‘Groenste camper ter wereld’ van studenten TU Eindhoven bereikt zuidelijkste punt van Spanje

15 oktober 2021

Stella Vita legt uiteindelijk bijna 2000 kilometer af op de openbare weg.

Het team heeft de eindbestemming bereikt. Foto: STE / Rien Boonstoppel

’s Werelds eerste volledig zelfvoorzienende ‘huis op wielen’ – dat is ontworpen en ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven – komt vrijdag aan in Tarifa, het zuidelijkste puntje van Spanje. Dat betekent dat Solar Team Eindhoven de eindbestemming heeft bereikt van zijn tour van Nederland naar Spanje op energie van de zon. Het studententeam organiseerde de reis om de toekomst van duurzame mobiliteit te laten zien met hun zelfgebouwde groene camper.

In anderhalf jaar ontwierp en bouwde Solar Team Eindhoven Stella Vita, zoals het futuristisch ogende voertuig heet. Het zonnevoertuig heeft een dak dat elektrisch omhoog schuift als je stilstaat, waardoor je een stahoogte van 2,5 meter krijgt. Dit maakt het gemakkelijk om binnen te staan om te koken, slapen of werken. Extra zonnepanelen klappen uit als het dak omhoog staat, waardoor het zonne-oppervlak verdubbelt tot maar liefst 17,5 vierkante meter.

Als het voertuig de weg op gaat, klapt het dak in, waardoor Stella Vita een druppelvorm krijgt die de luchtweerstand minimaliseert. Het voertuig is gemaakt van lichtgewicht materialen, waardoor het nog efficiënter wordt. Op een zonnige dag kan de auto 730 kilometer afleggen zonder afhankelijk te zijn van oplaadstations.

Stella Vita in kampeerstand. Foto: STE / Rien Boonstoppel

Brussel, Parijs en Madrid

Om Stella Vita te demonstreren, te testen en te verbeteren, vertrokken de studenten vier weken geleden uit Nederland voor een rit van een paar duizend kilometer via België en Frankrijk naar het zuidelijkste puntje van Spanje. Solar Team Eindhoven gebruikte de reis ook om het Europees Parlement, ambassades, universiteiten en andere locaties in onder meer Brussel, Parijs en Madrid te bezoeken en zo meer bekendheid te geven aan hun duurzame dromen en missie.

"Wij geloven immers dat de overgang naar een duurzame toekomst sneller kan en moet", zegt Kjell Revenberg, teammanager van Solar Team Eindhoven. "We lopen vijf tot tien jaar vooruit op de industrie om te laten zien wat er technologisch mogelijk is. Tijdens onze reis hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk mensen en bedrijven in Europa te inspireren.”

Openbare weg

Stella Vita legde uiteindelijk bijna 2000 kilometer af op de openbare weg. De camper kende bij de start van de tour een technisch probleem; de aandrijflijn functioneerde niet naar behoren. Daarom vervoerde Solar Team Eindhoven het voertuig de eerste etappes in een trailer. Halverwege Frankrijk kon Stella Vita zonder problemen de weg op om haar tour voort te zetten.

Het huis op wielen kon tijdens de tour rekenen op enorme belangstelling van de lokale bevolking en uiteenlopende instanties. Ook de internationale media liep warm voor het project; in meer dan veertig landen publiceerden journalisten artikelen over dit bijzondere voertuig.

Vanaf donderdag tot en met zondag (21 tot en met 24 oktober) is Stella Vita tijdens de Dutch Design Week te zien op de campus van de TU.

 

Hun duurzame boodschap was overal te horen

Solar Team Eindhoven bouwde in anderhalf jaar een zelfvoorzienend huis op wielen waarmee het in vier weken naar de Spaanse zuidkust reisde. Het voertuig trok enorme belangstelling. Wij reden met het gezelschap mee van Zaragoza naar Madrid. Over diensten van twaalf uur, het saamhorigheidsgevoel en de duurzame missie. “Ik verwacht snel een belletje van Elon Musk.”

 

Mediacontact

Frans Raaijmakers
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen