NXP en TU/e bieden beurzen aan voor masterstudenten Electrical Engineering

27 oktober 2020

NXP kiest voor beurzenprogramma met TU/e vanwege sterke competenties op het gebied van millimeter-golf technologie.

De NXP Foundation, de non-profit organisatie van NXP Semiconductors en de TU/e starten samen het NXP Foundation - TU/e Fellowship Program. Dit jaar en de komende twee jaren worden elk jaar maximaal tien nieuwe studenten geselecteerd voor het progamma. Ze krijgen een beurs van 5000 euro per jaar, voor hun tweejarige masteropleiding.

Het NXP Foundation Fellowship Program is een meerjarige verbintenis van de NXP Foundation van 250.000 dollar om de masteropleiding van hooggekwalificeerde studenten aan de faculteit Electrical Engineering van de TU/e te financieren.

De keuze van de NXP Foundation is gebaseerd op de sterke competenties van de TU/e op het gebied van millimeter-golf technologie. Een andere factor is dat NXP zijn hoofdkantoor in Eindhoven heeft en van oudsher nauwe banden heeft met de TU/e.

NXP Foundation Fellowship Program aan de TU/e

De beurs wordt gefinancierd door de NXP Foundation en bedraagt € 5000 per student per jaar. Dit collegejaar zijn zeven masterstudenten geselecteerd voor het programma, maar het maximum ligt op tien nieuwe studenten per jaar.

De NXP Foundation en de TU/e kennen de beurzen toe op basis van studieprestaties, activiteiten die naast het reguliere studieprogramma worden verricht en motivatie. Studenten die gespecialiseerd zijn in geavanceerde technologieën zoals automotive, micro-elektronica en radiocommunicatie komen in aanmerking. De studenten die de beurs krijgen doen hun afstudeeropdracht of stage in nauwe samenwerking met NXP, maar hebben aan het einde van hun beursperiode geen contractuele verplichtingen jegens NXP.

De NXP-beurs wordt aangevuld door de TU/e Master Honors Academy. De beursstudenten krijgen een intensieve professionele ontwikkelingstraining en werken gezamenlijk aan het NXP-teamproject, gecoacht door senior NXP- en universitaire experts.

Guido Dierick, Country Manager NXP Nederland: "Microchips worden steeds kleiner en buitengewoon complex. Dit is een uitdaging voor zowel halfgeleiderbedrijven als universiteiten. Een goede samenwerking is daarom belangrijker dan ooit om Nederland in staat te stellen voorop te blijven lopen qua innovatie. Ik ben erg blij dat de NXP Foundation nu voor het eerst in haar bestaan studenten buiten de VS gaat ondersteunen, en daarvoor de TU/e heeft geselecteerd. Ik hoop dat dit programma zeer succesvol zal zijn."

"We zijn erg blij met de studiebeurzen van NXP voor onze masterstudenten", zegt TU/e-rector Frank Baaijens. "We zien het als een erkenning van de excellentie van ons onderwijs. En het onderstreept de sterke banden van de TU/e met de industrie in de Brainport regio en daarbuiten."

Bekijk de video over het nieuwe programma: https://youtu.be/YdGKVG-gwIM

Millimeter-golftechnologie

Onderwijs over millimetergolftechnologie vormt de basis voor grensverleggend onderzoek naar autoradar en 5G/6G draadloze communicatie. De TU/e leidt verschillende onderzoeksprojecten op dit gebied in samenwerking met NXP en andere industriële partners.

Domine Leenaerts, NXP-fellow en hoogleraar aan de TU/e: "Bijna alle kwaliteitsverbeteringen in draadloze communicatie komen tot stand door vereenvoudiging van het RF- en mm-ontwerp en dat is een uitdaging waar NXP dagelijks voor staat. Dit zal zeker gelden voor de nieuwe 6G draadloze communicatiestandaard met frequenties boven 100GHz. Het is belangrijk voor onze toekomst dat studenten leren omgaan met deze uitdagingen. Daarom ben ik erg blij met het studiebeursprogramma, dat NXP ongetwijfeld in contact zal brengen met nieuw talent".

Kostas Doris, NXP Fellow en TU/e-hoogleraar: "mm-wave radartechnologie gaat ervoor zorgen dat auto's beter kunnen voelen en reageren op de omgeving dan de mens. Met dit programma willen we onze studenten de kans geven om in een vroeg stadium kennis te maken met de uitdagingen in dit spannende terrein en hen in staat stellen om met hun talent een bijdrage te leveren aan baanbrekende innovaties.”

Technologische topregio

Als belangrijke partners in de technologische topregio van Nederland werken Brainport Regio Eindhoven, de TU/e en NXP samen om de studie van geavanceerde technologieën te stimuleren en te ondersteunen. De regio biedt meer dan 50.000 banen in de hightech-, automobiel- en productie-industrie en hightech-diensten. Met 36% heeft de regio het grootste aandeel in de totale private R&D uitgaven van Nederland.

NXP Foundation

De NXP Foundation, opgericht in 2013, is een non-profit organisatie die zich inzet voor de bevordering van de vooruitgang in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (bèta/techniek) onderwijs wereldwijd. Wij ondersteunen initiatieven om de diversiteit in bèta/techniek te verbeteren.

 

Lees meer over de aanmeldingsprocedure

Mediacontact

Ivo Jongsma
(Communications Adviser)