Xeltis haalt €32 miljoen op voor ontwikkeling van ‘natuurlijke’ implantaten

23 februari 2023

Met deze nieuwe grote investeringsronde kan de Eindhovense medtech startup de ontwikkeling van hun bijzondere hart- en vaatprothesen naar een hoger niveau tillen.

Endogenous tissue regeneration in actie. Bron: Xeltis

Een groep van bestaande en nieuwe investeerders steekt samen €32 miljoen in het medische technologiebedrijf Xeltis. Het bedrijf is voortrekker in het maken van bijzondere implantaten om hartkleppen en bloedvaten te vervangen. Deze technologie vindt voor een deel zijn oorsprong  in onderzoek van de TU Eindhoven. Daarbij nemen levende cellen van de patiënt zelf het implantaat over, waardoor de natuurlijke cardiovasculaire functie hersteld wordt.

De aanpak van het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Xeltis moet de beperkingen van bestaande kunstmatige oplossingen overwinnen. Het door Xeltis ontwikkelde proces genaamd ‘Endogeen Weefselherstel’ (Endogenous Tissue Restoration, ETR) gebruikt het natuurlijke genezingsproces van de patiënt om hartkleppen en bloedvaten met het eigen weefsel van de patiënt te herstellen.

De nieuw opgehaalde financiering  is te danken aan een combinatie van huidige en nieuwe investeerders, waaronder Invest-NL, Grand Pharma, DaVita Venture Group, EQT Life Sciences en andere internationale investeerders.

Oorsprong in Eindhoven

De implanteerbare hartkleppen en bloedvaten kunnen zich ontwikkelen tot gezonde, levende kleppen en vaten door het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te benutten en weefselvorming na implantatie te bevorderen. De hulpmiddelen van Xeltis worden gemaakt van supramoleculaire polymeren door met ‘electrospinning’ een microstructuur te vormen die weefselvorming mogelijk maakt. Xeltis ontwikkelt inmiddels drie soorten cardiovasculaire implantaten: pulmonaalkleppen, kunstvaten voor bypassoperaties en kunstvaten voor vaattoegang bij hemodialyse.

Deze technologie van Xeltis vindt zijn oorsprong in het onderzoek van verschillende groepen van de TU Eindhoven. In 2006 onstond het bedrijf uit een fusie met QTIS, opgericht door TU/e-alumnus Martijn Cox. De koppeling tussen Xeltis en het onderzoek is altijd blijven bestaan. Zo is het bedrijf met één van de twee hoofdkantoren nog steeds fysiek gezeteld op de TU/e-campus en vindt alle R&D in Eindhoven plaats.

Baanbrekende implantaten naar de markt

De nieuwe investering helpt Xeltis vooruitgang te boeken in zijn belangrijkste klinische programma’s. Deze moeten er uiteindelijk aan bijdragen dat patiënten over de hele wereld toegang kunnen krijgen tot ‘s werelds meest geavanceerde herstellende cardiovasculaire toepassingen.

Het stelt ons in staat onze technologie verder te valideren in grootschalige klinische studies. De betere implantaten en klinische resultaten kunnen de cardiovasculaire chirurgie geheel veranderen.

- Eliane Schutte, CEO van Xeltis

Xeltis’ doelstelling is om baanbrekende implantaten naar de markt te brengen die langer en beter functioneren dan de huidige oplossingen. Op dit moment lopen klinische studies in meerdere indicaties, waarvan aXess – het vasculair implantaat voor patiënten met nierfalen – het meest voorop loopt. Meer dan 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade en hebben daarmee verhoogd risico op nierfalen en hart- en vaatziekten. Voor de groep patiënten die een dialysebehandeling nodig heeft, biedt de aXess mogelijk een beter dialyse implantaat dat de levenskwaliteit van deze patiënten aanzienlijk zal verbeteren.

CEO Eliane Schutte noemt deze investering een belangrijke mijlpaal voor Xeltis. “Het stelt ons in staat onze technologie verder te valideren in grootschalige klinische studies. De betere implantaten en klinische resultaten kunnen de cardiovasculaire chirurgie geheel veranderen. We zijn er trots op dat we zulke vooraanstaande investeerders hebben aangetrokken en kijken uit de samenwerking. De toegankelijke klinische expertise en netwerk zullen sterk bijdragen aan de groei naar succes.”

Verbeteringen in gezondheidszorg toegankelijker

Naast de kapitaalverhoging hebben Xeltis en Grand Pharma een licentieovereenkomst gesloten voor Groot-China voor aXess en andere potentiële hemodialyseproducten die onder hetzelfde technologieplatform zijn ontwikkeld. Volgens de overeenkomst krijgt Grand Pharma de exclusieve rechten om deze producten in Groot-China te ontwikkelen, te produceren en te commercialiseren. Grand Pharma stapte al eerder in als investeerder.

Frank Zhou, CEO van Grand Pharmaceutical Group, voegde hieraan toe: “Xeltis loopt voorop in het aanpakken van de huidige beperkingen van toegangstransplantaties voor hemodialysepatiënten, door gebruik te maken van een baanbrekende aanpak op basis van zijn vooraanstaande ETR-platform. Wij geloven dat de technologie van het bedrijf een enorm potentieel heeft om patiënten en ziekenhuiszorgsystemen wereldwijd ten goede te komen.”

"De innovatieve producten van Xeltis dragen bij aan de verbetering van zowel de kwaliteit van de behandeling als de kwaliteit van leven voor patiënten"

- Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL

Voor Invest-NL sluit de investering in Xeltis goed aan bij de strategische focus om de gezondheidszorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar te houden. “De innovatieve producten van Xeltis dragen bij aan een verbetering van zowel de kwaliteit van de behandeling als de kwaliteit van leven voor patiënten”, zegt CEO Rinke Zonneveld van Invest-NL. “Door het voorkomen van veel voorkomende complicaties worden ook significante besparingen op de zorgkosten in Nederland verwacht.”

Om de maatschappelijke baten van de investering in Xeltis te kunnen bepalen, heeft Invest-NL onderzocht hoeveel zorgkosten de innovatie op de Nederlandse markt mogelijk voorkomt en aan wie die besparing toekomt: patiënt, zorgaanbieder of zorgverzekeraar. Daarnaast is ook berekend hoeveel gezonde levensjaren de innovatie oplevert. “Door vanuit een impact-perspectief naar onze investeringen in gezondheidszorg te kijken, tillen we de financierbaarheid van zorginnovaties naar een volgend niveau”, aldus Zonneveld.

Nicole van Overveld
(Science Information Officer)

Meer over gezondheid

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen