Dit zijn de 10+1 grote winnaars van de Gerard & Anton Awards

23 september 2022

In totaal vallen vier jonge bedrijven die zijn voortgekomen uit de TU Eindhoven in de prijzen.

Het Level Up evenement.

Baanbrekende kankerbehandelingen, een cognitieve voetbaltraining en een klimaatneutrale warmtebatterij. De kersverse winnaars van de Gerard & Anton Awards zijn bekendgemaakt tijdens het Level Up evenement op de High Tech Campus in Eindhoven. De award wordt elk jaar uitgereikt aan de 10 meest veelbelovende start-ups uit de Brainportregio. Dit jaar werd Aristotle Technologies als elfde winnaar toegevoegd aan de lijst voor de categorie Young Talent. In totaal vielen vier jonge bedrijven die zijn voortgekomen uit de TU Eindhoven in de prijzen: RIFT, Cellcius, Ambagon en Aristotle.

Wethouder van de gemeente Eindhoven en jurylid Stijn Steenbakkers is blij met de winnaars van dit jaar. “Ik vind het heel bijzonder dat we al zeven jaar een lijst hebben van keer op keer ruim 50 startups die in aanmerking komen. En dat ook dit jaar de keuze om tot een lijst van 10 (+1) te komen weer moeilijk was, is een understatement.” De uiteindelijke winnaars zijn door een onafhankelijke jury geselecteerd.

“Houd deze start-ups goed in de gaten de komende tijd, beste mensen”, zegt jurylid Bert-Jan Woertman trots. “Stuk voor stuk prachtige bedrijven die de samenleving vooruit helpen”, aldus Woertman.

‘De wereld moet weten dat ze bestaan’

Een van de winnaars van dit jaar is Ambagon Therepeutics, die bezig is met de ontwikkeling van een innovatief kankermedicijn op basis van goedaardige eiwitten. “Vorig jaar vroeg ik in een zaal vol met 60 man hier in Eindhoven wie het bedrijf kende, en niemand stak zijn hand op. En moet je zien wat ze nu allemaal te weeg brengen. Onlangs haalden ze nog 85 miljoen op. Of wat dacht je van InnoSIGN, die acht miljoen ophaalde om hun mRNA-gebaseerde tests verder te ontwikkelen om kanker- en immuuncellen op te sporen. Dat is toch ontzettend mooi nieuws? Door middel van deze awards bieden we een podium aan al deze innovatieve bedrijven. De wereld moet weten dat ze bestaan.”

Een toverdrank

Hoe het komt dat er elk jaar weer zo’n enorme hoeveelheid veelbelovende start-ups in de Brainportregio te vinden zijn? “Dat is een vraag die ik mezelf elk jaar opnieuw stel. Het lijkt wel alsof de regio een soort toverdrank is voor tech start-ups”, gaat Woertman verder. Er zijn meerdere ingrediënten die ervoor zorgen dat de voedingsbodem er zo vruchtbaar is. “Startende bedrijven hebben hier de gelegenheid om te netwerken met grote bedrijven als NXP, Philips en ASML. Daarnaast houdt ook de universiteit, waar veel tech spin-offs uit ontstaan, nauwe contacten met het bedrijfsleven. Zo weten start-ups, techgiganten en investeerders elkaar gemakkelijk te vinden.”

Ook Steenbakkers prijst het bedrijfsklimaat in de regio. “Hier, in Brainport Eindhoven, maken we de toekomst. Er wordt hier gewerkt aan echte oplossingen voor de verschillende uitdagingen die we als land hebben op onder meer het gebied van energie, mobiliteit en zorg. Innovaties en oplossingen die echt een (maatschappelijke) verandering kunnen brengen in de wereld en voor heel veel mensen.”

Start-ups zijn de toekomst

Woertman heeft er alle vertrouwen in dat start-ups van deze achtste editie van de Gerard & Anton Awards net zo succesvol zullen doorgroeien als de 70 voorgangers. “En ik ben er verschrikkelijk trots op dat we al acht jaar lang een podium kunnen bieden aan de bedrijven die het verdienen. De wereld staat voor grote uitdagingen. En ook al beginnen ze kleinschalig, innovatieve start-ups komen met oplossingen die ons in de toekomst verder kunnen helpen. ASML is tenslotte ook klein begonnen.” “Voor ons staan (Deeptech) Startups die de nieuwe BSML of CSML van de toekomst kunnen zijn”, voegt Steenbakkers eraan toe.

