Slimme cellen van Eindhovense studenten zegevieren in Parijs

28 oktober 2022

Studententeam iGEM TU/e ontwikkelde een therapie voor auto-immuunziekten.

Het iGem-team na hun overwinning in Parijs
Het iGem-team na hun overwinning in Parijs

Het iGEM-team van de TU/e is bij de Giant Jamboree in Parijs, een internationale competitie voor innovaties in de synthetische biologie, als eerste geëindigd. De studenten hebben een celtherapie ontwikkeld voor de behandeling van auto-immuunziekten, zoals ANCA-geassocieerde vasculitis, een chronische ontsteking in de bloedvaten. Wereldwijd lijden er 400 miljoen mensen aan dit soort ziekten, die vaak dodelijk zijn. Het Eindhovense team wist in de finale van de categorie studenten de andere twee deelnemers uit Hongkong en Frankrijk te verslaan. Het is de eerste keer dat het studententeam de internationale competitie won.

iGEM is een internationale studentencompetitie, waarin de deelnemers uiteenlopende problemen proberen op te lossen met technieken uit de synthetische biologie. In totaal deden er dit jaar in de drie categorieën (High School, Overgrad, Undergrad) meer dan 350 teams mee uit de hele wereld, waaronder meer dan 180 Undergrad teams. Ze kwamen dit jaar samen in Parijs voor de jaarlijkse Giant Jamboree. Tijdens dit event presenteren de teams hun werk aan een jury en een 4,000-koppig publiek.

“We zijn ontzettend trots op dit resultaat”, zegt teamleider Jolien Marcelis. “Het is de eerste keer dat we de finale van iGEM hebben gehaald, en om dan ook nog de hoofdprijs te winnen, dat is echt te gek!”.

Behalve in de Undergrad-categorie werd iGEM TU/e ook eerste in de categorie Therapeutics en wonnen ze vier van de 16 andere prijzen: Best Integrated Human Practices, Best Model, Best Supporting Entrepreneurship en Best Presentation.

ANCA-vasculitis

Het Eindhovense team, dat bestaat uit acht studenten Biomedical Engineering en één van Industrial Design, heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om een therapie te ontwikkelen voor ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV), een auto-immuunziekte waarbij de wand van bloedvaten ontstoken raakt.

Als gevolg daarvan raken achterliggende organen verstoken van voldoende zuurstof waardoor ze minder gaan functioneren of zelfs geheel afsterven. De ziekte is in ernstige gevallen levensbedreigend. Wereldwijd lijden er 400 miljoen mensen aan immuunziekten, waarvan 1 miljoen aan AAV.

De huidige behandelingen van AAV zijn gebaseerd op geneesmiddelen die de werking van het afweersysteem odnerdrukken. Probleem is dat deze medicijnen niet specifiek zijn en daarom vervelende bijwerkingen hebben. Bovendien zijn ze duur en niet altijd effectief.

Celtherapie

iGEM TU/e ontwikkelde een therapie die gebruikt maak van menselijke cellen. Deze cellen worden zo gemanipuleerd dat ze in staat zijn de antilichamen op te sporen en daar de ontstekingsremmer interleukine-10 (IL-10) toe te dienen.

In het ideale geval zou je met één toediening van deze lichaamseigen cellen alle opflakkerende ontstekingen kunnen onderdrukken. En dat zou een enorme gezondheidswinst opleveren, zegt het team. Niet alleen voor mensen die lijden aan ANCA- geassocieerde vasculitis, maar door de aanpasbaarheid van het systeem ook voor patiënten die last hebben van andere auto-immuunziekten.

Het iGEM-team won eerder dit jaar ook al de publieksprijs tijdens de TU/e contest. Hier kun je hun pitch nog een keer bekijken.

Mediacontact

Frans Raaijmakers
(Science Information Officer)

Meer over gezondheid

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen