Prof. Silvia Lenaerts van Universiteit Antwerpen wordt nieuwe rector TU/e

16 januari 2023

Lenaerts wordt de eerste vrouwelijke rector van de TU/e.

Silvia Lenaerts. Foto: Marco Martens.

Silvia Lenaerts wordt de nieuwe rector magnificus van Eindhoven University of Technology. Ze is nu nog vicerector Valorisatie & Ontwikkeling en hoogleraar bij de Universiteit Antwerpen. Op 11 mei draagt de huidige TU/e-rector, Frank Baaijens, de ambtsketen aan haar over.  

Lenaerts (1966) leidt in Antwerpen sinds 2007 de door haar opgerichte groep Duurzame Energie- en Lucht- en Watertechnologie (DuEL). Daarnaast is de Vlaamse hoogleraar sinds 2016 vicerector Valorisatie & Ontwikkeling. In die rol is ze aanjager en verbinder voor het innovatie-ecosysteem van Antwerpen. Lenaerts bekleedt een groot aantal bestuurlijke functies in de academische wereld en daarbuiten, waaronder in de Governing Board van het European Institute of Innovation and Technology (EIT). Ze studeerde en promoveerde aan de KU Leuven en IMEC. Ze wordt de eerste vrouwelijke rector van de TU/e. 

“We zijn bijzonder trots en tevreden dat we mevrouw Lenaerts kunnen aanstellen als nieuwe rector magnificus”, zegt Peter Wennink, voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU/e. “De adviescommissie was unaniem enthousiast over haar kwaliteiten. We krijgen met haar een sterke rector, een topwetenschapper met grote ervaring in onderzoek en onderwijs. Ze heeft overtuigende verbindende kwaliteiten, sterk leiderschap en uitstekende complementariteit met de twee andere CvB-leden. We zijn ervan overtuigd dat zij samen het ideale bestuur vormen om de grote verwachte ontwikkelingen van de universiteit vorm te geven en in goede banen te leiden.” 

“Ik ben zeer verheugd met de komst van Silvia Lenaerts als nieuwe rector”, aldus Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e. “Ze heeft een grote bestuurlijke ervaring, zowel binnen als buiten de universitaire wereld, en ze heeft een grote daadkracht en drive. Dat zijn kwaliteiten die goed van pas komen om de groeiambities van de TU/e waar te maken.” 

“Ik vind het een eer en een genoegen om deze verantwoordelijkheid te mogen opnemen bij de TU/e, een topuniversiteit met een centrale rol in een van de sterkste hightech-ecosystemen van Europa”, vertelt Silvia Lenaerts. “Ik geloof in mensen en de connectie tussen mensen. Ik geloof in samen groeien door vertrouwen, openheid en lange-termijnsamenwerking, om samen te bouwen aan een slimme en duurzame samenleving. Ik kijk er enorm naar uit om samen met iedereen bij de TU/e aan de slag te gaan.” 

Lenaerts volgt Frank Baaijens op, die acht jaar rector magnificus was van de TU/e. Baaijens zet na 11 mei zijn werk voort als hoogleraar binnen de faculteit Biomedische Technologie en het Institute for Complex Molecular Systems. Daarnaast krijgt hij een adviserende rol voor onderwijs en onderzoek op het gebied van medische technologie. 

Mediacontact

Ivo Jongsma
(Communications Adviser)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen