Voorbij de airco: inspirerend design voor een andere omgang met hitte
Een op de vijf Nederlanders heeft inmiddels een airco. Maar is dit echt de enige oplossing voor het steeds warmer wordende klimaat in ons land?

Tijdens de hittegolven die Europa deze zomer in de greep hielden, zullen veel mensen blij zijn geweest met hun airco. Heerlijk, een gekoeld huis en een gekoelde slaap- en werkkamer! Wat wil je nog meer? Maar is kunstmatige koeling wel de enige of beste oplossing voor onze hete huizen? TU/e-onderzoekster Lenneke Kuijer prikkelt het creatief nadenken over de toekomst met een serie gewaagde ontwerpen. Wat dacht je van een koelend overhemd met planten die leven van je zweet, of een confettikanon dat koelte verspreidt?

Kuijer is werkzaam is voor de Future Everyday groep van de faculteit Industrial Design en is ook verbonden aan EIRES, het energie-instituut van de TU/e. Ze doet onderzoek naar de toekomst van zomercomfort in Nederlandse huishoudens. Als onderdeel hiervan is ze samen met haar onderzoekpartners en ontwerpstudenten op zoek gegaan naar alternatieve manieren om de hitte in ons land leefbaar te houden.
“Niet omdat ik iets tegen airco’s heb, in sommige gevallen zijn deze zeker zinvol”, zegt Kuijer. “Maar er zijn ook nadelen: iedereen weet dat een airco veel stroom gebruikt, wat weer bijdraagt aan het broeikaseffect. Bovendien, als je eenmaal gewend bent aan een airco, kan je moeilijk terug, zo blijkt uit onderzoek.”
Techno-hedonist
Voor Kuijer staat de airco voor een bepaalde manier van denken, die de oplossing van het hitteprobleem vooral zoekt in apparaten en slimme techniek. “Industrieel ontwerpers hebben vaak een bepaald type consument in hun hoofd, die je zou kunnen omschrijven als de techno-hedonist. Dit fictieve personage, dat vooral geïnteresseerd is in geautomatiseerde, luxueuze ervaringen die weinig moeite kosten, vormt nog steeds de doelgroep van veel nieuwe producten tegen hitte. Zoals een airco dus.
Terwijl ik uit eigen onderzoek weet dat veel mensen wel degelijk willen nadenken over andere manieren om met het nieuwe ‘normaal’ van hete zomers om te gaan. Het is zonde om daar geen gebruik van te maken, zeker als we daar het gebruik van airco’s mee kunnen beperken”.
Prikkelende provocaties
De concepten van Kuijer en haar collega’s zijn vooral bedoeld om het creatieve proces op gang te brengen. “Het ging mij er in deze fase van ons onderzoek vooral om mensen en bedrijven te prikkelen om na te denken over wat er allemaal mogelijk is. De ideeën zijn daarom ook met opzet provocatief.”
Om de mogelijke toekomstscenario’s in kaart te brengen, gebruikte de onderzoekster een innovatieve mix van vier ontwerpmethoden: Practices-Oriented Design, Co-performance, Critical Design, and Role Play. In deze methoden ligt de nadruk bewust meer op veranderingen in het dagelijks leven die moeite kosten en flexibiliteit vragen dan op technische oplossingen.
“Dat klinkt misschien gek, voor een onderzoeker die werkt aan een technische universiteit. Maar door ook eens te kijken naar oplossingen die niet draaien om technologie, comfort en gemak, krijg je zicht op allerlei nieuwe manieren om met hitte om te gaan, die je anders mogelijk niet zou overwegen. Uiteindelijk gaat het erom dat je de ontwerpruimte oprekt”.
In totaal bedachten Kuijer en haar studenten zestien concepten, de een nog inventiever de ander. In dit artikel (zie kaders) beschrijven we er vijf, die elk een aanvullende ontwerpdimensie openen. Dat zijn achtereenvolgens: Tijd, Ruimte, Lichaam, Persoonlijke koeling en Vaardigheden.
Vervolg
De onderzoeker, die vorig jaar een eerste rapport publiceerde over dit onderwerp, erkent dat de ideeën hiermee niet zijn uitgeput.
“Er zijn vast nog vele tientallen andere ideeën te bedenken. Maar het gaat erom dat de concepten die we hebben ontwikkeld de ontwerpruimte in het project verbreden, en inzichten geven in mogelijke voor- en nadelen van deze aanvullende ontwerpruimtes. Deze inzichten neem ik mee naar de volgende fase van mijn onderzoek.” Daarin werkt Kuijer samen met de partners in haar project toe naar realistische voorstellen voor een energiezuinige en gezonde omgang met hitte, waar technologie zeker ook een rol in zal spelen.
Het onderzoek van Kuijer maakt deel uit van een vierjarig VENI-project Anticipating the role of smart technologies in the dynamics of everyday life, dat wordt gefinancierd door NWO, en loopt nog tot 2023.
Het hele rapport (in het Engels) is hier te lezen.
Media contact
Meer over duurzaamheid



Het laatste nieuws