Dit was de achtste editie van de Gerard & Anton Awards, georganiseerd door Innovation Origins. In totaal zijn er over de jaren heen in totaal 80 winnaars bekend gemaakt.

De winnaars van dit jaar

Autoscriber

Autoscriber ontwikkelt AI-ondersteunde spraakherkenningssoftware die gebruikt kan worden voor het vastleggen en samenvatten van gesprekken tussen zorgprofessionals en patiënten. De software is in staat om medische onderwerpen tijdens consulten te registreren en transcriberen. Dit maakt integratie in het elektronisch patiëntendossier mogelijk. De oplossing biedt ondersteuning voor diagnostiek en gepersonaliseerde zorg.

Toelichting jury:

“Autoscriber staat al het hele jaar op ons netvlies. De startup werd Runner-up in de finale van de EU start-up competition in Barcelona eerder dit jaar. Niet slecht als je weet dat er 1.500 geselecteerde startups meededen. Met zijn Speech-to-Text oplossing op basis van Machine Learning zorgt Autoscriber er voor dat artsen 25% minder tijd aan administratieve handelingen hebben. Gezien de druk op de zorg een immense efficiencywinst. De Autoscirber oplossing vult automatisch de benodigde velden in van het Elektronisch Patiënten dossier waardoor artsen meer en beter op de patiënt gefocust kunnen zijn dan op de PC, een tweede voordeel naast de tijdwinst. Inmiddels zijn het LUMC, Amsterdam UMC, en 5 andere ziekenhuizen met Autoscriber aan de gang, inclusief positieve terugkoppelingen. Er is inmiddels een wachtrij van ziekenhuizen die ook met Autoscriber aan de gang willen, ook in het buitenland. Alle reden dus om Autoscriber een Gerard & Anton Award te geven. Wat het nóg mooier maakt is dat co-founder/CEO Jacqueline Kazmaier genomineerd is voor de rising star award voor de TOPX female awards."

VBTI 

VBTI ontwikkelt een softwareplatform voor bedrijven werkzaam in de landbouwsector, gebaseerd op Deep Learning (DL)-oplossingen. DL-technologie biedt bedrijven een kans om hun processen en productie te automatiseren, door bijvoorbeeld hun robots en machines intelligenter te maken. Maar het is een moeilijke technologie die in de praktijk moeilijk inzetbaar is zonder de juiste expertise. VBTI AutoDL stelt klanten in staat om DL-technologie in hun toepassingen te integreren zonder zelf expert te hoeven zijn. De oplossing wordt al gebruikt in onder meer robots en camera’s.

Toelichting jury:

“Albert van Breemen is een van die kleurrijke figuren waar Brainport groot door is geworden. Pionier (riep iemand hier “home of the pioneers”?), uitvinder, eigenaar van diverse patenten op diverse terreinen en sinds kunstmatige intelligentie “een dingetje” begon te worden was Albert van de partij. Hij richtte in 2019 VBTI op, waar al zijn gepionier bij elkaar kwam. Zoals rond kunstmatige neurale netwerken voor niet-lineaire regelsysteemtoepassingen, zoals robotica, industriële procesoptimalisatie en kamertemperatuurregeling. Inderdaad, Albert is ‘a league of his own’. En niet alleen omdat hij ook nog eens de Coolest Invention Award van Time magazine in de wacht wist te slepen is hij met VBTI de gedroomde winnaar van een Gerard en Anton Award. Mooie bijkomstigheid is dat we hiermee ook recht doen aan Strijp als de plek waar het (nog steeds) gebeurt.”

Axelera AI

De wereld heeft behoefte aan AI-oplossingen die betaalbaar en energiezuinig zijn. Axelera AI ontwikkelt een innovatief hardware- en softwareplatform voor AI: een krachtige chip voor IoT-apparaten. De chip kan extreem hoge prestaties leveren, is energiezuinig en in staat om meerdere netwerken te ondersteunen.

Toelichting jury:

“Axelera AI ontwikkelt een krachtig, efficiënt en concurrerend hardware- en softwareplatform om kunstmatige intelligentie workloads ‘on the edge’ te versnellen. De baanbrekende oplossingen van het bedrijf zullen duizenden nieuwe toepassingen van AI mogelijk maken, waardoor het gebruik van AI efficiënter en toegankelijker wordt dan ooit tevoren. Een belangrijke milestone is de succesvolle lancering van de eerste chip, de Thetis Core. Deze chip levert 40 tera operaties per seconde en is volledig geoptimaliseerd voor AI-edge-toepassingen. Grappig feitje is dat Axelera al geruime tijd voor de officiële start Onder de radar (in stealth-mode) aan de slag was en direct bij de officiële start een klapper in funding en productie kon presenteren. De jury kan jullie verzekeren: na het winnen van de Gerard en Anton Award blijft er van die stealth-mode niets meer over.”

Ambagon Therapeutics

Biotechbedrijf Ambagon Therapeutics richt zich op de ontwikkeling van nieuwe kankerbehandelingen. Ziekteverwekkende eiwitten spelen een rol in de het veroorzaken van verschillende kankersoorten. Ambagon ontwikkelt moleculen die ‘goede’ eiwitten toegang geven tot ziekteverwekkende eiwitten, waardoor tumorgroei kan stagneren. De molecuul koppelt de twee eiwitten aan elkaar waardoor er een soort ‘moleculaire lijm’ ontstaat. Doel is om de lijm verder te ontwikkelen tot een volwaardig medicijn.

Toelichting jury:

“Ambagon Therapeutics ontwikkelt nieuwe therapieën voor eiwitten die moeilijk met medicijnen te behandelen zijn. De pijplijn is momenteel gericht op oncologie, waar veel kansen bestaan om doelen aan te pakken die momenteel niet geschikt zijn voor behandeling met geneesmiddelen. Enorm belangrijk werkterrein, maar dat hoeven we niemand uit te leggen. Opgericht door een prof en een ondernemer doet ons dit natuurlijk meteen denken aan de start van Gerard en Anton. En Frederik was ook niet ver weg, getuige de grote fundingronde die dit jaar al werd afgesloten. Bij de meeste winnaars van een Gerard en Anton Award komt de grote funding na het verkrijgen van deze award, maar terwijl wij ons nog afvragen waarom de naam van deze topper nog niet net zo bekend is als die van Pfizer of Moderna, weten we nu al zeker dat dat niet lang meer zal duren.”

Met een simpel proefje is de essentie van de warmtebatterij te demonstreren. Een druppeltje water bij het flesje met zout en er komt plots veel warmte vrij. Foto: Vincent van den Hoogen

Cellcius

Op dit moment halen we warmte voornamelijk uit gas. Cellcius wil daar verandering in brengen, door middel van een warmtebatterij die industriële restwarmte benut. Miljoenen huizen kunnen worden verwarmd, zonder extra CO2-uitstoot of extra windmolens of zonneweides. De Cellcius Warmtebatterij technologie werkt op basis van twee eenvoudige en veilige ingrediënten: zout en water.

Toelichting jury:

“Zout als de sleutel voor een nieuw energienetwerk: Cellcius wil de energietransitie een flinke duw in de rug geven. Hoewel de technologie enorm complex is, is het niet moeilijk om uit te leggen wat Cellcius, een startup die ontstond aan de Technische Universiteit Eindhoven en TNO, beoogt. De batterij die hier gebouwd wordt haalt op de ene plek restwarmte op, slaat het op in een zoutbatterij om het vervolgens zonder enig energieverlies te vervoeren naar een plek waar warmte nodig is. Een woonwijk bijvoorbeeld, een groot bedrijf, of een flat. Olaf Adan, medebedenker en huidig Chief Science Officer van Cellcius, roemt vooral de flexibiliteit van het systeem. Veel flexibeler bijvoorbeeld dan een pijpleidingsysteem. Adan heeft uitgerekend dat het per jaar kan gaan om 4,5 miljard m³ gas, omgerekend genoeg om zo’n 3,5 miljoen gezinswoningen van warmte te voorzien. Als dat geen Gerard en Anton Award waard is, weten we het ook niet meer."

InPhocal 

InPhocal ontwikkelt een laserstraaltechnologie. De technologie werd oorspronkelijk ontwikkeld in CERN, het deeltjesonderzoeksinstituut in Zwitserland. Onder meer de chipindustrie is gebaad bij de technologie. Bij het snijden van wafers bijvoorbeeld verkleint het focussen van licht op een kleiner oppervlak de zone die wordt beïnvloed. Als het verhitte oppervlak groot wordt, kunnen chips namelijk beschadigd raken. Met hun nieuwe innovatie gaat inPhocal dit tegen.

Toelichting jury:

“InPhocal gebruikt een unieke laserstraaltechnologie die een revolutie teweeg zal brengen op het gebied van laserbewerking. De lange focuslengte van de straal versnelt lasermarkeersystemen. De lange focus maakt het ook mogelijk om zonder kwaliteitsverlies op gebogen oppervlakken te werken. Het team richt zich eerst op de lasermarkeerindustrie, waar zij bijvoorbeeld houdbaarheidsdata op colaflesjes en -blikjes kunnen lasermarkeren, waardoor inkjetdruk overbodig wordt. De laserstraal kan ook worden gericht op kleinere spotgroottes dan de technologie op de markt, wat resulteert in een hogere precisie bij het snijden van wafers. Dit verhoogt de chipopbrengst en kan het huidige wereldwijde chipstekort helpen oplossen. inPhocal won de 2022 CES Innovation Award. inPhocal, dat zich richt op de SDG’s 12 en 9 van de VN, is ook een echte missiegedreven startup. Vandaar dat we ze deze Gerard en Anton Award enrom gunnen."

LionVolt

Het Eindhovense LionVolt gaat vastestofbatterijen op de markt brengen. Dat moet de veiligheid van batterijen, bijvoorbeeld bij gebruik in vliegtuigen en auto’s, significant verhogen, aangezien vandaag de dag brandbare vloeistoffen gebruikt worden. Daarnaast bieden vastestofbatterijen nog andere voordelen. Ze kunnen ze sneller worden opgeladen dan de huidige lithium-ion batterijen. 

Toelichting jury:

“De TNO spin-off LionVolt belooft een 3D vaste stof dunne folie batterij die lichter, veiliger én efficiënter is dan de huidige lithiumbatterijen. De ‘Proof of Concept’ is al gerealiseerd en de eerste investeringsronde is achter de rug, zodat een proeffabriek er aan kan komen. Lionvolt is bezig met de oplossing van een van de grootste uitdagingen van onze tijd: energieopslag. Lionvolt belooft heel snelle oplaadtijden, een ongekende energiedichtheid en minder benodigde oplaadbeurten. Het gevolg: je auto kan drie keer zo ver rijden als nu. Gaat deze Brabantse innovatie de Europese markt veroveren? Met een duwtje van de Gerard en Anton Award weet je het maar nooit."

RIFT

Met de Iron Fuel Technology stelt RIFT bedrijven in staat hun CO2-uitstoot te verminderen. Het gaat om een schone technologie waarbij ijzer wordt gebruikt als circulaire brandstof. Ijzerbrandstof is een goed alternatief voor gas. Doel van RIFT is om wereldwijd de energie-intensieve industrie, warmtenetten en energiecentrales van de fossiele brandstoffen af te halen.

Toelichting jury:

“Als je nu aan de beurt bent om je energiecontract te verlengen, dan slaat de schrik je om het hart met de prijzen van dit moment. Maar er is straks een alternatief om je huis op een milieuvriendelijke manier te verwarmen: met ijzerpoeder. En RIFT gaat ons daarbij helpen. Bavaria testte in 2020 ijzer als energiedrager voor de verwarmingsprocessen tijdens het bierbrouwen. Het SOLID-studententeam organiseerde destijds de pilot. SOLID werd RIFT, en RIFT heeft het basisidee een flinke zwengel gegeven. Sterker nog, ze werken aan de bouw van een 1-megawatt-boiler, die warmte gaat leveren via de stadsverwarming aan 500 huishoudens in Helmond. Ook is er een intentieverklaring met Veolia voor de bouw van een 5 MegaWatt-centrale. Wat inmiddels duidelijk heeft gemaakt dat RIFT nu al veel meer is dan de ambitie die het studententeam destijds al zo kenmerkte. Na solar team, team FAST, en STORM is dit het zoveelste ex-studententeam dat een Gerard en Anton Award in de wacht sleept."

Pharmi

Pharmi heeft een apothekersplatform ontwikkeld genaamd MedicijnWijs. De applicatie biedt gebruikers informatie en begeleiding  over het juiste gebruik van geneesmiddelen. In de app vind je tekst, video’s en animaties die de gebruikers informeren over onder meer de werking van een medicijn en de voorkomende bijwerkingen. Daarnaast richt Pharmi zich ook op het ontwikkelen van een chatbot die werkt op basis van kunstmatige intelligentie, om de medicatiezorg te vergemakkelijken. 

Toelichting jury:

“Denk even terug aan de laatste keer dat u met een doktersrecept naar de apotheek ging. Nam je de tijd om de bijsluiter helemaal te lezen of de apotheker alle relevante vragen te stellen? De meesten van ons niet. Pharmi, een startup op High Tech Campus, erkent dat hoe goed de informatie ook is die apotheken verstrekken, het voor de meeste patiënten een overdaad aan informatie is. Dus ontwikkelden ze een nieuwe digitale oplossing. En die is hard nodig, gezien de ervaring: Veel mensen weten simpelweg niet hoe ze hun medicijnen correct moeten innemen. In Nederland leidt dit jaarlijks tot tienduizenden vermijdbare ziekenhuisopnames en meer dan duizend doden. Pharmi wil deze statistieken veranderen. Het bedrijf gelooft dat minstens een kwart van deze ziekenhuisopnames vermijdbaar is. Dit soort doelen spreken ons aan: ambitieus EN gebaseerd op goed onderbouwde doelen. En inderdaad: het gaat wel ergens over. Vandaar: een welverdiende Gerard en Anton Award!"

InnoSIGN

InnoSIGN is gespecialiseerd in de precisiegeneeskunde en ontwikkelt OncoSIGNal: mRNA-gebaseerde tests die de activiteit meten van signaaltransductieroutes in kanker- en immuuncellen. Het doel is om daarmee te voorspellen hoe patiënten zullen reageren op bepaalde geneesmiddelen. De technologie wordt in eerste instantie ingezet in de oncologie, vervolgens ook voor andere auto-immuunziekten en infectieziekten.

Toelichting jury:

“Met een PCR-test die het mRNA van iemand in kaart brengt, kun je binnenkort voorspellen welke vorm van medicatie het beste aanslaat bij een specifieke kankerpatiënt. Innosign (dat voortkomt uit Philips Research) brengt deze gerichte, gepersonaliseerde behandeling van kanker stap voor stap dichterbij. Hoe het precies werkt, laten we aan de specialisten over, maar belangrijk is dat in al onze cellen DNA zit, als een soort bouwtekening, een genetische code van hoe de cel moet functioneren. Elke gezonde cel heeft hetzelfde DNA, maar niet elke cel doet hetzelfde. De mRNA-moleculen zijn een soort boodschappenbriefjes. Die vertellen wat een cel moet gaan doen, hoe een bepaalde cel zich moet gedragen. Als iemand kanker heeft, is de activiteit in een cel verstoord en dat kun je ‘aflezen’ uit het mRNA. En precies op dat aspect bouwt Innosign zijn oplossing. Magic? Nee, Innosign. Hier is jullie Gerard en Anton Award!"

Aristotle Technologies: Winnaar Young Talent Award

Aristotle Technologies ontwikkelt een cognitieve trainingstool voor voetballers, om gefocust te blijven bij overstimulatie van het brein. De software van Aristotle omvat wetenschappelijk onderbouwde cognitieve taken. Met een controller in de hand reageert de speler op oefeningen. Het helpt de sportwetenschappers de spelers individueel te trainen om sneller te kunnen reageren, beslissen en handelen op het veld. Onlangs ondertekende Aristotle een contract met PSV voor een langdurige samenwerking.

Toelichting jury:

“Soms kan het snel gaan. Vorig jaar februari kenden de vier studenten van de TU Eindhoven en hun medestudent van de Radboud Universiteit elkaar nog niet. Ze kwamen bij elkaar via een project bij innovation Space van de TU Eindhoven. De opdracht: een cognitieve trainingstool ontwikkelen voor PSV. De vijf ontwikkelden een werkend prototype, wonnen drie prijzen in twee wedstrijden, registreerden zich met Aristotle, als onderneming bij de Kamer van Koophandel én ze tekenden een contract met PSV voor een langdurige samenwerking. En nu staan ze hier op het podium voor een speciale extra prijs.”

Bron: Innovation Origins

Mediacontact

Frans Raaijmakers
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen