Fons van der Sommen: “Vertrouwen is cruciaal voor succesvol gebruik AI”

26 juli 2022

AI-onderzoeker praat met wetenschapsfanaat Lieven Scheire over hoe hij slimme algoritmen gebruikt om vroegtijdig kanker op te sporen.

Fons van der Sommen
Fons van der Sommen

Het succes van kunstmatige intelligentie in de gezondheidsdzorg valt of staat met het vertrouwen van de artsen die deze technologie moeten gebruiken. Dat zegt onderzoeker Fons van der Sommen in deze nieuwe aflevering van onze wetenschapspodcast Sound of Science. “Het is niet AI versus de mens, maar AI én de mens. Ze ondersteunen en versterken elkaar”.

Van der Sommen is universitair docent bij de vakgroep Video Coding & Architectures van de faculteit Electrical Engineering. Zijn specialiteit is het ontwikkelen van slimme algoritmen voor beeldherkenning, die in staat zijn ziekten, en dan vooral kanker, in een vroeg stadium op te sporen, om zo de kans op overleven van patiënten te vergroten. Hij maakt daarbij gebruik van verschillende type medische beelden, zoals bijvoorbeeld CT-scans en endoscopievideo’s.

Kanker in het plafond?

Hoe belangrijk vertrouwen is, blijkt wel uit een anekdote die Van der Sommen aanhaalt in het gesprek met presentator Lieven Scheire.

“Toen we onze camera’s wilden testen, maakten we een foto van het plafond. Het AI-systeem concludeerde toen dat daar met 90 procent zekerheid kankercellen aanwezig waren. Je kunt je voorstellen wat de reacties waren van de aanwezige specialisten. Die waren alle vertrouwen in ons systeem kwijt. Terwijl we onze algoritmen alleen hadden getraind op beelden van weefsel. Dat die dan de mist ingaan bij een plafond, is helemaal niet gek.”

De onderzoeker benadrukt hoe belangrijk het is om echt in gesprek te gaan met de gebruiker van zijn tools. “Wat hebben zij precies nodig, en waar het gaat het mis?"

Hij werkt daarvoor graag samen met experts op het gebied van Human Technology Interaction op de TU/e, die verstand hebben van UX (user experience) en UI (user interface). “Daar ligt ook de sterkte van ons nieuwe AI-instituut EAISI. Het stimuleert je om samen te werken met andere disciplines. Alleen zo kunnen we AI tot een succes maken.”

Beluister de podcast

In de nieuwste aflevering van onze wetenschapspodcast Sound of Science hoor je alles over het onderzoek van Van der Sommen en het grote belang van samenwerking met andere wetenschappers en gebruikers.

Je kunt het gesprek hieronder beluisteren. Of ga naar je favoriete podcastplatform en zoek naar ‘Sound of Science’. Abonneer je op het kanaal om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen!

Wil je reageren? Mail ons op nieuws@tue.nl.

Mediacontact

Henk van Appeven
(Communications Adviser)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen