Studententeams bedenken snellere en betere manier om hersenschudding te detecteren

24 augustus 2023

Eindhovens studententeam SensUs organiseert een jaarlijkse internationale competitie voor studententeams om nieuwe en betere biosensoren te ontwerpen en bouwen.

Testen op het evenement van 2022. Foto: Bart van Overbeeke

De internationale studentencompetitie SensUs, georganiseerd door het gelijknamige studententeam, heeft dit jaar als doel om traumatisch hersenletsel sneller op te sporen. Op 31 augustus presenteren 15 studententeams uit de hele wereld hun nieuwe biosensor voor deze lastig te diagnosticeren aandoening. Deze finale vindt plaats in het Auditorium op de TU/e-campus. De studenten van het Eindhovense team T.E.S.T. nemen deel aan deze wedstrijd met hun innovatieve sensor.

Wanneer iemands hoofd geraakt wordt door een kracht van buitenaf (bijvoorbeeld bij een val, sport- of auto ongeluk), kan er hersenletsel ontstaan. Dit heet traumatisch hersenletsel, afgekort TBI (uit het Engels: traumatic brain injury). Met name licht hersenletsel, in de volksmond meestal een hersenschudding genoemd, is vaak lastig te diagnosticeren.

Een biosensor die TBI kan detecteren, helpt om snel en zeker de diagnose te stellen. Daarom daagde studententeam SensUs van de TU/e afgelopen jaar hun collega’s over de hele wereld uit om een sensor te maken die traumatisch hersenletsel kan detecteren.

TBI is een onopvallende aandoening, ondanks dat er jaarlijks wereldwijd zo’n 70 miljoen mensen door getroffen worden. Symptomen variëren van hoofdpijn, vermoeidheid en geheugenverlies tot gedragsstoornissen en andere cognitieve problemen.

Uit onderzoek blijkt dat de huidige technieken, zoals een CT- of MRI scan, slechts vijf tot tien procent van de lichtere vormen van TBI kunnen detecteren. De andere gevallen blijven onopgemerkt. Met behulp van een biosensor wordt het mogelijk om een TBI beter te identificeren en een correcte diagnose te stellen.

Studententeam T.E.S.T. hard aan het werk. Foto: Bart van Overbeeke

Testen

De studenten meten met hun biosensor de concentratie van het zure gliale fibrillaire eiwit (GFAP) in bloedplasma. De concentratie van dit eiwit neemt binnen enkele uren na een hoofdtrauma zeer snel en sterk toe. Aan de hand hiervan kan hersenletsel worden vastgesteld.

Vijftien studententeams van over de hele wereld komen van 28 tot en met 31 augustus naar Eindhoven om hun zelfontwikkelde biosensoren te testen. Gedurende een periode van twee uur zullen ze 24 monsters met verschillende concentraties GFAP meten. Een algoritme beoordeelt de resultaten op basis van verschillende criteria, zoals accuraatheid en snelheid. 

T.E.S.T. is het studententeam uit Eindhoven dat meedoet aan de competitie. Zij hebben dit jaar een biosensor gebouwd die is gebaseerd op fluorescentie, met een zelfgemaakte microscoop. Voor dit principe gebruiken ze gouden nanodeeltjes om het signaal in de biosensor te versterken.

Dit concept is gebaseerd op state-of-the-art onderzoek, en maakt het mogelijk lage concentraties GFAP te meten. De zelfgemaakte microscoop kan worden afgestemd op de kenmerken van de fluorescentie, waardoor hij goedkoper en betrouwbaarder is dan op de markt verkrijgbare microscopen.

Innovatie in de gezondheidszorg

Het studententeam SensUs is opgericht in 2016 en wil met haar jaarlijkse competitie de toekomstige gezondheidszorg verbeteren. Samen met professionals, partners en sponsoren wil het team met de competitie de ontwikkeling versnellen van snelle en geavanceerde testmethoden.

Er zijn al verschillende initiatieven uit de competitie voortgekomen, waaronder een startup team uit Zwitserland dat nu verder werkt aan een sensor voor de detectie van sepsis bij vroeggeborenen. In Zweden hebben twee studenten, die eerder ook aan de SensUs competitie meededen, een wedstrijd voor startups gewonnen met hun biosensor.

SensUs community. Foto: SensUs / Rob Lipsius

Evenement

Op 31 augustus vindt het vrij toegankelijke evenement plaats in Auditorium op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. De vijftien deelnemende teams zullen dan worden beoordeeld door een professionele jury, die onder meer let op creativiteit, kwaliteit en marktpotentie.

Ook het publiek kan zijn of haar stem uitbrengen. En tot slot wordt de uitslag bekend gemaakt. Iedereen is welkom om dit evenement bij te wonen. Het volledige programma en de aanmeldlink zijn te vinden op de website: www.sensus.org.

Mediacontact

Nicole van Overveld
(Science Information Officer)

Meer over gezondheid

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen