TU/e staat met Drivers of Change op Dutch Design Week 2022

20 oktober 2022

De TU/e exposeert van 22 tot en met 30 oktober op de Dutch Design Week 2022. Drivers of Change brengt nieuwe onderzoeken en ontwerpen die impactvol zijn op de maatschappij, techniek en wetenschap van de toekomst.

Thema Sensing the invisible, project Spectral Sensing. Foto: Bart van Overbeke

De Dutch Design Week is een jaarlijks hoogtepunt in Eindhoven, waarbij beginnende designers, bedrijven en onderwijsinstellingen tonen wat ze in huis hebben. Dit jaar brengt de TU/e een bloemlezing van onderzoeken en -ontwerpen voor het grote publiek op het Ketelhuisplein op Strijp-S. Er is dit jaar bewust gekozen voor een compactere tentoonstelling met 5 grote thema’s: Sensing the invisible, Better Health, Building the Future, Sustainable World en Design thinking.

Kort en krachtig is de manier waarop de Drivers of Change 2022 expositie gebieden van onderzoek en ontwerpen belicht waarbij de TU/e nu en in de toekomst het verschil wil maken. Want, het kan niemand meer ontgaan: de samenleving staat wereldwijd voor enorme uitdagingen. Of het nu gaat om het klimaat, duurzaamheid, efficiency, voedsel, gezondheidszorg, energie, huisvesting, mobiliteit:  er is werk aan de winkel.

Projectleider Lucas Asselbergs: “Duurzaamheid en gezondheid zijn in feite de twee hoofdthema’s en naar mijn idee ook de allergrootste vraagstukken voor de toekomst. In de vijf themagebieden kom je deze twee hoofdthema’s dan ook voortdurend tegen. Het besef dat we voor grote maatschappelijke transformaties staan, is ook bij de TU/e evident aanwezig.”

De kleurrijke kever

Stel je voor: een persoonlijk sieraad dat je draagt, verkleurt als er ver ander ingen zijn. In je hormoonbalans, het zout- of calciumniveau in je bloed, óf in de kwaliteit van het water waarin je wilt zwemmen. Door zo’n sieraad -of een ander voorwerp- 3D te printen met deze nieuw ontwikkelde vloeibare kristalinkt, kan dat werkelijkheid worden.

Een laagje inkt dat verkleurt onder invloed van omstandigheden van buitenaf bestond al. Niet eerder kon je met zo’n inkt een object 3D-printen. De kever is volledig in 3D geprint, met een schild van door en door vloeibaar kristal. Dit schild verkleurt als het in aanraking komt met vocht. Het beestje is slechts een voorbeeld; je kunt elk voorwerp printen dat je bedenkt. Gepersonaliseerde medische apparatuur die interacteert met de drager, een ring die verkleurt als water vervuild is… Droom je mee?

Responsive liquid crystal for 3D printing - thema Sensing the invisible

 

Dwarsdoorsnede

De 23 projecten die nu te zien zijn, vormen een mooie dwarsdoorsnede van de speerpunten van onderzoeksgebieden die aan de TU/e de ruimte krijgen. Uiteraard speelt bij die keuze ook mee of een onderwerp al eens eerder op de DDW is geëxposeerd en of er ook een sterke (visuele) design component is die op de expositie tot zijn recht komt.

Asselbergs: “Voor een expositie is zeggingskracht van het geëxposeerde heel belangrijk en daar lag dit jaar voor Drivers of Change een grote uitdaging. Ik denk dat we erin geslaagd zijn onderwerpen die zich niet vanzelfsprekend voor een publiekstentoonstelling lenen op een aantrekkelijke manier te presenteren. Zo maken we bijvoorbeeld duidelijk hoe het kunnen registreren van het onzichtbare een zeer grote invloed zal hebben op onze toekomst, zoals in het geval van biosensing en de antennes voor 6G.”

Nieuwe antennetechnologie voor snel 6G

6G is coming: de zesde generatie telecommunicatie. De generatie die zorgt voor snellere, gerichtere en energiezuinigere data. Antennes komen in kleine chips, die overal in geplaatst kunnen worden. Een groot voor deel ten opzichte van de huidige grote antennes die veel (verloren) data door de lucht moeten sturen voor een goed bereik.

Een juist en honderd procent gericht bereik van de chip-antennes in alle gewenste richtingen is cruciaal. De kleinste fout in het productie proces heeft grote gevolgen voor de werking van apparaten. Daarom moeten de antennes goed getest worden. Voor die metingen ontwikkelde AntenneX een bolvormige tekstkamer (anechoïsche kamer), de enige ter wereld die deze antennes zeer nauw keurig kan meten. Zo worden onze apparaten en systemen nog efficiënter, en komen bijvoor beeld de zelfrijdende auto en vitual reality in de medische wereld weer een stapje dichterbij.

Spherical test chamber for measuring new chip antennas - thema Sensing the invisible

In glazen containers op het Ketelhuisplein staan de onderzoeksprojecten uitgestald. Aanwezige medewerkers en studenten kunnen bezoekers meer vertellen als ze vragen hebben. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 22 oktober, waarbij ook Stella Vita, de camper-op-zonne-energie van Team Solar Eindhoven, nog even langskomt en het team voor een versnapering zorgt.

“We maken elk jaar graag een feest van de openingsdag. Nu we weer kunnen uitpakken, doen we dat ook”, zegt communicatieadviseur Jeanette Schoumacher. “Iedereen is van harte welkom om langs te komen en een kijkje te nemen. Zaterdag zal wel drukker zijn dan een door-de-weekse dag, maar is daarom juist ook extra gezellig en feestelijk. Naast onze expositie is er voor iedereen wel wat moois te zien op het Ketelhuisplein op Strijp-S.”

Stella Vita: vrijheid in een campervan

De hoeveelheid energie die de zon in een uur naar de aarde stuurt, is meer dan de hele wereld gebruikt in een jaar. Dankzij onze grootste energiebron kunnen we mobiliteit laten draaien om energieproductie in plaats van energieverbruik.
Stella Vita is de volgende generatie in de reeks voertuigen op zonne-energie die studententeam Solar de afgelopen jaren al voortbracht. Een volgende stap: het is geen auto, maar een zelfvoorzienend huis op wielen.

Dankzij de zonnepanelen op het dak ervaar je ultieme onafhankelijkheid en vrijheid. Je kunt reizen naar waar je wilt zonder afhankelijk te zijn van laadstations. Bovendien genereert Stella Vita genoeg energie om niet alleen te rijden, maar ook te koken, te douchen en tv te kijken. Ook leuk: in de koelkast is exact genoeg plek voor 24 blikjes bier.

Team Solar Eindhoven - thema Sustainable World

Lezingen

Dit jaar werkt de TU/e samen met Pakhuis de Zwijger om van 24 t/m 28 oktober een interessante lezingencyclus te verzorgen over design en onze samenleving. De lezingen vinden plaats op de TU/e- campus en zijn gratis toegankelijk, al wordt wel aangeraden om vooraf aan te melden om zeker te zijn van een plek in de zaal.

Daarnaast is de online component van de DDW ook dit jaar weer goed gevuld. In de online shows van Design United worden dagelijks opkomende designtalenten getoond van de vier samenwerkende technische universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen (4TU).

Meer informatie

Lees meer over de expositieprojecten en de interviews met de onderzoekers in het boekje van de expositie Drivers of Change 2022.

De algemene informatie over álle tentoonstellingen, lezingen en evenementen tijdens de DDW vind je hier. Achtergronden en meer informatie over Drivers of Change vind je op de eigen website.

Nicole van Overveld
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen