkaar de wetenschap.

Winnaars Tom de Greef, Ruud van Sloun en Eva Demerouti. Foto: Bart van Overbeeke

We vieren de wetenschap op de allereerste TU/e Research Day. Dit jaar reiken we voor het eerst de TU/e Science Awards uit. Met de prijzen erkennen en waarderen we onze eigen onderzoekers in verschillende fases van hun carrière. Winnaars van de eerste editie zijn Ruud van Sloun (bijzondere toepassingen van AI in beeldverwerking), Tom de Greef (ontwikkeling van moleculaire computer met DNA-technologie) en Eva Demerouti (welbevinden en functioneren van werknemers).

Vlak voor de prijsuitreiking werden ook de drie nieuwe eredoctoren gehuldigd en spraken zij over hun werk. Zij kwamen al eerder op de dag met rector Frank Baaijens aan het woord tijdens een collegetour, waar de aanwezigen al hun vragen mochten stellen.

Er zijn drie verschillende TU/e Science Awards 2022 - elk 15.000 euro, te besteden aan activiteiten om je wetenschappelijke carrière te ontwikkelen - in het leven geroepen:

  • Young researcher award - veelbelovende jonge wetenschapper met baanbrekende onderzoekideeën
  • Groundbreaking researcher award - wetenschapper met baanbrekende onderzoeksresultaten
  • Leadership in excellence award - nationaal of internationaal vooraanstaande wetenschapper

Wie zijn de genomineerden en gelukkige winnaars in 2022? Wij stellen ze met veel plezier aan je voor!

Young researcher award 2022

De Young Researcher award is bedoeld voor jonge, veelbelovende TU/e-onderzoekers die tussen 2015 en 2020 zijn gepromoveerd. Toch zijn het al bekende namen in hun vakgebied, aan de TU/e en daarbuiten. De genomineerden zijn Mauro Salazar, Rob WolfsBas Overvelde en Ruud van Sloun. De award gaat dit jaar naar Ruud van Sloun: “Het is een geweldig gevoel om genomineerd te worden, zeker in deze omgeving met zoveel getalenteerde mensen. Winnen is een enorme erkenning, maar niet voor mij alleen. Deze award heb ik ook te danken aan de bijdragen van de slimme collega’s en studenten om mij heen.”

Young researcher award winnaar 2022 - Ruud van Sloun

De TU/e is niet de enige die Ruud van Sloun als een veelbelovende onderzoeker beschouwt. In 2020 werd hij ook al door Elsevier opgenomen in hun ‘30-onder-de-30’-lijst vanwege zijn bijzondere toepassingen van kunstmatige intelligentie in echoscopie. Zijn werk aan de faculteit Electrical Engineering om in de geneeskunde snel te kunnen vaststellen of iemands longen zijn beschadigd, werd natuurlijk extra actueel door de coronapandemie.

“Ik werk aan het toepassen van AI in de volgende generatie beeldverwerking, voor beeldverwerkingssystemen (zoals MRI, echoscopie en radar) die slim de wereld om hen heen opmerken en daarop reageren om belangrijke informatie op te pikken. Voor medische toepassingen kan die informatie diagnose-gerelateerd zijn, voor automotive radar gaat het juist om veiligheid.

Ik geloof dat deze beeldverwerkende systemen een eigen voorstellingsvermogen zouden moeten bevatten. Zij moeten zich een voorstelling kunnen maken van wat ‘daarbuiten’ gebeurt. Dan kunnen de systemen verborgen oorzaken van de meetdata achterhalen en de consequenties van hun eigen acties (bijv. kiezen wat te meten) overzien. Alleen zo kunnen zij hun eigen beeldverwerkingsstrategieën optimaal plannen. Daarvoor gebruiken we de allernieuwste deep learning technieken.”

Het winnen van deze award betekent veel voor hem. “De huidige fondsenwerving en -toekenning is erg competitief. Samen met veel andere getalenteerde wetenschappers vecht je om dezelfde subsidies en fondsen. In die omgeving is alles wat je kunt doen om op te vallen met je werk van belang. Daarom is het winnen van deze prijs echt van groot belang voor mij en mijn team”, vertelt Van Sloun.

Zelfs voor een getalenteerde wetenschapper als Van Sloun was het niet altijd vanzelfsprekend dat hij de wetenschap in zou gaan. “Ik ben altijd nieuwsgierig en creatief geweest en ik heb vroeger ook weleens getwijfeld of ik verder wilde gaan in de muziek of toch de wetenschap. Tegen de tijd dat ik mijn PhD behaalde bij Electrical Engineering, kwam ook het besef dat in de wetenschap creativiteit de sleutel tot succes is en dat je dagelijks je creativiteit nodig hebt om verder te komen. Dat deed me besluiten om in de wetenschap te blijven.”

Groundbreaking researcher award 2022

Voor de Groundbreaking researcher award werd gezocht naar opvallende onderzoekers die hun PhD-titel behaalden tussen 2010 en 2015. Voor hun excellente onderzoek en loopbaan werden Andreas Hülsing, Ghislaine Vantomme, Dirk FahlandTom de Greef en Liesbeth Janssen genomineerd. De award wordt dit jaar toegekend aan biomedisch ingenieur Tom de Greef. “Het is een eer om voor de prijs genomineerd te worden. Ik zie daarin de erkenning terug voor het team van PhD-studenten en postdocs dat ik de afgelopen tien jaar met veel plezier heb mogen aansturen. Dit team heeft keihard gewerkt aan risicovol en zeer uitdagend onderzoek, wat uiteindelijk de moeite waard is gebleken, dankzij hun enorme toewijding en inzet”, zegt de Greef in een reactie.

Groundbreaking researcher award winnaar 2022 - Tom de Greef

Tom de Greef is universitair hoofddocent synthetische biologie bij de faculteit Biomedical Engineering en het TU/e Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS). Hij is gespecialiseerd in synthetische biologie en DNA-nanotechnologie, die hij toepast in de ontwikkeling van een moleculaire computer. Hij won al eerder bijzondere prijzen en is lid van De Jonge Akademie van de KNAW. Dat maakt ook dat hij kalm blijft onder het winnen van deze award: “Dit bevestigt wel mijn overtuiging dat we met ons team geweldig mooi onderzoek verrichten. Deze award motiveert ons om dat in de toekomst vooral te blijven doen”, zegt de Greef hier zelf over.

Het grootste gedeelte van zijn loopbaan werkte of studeerde hij aan de TU/e, al sinds de start als eerstejaarsstudent in 1998. “Mijn groep doet onderzoek op het gebied van ‘levende technologie’, oftewel technologische producten die worden geproduceerd door of bestaan uit levende cellen. Wij bouwen cellulaire systemen met niet-natuurlijke componenten zodat zij taken kunnen uitvoeren die hun volledig natuurlijke tegenhangers niet voor elkaar krijgen.

Denk daarbij aan het detecteren van een ziekte in het menselijk lichaam. In onze tweede onderzoekslijn gebruiken we DNA om informatie op moleculair niveau op te slaan. DNA-based dataopslag is de perfecte oplossing voor het archiveren van dataopslag omdat je daarvoor geen milieuonvriendelijke datacenters nodig hebt die een gigantische hoeveelheid energie gebruiken.

Leadership in excellence award 2022

In de laatste categorie, de Leadership in excellence award, is er ruimte voor gevestigde namen in de wetenschap die hun sporen reeds hebben verdiend. Panos MarkopoulosEva Demerouti en Heleen de Coninck werden genomineerd. De award gaat in 2022 naar arbeidspsycholoog Eva Demerouti van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. “Ik vind het heel leuk dat mijn faculteit eraan dacht om mij te nomineren”, reageert Demerouti. “Het is een uitdaging om als sociaal wetenschapper op een technische universiteit erkenning te krijgen. In elk geval kan de award mij niet nóg enthousiaster maken voor mijn eigen onderzoek dan ik nu al ben. Het winnen van de award geeft me wel het gevoel dat er nu meer balans is tussen de inzet en erkenning in mijn werk.”

Leadership in excellence award winnaar 2022 - Eva Demerouti

Als hoogleraar bij de vakgroep Human Performance Management onderzoekt Eva Demerouti hoe mensen gemotiveerd aan het werk blijven. En met alle veranderingen in werkomstandigheden van de afgelopen jaren valt er genoeg te onderzoeken. “Ik doe onderzoek naar werkkarakteristieken, zoals het welbevinden en functioneren van mensen in hun werk. Ik pas dit onderwerp toe om te verbeteren hoe werknemers zich aanpassen aan (technologische) veranderingen.

Daarnaast ontwikkel ik interventies om het welbevinden en functioneren van werknemers te verbeteren, om inclusiviteit en diversiteit in organisaties te vergroten en zelfs om het functioneren van werknemers tijdens een crisis, zoals COVID-19, te verbeteren. Daarbij streef ik ernaar om antwoorden te bieden, gebaseerd op feiten en bewijs en om heldere antwoorden te vinden voor hedendaagse organisatieproblemen die met deze onderwerpen te maken hebben”, vertelt Demerouti.

Dat Demerouti aan de TU/e haar onderzoek doet, was in eerste instantie niet vanzelfsprekend. “Door een van mijn huidige collega’s ben ik gevraagd om te solliciteren naar de positie van professor aan de TU/e. Ik had de vacature gezien, maar ik had niet gereageerd omdat ik dacht dat ik er niet voor in aanmerking kwam. Het heeft wel wat tijd gekost om te wennen aan de cultuur op de TU/e, omdat ik van een algemene universiteit afkwam, maar nu ben ik heel blij ben dat ik op de TU/e werk.”

En die hoop voor de toekomst wordt alleen maar sterker met het winnen van deze award: “Ik hoop dat ik hierdoor nog meer mooie samenwerkingen kan opzetten met interessante mensen die boeiend onderzoek doen.”

TU/e Science Awards 2022

Elk jaar worden de verschillende prijzen opengesteld voor verschillende onderzoekdomeinen en faculteiten. Dit jaar kon de Young researcher award gewonnen worden door wetenschappers in het domein Engineering (de faculteiten Mechanical Engineering, Electrical Engineering en Built Environment en een Eindhoven Young Academy of Engineering (EYAE) kandidaat). De Ground breaking researcher award werd toegekend in het Science domein (Applied Physics, Biomedical Engineering, Mathematics & Computer Science, Chemical Engineering & Chemistry). Tot slot ging de Leadership in excellence award dit jaar naar het Design & Management domein (Industrial Design, Industrial Engineering & Innovation Sciences). Built Environment wisselt overigens om de drie jaar tussen de domeinen Engineering en Design & Management.

De jury bestaat uit de rector magnificus en de decanen van de faculteiten die niet meedingen naar de prijs.

Nicole van Overveld
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen