Herbeleef hier ons academische feest van het jaar

Liveblog MomenTUm 2022

30 september 2022

In dit liveblog houden we je op vrijdag 30 september continu op de hoogte van wat er gebeurt tijdens onze jaarlijkse academische viering MomenTUm.

Foto: Bart van Overbeeke

Vandaag is een feestelijke dag, want we vieren ons academische feestje MomenTUm. Op vrijdag 30 september lopen ruim 1.400 afgestudeerde bachelorstudenten over onze catwalk voor hun walk of fame. Daarnaast reiken we vier Academic Awards uit, plus een publieksprijs. En natuurlijk zetten we onze docenten in het zonnetje bij de Best Teacher Awards en wordt de winnares van de Marina Van Dammebeurs bekendgemaakt. Volop nieuws dus, dat we hier heel de dag door updaten voor jullie in tekst en beeld.

HERBELEEF MOMENTUM 2022

Ging MomenTUm in een zucht voorbij en wil je het nog eens herbeleven? Heb je bepaalde foto's gemist in ons liveblog? Er is natuurlijk heel veel meer materiaal geschoten door onze fotografen tijdens MomenTUm. Op Flickr kun je alle foto's nog eens rustig terugkijken en als je de caps wilt zien vliegen, check je de aftermovie. Je kunt ook op de foto klikken voor de aftermovie.

Cursor maakte een video van wat er bij MomenTUm allemaal achter de schermen gebeurt. Klik op de foto om de video te bekijken.

Thomas Plantenga. Foto: Tim Meijer

Alumnus Thomas Plantenga, zelf ooit afgestudeerd bij Biomedical Engineering en tegenwoordig CEO van Vinted, de grootste online marktplaats voor particulieren voor tweedehands kleding van Europa, sprak de zaal toe. Hij deelde zijn carrièreverhaal met de laureaten en gaf hen tips mee voor hun loopbaan. "Het meest waardevolle dat jullie hebben geleerd, is dat jullie elk probleem kunnen analyseren én oplossen. Die skills kun je overal inzetten", zo zei hij. "Doe dat vooral op een plek waar je iets kunt betekenen voor de samenleving. Gebruik je kennis op de juiste manier!" Plantenga's opmerking dat er al genoeg bankiers en mensen zijn die in de aandelen zitten, zorgde voor applaus van het publiek. "Het voelt echt goed als je iets goeds kunt doen", besloot de Vinted-topman.

Rector Frank Baaijens sloot MomenTUm 2022 af. "Dit diploma opent een heel nieuwe wereld voor jullie. Het biedt een weg, een richting om je dromen te volgen. De ene wil een nieuw molecuul maken, anderen willen bouwen aan het repareren van het hart, en weer anderen proberen een heel moeilijk wiskundig probleem op te lossen. De eerste stap die je moet nemen, is je droom projecteren op je masterfase. Breng die droom daar tot leven. Ik vond de masterfase altijd de meest fascinerende periode van mijn opleiding. Ik kon mijn tanden ergens echt inzetten. De 'can do'-mentaliteit heeft me erg geholpen. Jullie moeten nu jullie eigen, unieke pad vinden in de maatschappij. Wat je ook doet, doe het met passie!"

Sandra Loerakker is de beste masterdocent. Foto: Bart van Overbeeke

Vrijdag 30 september, 16.00 uur, Best Master Teacher: Sandra Loerakker

Sandra Loerakker, universitair hoofddocent in de groep Soft Tissue Engineering and Mechanobiology bij Biomedical Engineering, ging met de titel Best Master Teacher aan de haal. "Ik ben heel dankbaar dat studenten me genomineerd hebben. DIt motiveert me alleen nog maar meer om het nog beter te doen als docent", zei ze. 

Alle kandidaten zijn genomineerd door studenten. Zij gaven aan dat ze Loerakkers inzet als docent zo waarderen omdat ze altijd probeert de moeilijkste stof die ze doceert te visualeren. Ze voert continu kleine veranderingen door in haar colleges om studenten te helpen. En iedereen is altijd welkom bij haar met vragen, ongeacht hoe goed ze ervoor staan voor haar vak. "Het is makkelijk als docent om te vergeten hoe het is als je iets voor het eerst doet. Met  studenten praten zorgt ervoor dat ik zie waar ze vastlopen en hoe ik het beter kan doen de volgende keer."

Voor rector Frank Baaijens was het extra bijzonder om de prijs voor beste masterdocent uit te mogen reiken aan Sandra Loerakker, omdat hij jaren terug haar promotor was bij de faculteit Biomedical Engineering. "Ik ben er heel trots op dat jij dit jaar de beste masterdocent ben."

De twee andere genomineerden voor de beste masterdocent, waren Dirk Fahland (Mathematics & Computer Science) en Max Birk van Industrial Design. 

Vrijdag 30 september, 16.00 uur: Ceremonie 2 

Met z'n 750'en gingen ze trots en in vol ornaat over de catwalk vanmiddag: de afgestudeerde bachelors van de faculteiten Biomedical Engineering, Built Environment, Electrical Engineering, Industrial Design en Mechanical Engineering.

 

 

 

Winnares Brigitte Lamers (links) en runner-up Chenyue Zhang (rechts) met Marina van Damme. Foto: Angeline Swinkels

Vrijdag 30 september, 14.30 uur, Brigitte Lamers wint Marina van Dammebeurs

De winnares van de Marina van Dammebeurs 2022 is: Brigitte Lamers (Chemical Engineering & Chemistry). Zij wint een geldbedrag van 9.000 euro. Runner-up Chenyue Zhang (ook van de faculteit Chemical Engineering & Chemistry) ontvangt 2.500 euro. De Marina van Dammebeurs is bedoeld voor ambitieuze alumna die hun carrière een boost willen geven, bijvoorbeeld voor verbreding van kennis of een internationale oriëntatie in de vorm van een studie, stage of project. Het netwerk van Van Damme-winnaressen is een waardevol netwerk om elkaar te inspireren en met elkaar te discussiëren. 

Scheikundige Brigitte Lamers is na haar promotie-onderzoek in de groep van Bert Meijer in de industrie gaan werken. Ze is teamlead bij Metrohm AG in Zwitserland, waar ze verantwoordelijk is voor twee labtechnici en een projectleider. Lamers wil met behulp van de Marina van Dammebeurs werken aan haar leiderschapsskills door een opleiding te volgen bij INSEAD in Fontainebleau. Haar droom is uiteindelijk om bij een multinational een leidende rol in het management te krijgen.

Foto: Bart van Overbeeke

Vrijdag 30 september, 14.00 uur, de Master Award gaat naar....

Koen Minartz (Computer Science & Engineering) met zijn masterscriptie Correlation Detective: Efficient Multivariate Correlation Discovery. Hij heeft een algoritme ontwikkeld dat interessante patronen kan halen uit zeer grote datasets. De hoeveelheid data in de wereld verdubbelt elke anderhalf jaar. Daarbij is het doorzoeken van data steeds complexer en tijdrovender. Koen Minartz ontwikkelde een algoritme dat in staat is om vijfhonderd keer sneller interessante patronen te vinden in data dan bestaande methodes.

Hij won 2.500 euro voor zijn afstudeeronderzoek. Van harte gefeliciteerd Koen!

Claudia Hanegraaf ontving tijdens de Bachelor Award-zitting de Audience Award. Foto: Tim Meijer

Vrijdag 30 september, 14.00 uur: Audience Award voor Claudia Hanegraaf

Vanochtend werd al bekend dat Claudia Hanegraaf de Audience Award heeft gewonnen. Tijdens de zitting van de Bachelor Award, kreeg ze haar prijs uitgereikt door rector Frank Baaijens.

Danielle Gillam won de prijs voor de beste bachelorscriptie. Foto: Tim Meijer

Vrijdag 30 september, 13.00 uur, de Bachelor Award gaat naar....

Danielle Gillam (Psychology & Technology) voor haar bachelorscriptie Exploring the Limitations of Self-Report Using Convolutional Neural Networks: Comparing Subjective and Objective Nature Scores for Stress Level Predictions.

Steeds meer bewijs wijst op het positieve effect van natuur op het welzijn van mensen. Onderzoek hiernaar is afhankelijk van zelfrapportage, wat door de subjectiviteit een beperkte betrouwbaarheid heeft. Danielle Gillam vond de eerste veelbelovende resultaten om met behulp van software data te verzamelen, waarmee de kwaliteit van de data verhoogd kan worden. "Danielle heeft een probleem onderzocht van groot maatschappelijk belang: omgaan met stress. De jury was onder de indruk van het niveau van haar thesis. Gewoonweg een fantatisch stuk werk!", zei rector Frank Baaijens. Hij benadrukte tijdens de zitting dat alle studenten die genomineerd waren iets speciaals hebben gedaan, en dat ze trots daarop moesten zijn. 

Naast de eer, wint Danielle Gillam met de Bachelor Award 1.250 euro. Van harte gefeliciteerd!

Hét moment waarop alle afgestudeerden gewacht hebben: het in de lucht gooien van de caps.

Annabel Romijn (links) en Tessie Hartjes (midden). Foto: TU/e

Maar liefst twee alumna spraken de afgestudeerden toe met een inspirerend carrièreverhaal: Tessie Hartjes (Electrical Engineering, nu werkzaam bij Lightyear) en Annabel Romijn (Applied Physics en Eindhoven School of Education). Hartjes benadrukte dat je dingen moet zoeken die je na aan het hart liggen in je loopbaan. En Romijn, natuurkundedocent aan het Zwijsen College, sprak uit dat je je hart moet volgen en ambitieus moet zijn. Ze heeft haar lerarenopleiding gevolgd aan de Eindhoven School of Education, na haar studie Applied Physics. "We hebben goede docenten nodig, en er zijn geen betere dan degenen die aan de universiteit zijn opgeleid."

Rector magnificus Frank Baaijens onderschreef deze woorden: "Welk pad je ook kiest, zorg dat je altijd iets doet waar je passie voor hebt."

Zwaaien op de ABBA Experience

Jim Portegies (midden) kreeg de cheque behoreden bij de titel Best Bachelor Teacher van rector Frank Baaijens (rechts). Foto: TU/e

Vrijdag 30 september, 12.00 uur, Best Bachelor Teacher: Jim Portegies

Universitair docent bij Mathematics & Computer Science Jim Portegies bevond zich in goed gezelschap tussen de in totaal vier genomineerden voor de titel Best Bachelor Teacher. Anna Wieczorek, Lambèr Royakkers en Hjalmar Mulders waren de andere kandidaten, maar het was Jim die er vandoor ging met de eer en een cheque van 10.000 euro. Volgens zijn studenten is Jim fan van interactie met hen en is hij zeer bezorgd om hun welzijn. Hij weet zich goed te verplaatsen in de studenten, en benadert het vak Analysis vanuit het perspectief van een eerstejaars. Hij zorgt ervoor dat zijn studenten allereerst de stof beheersen, voordat hij hen dieper mee de materie in neemt. Op het podium benadrukte hij dat het belangrijk is dat als je zoiets moeilijks aan het leren bent, je niet te hard voor jezelf moet zijn. Gefeliciteerd Jim met de titel Best Bachelor Teacher!

Vrijdag 30 september, 12.00 uur: Ceremonie 1

In de eerste ceremonie van MomenTUm 2022 stalen 606 bachelors van de faculteiten Applied Physics, Chemical Engineering & Chemistry, Industrial Engineering & Innovation Sciences en Mathematics & Computer Science de show op de catwalk, gadegeslagen door hun familie en vrienden vanaf de tribune in MetaForum. De presentatie was weer in handen van wetenschapsjournalist en theatermaker Diederik Jekel, In de eerste ceremonie zat de grootste groep cum laude-geslaagden - te herkennen aan de zilverkleurige sjerp. Die komt van de faculteit Mathematics & Computer Science, waar maar liefst 40 keer het predikaat summa cum laude werd uitgereikt vandaag. 

Elham Fadaly kreeg de PhD-award uit handen van rector Frank Baaijens. Foto: Tim Meijer

Vrijdag 30 september, 11.00 uur, de PhD Award gaat naar....

Elham Fadaly (Applied Physics) voor haar dissertatie Epitaxy of Hexagonal SiGe Alloys for Light Emission, die ze cum laude afsloot. Computerchips op basis van licht, het zou een revolutie betekenen in de micro-electronica. Elham Fadaly legde de basis voor deze 'heilige graal'. Ze slaagde er namelijk in om silicium licht te laten uitstralen, door het in een nieuwe vorm te dwingen. Haar werk werd door Physics World uitgeroepen tot Doorbraak van het Jaar. 

De van oorsprong Egyptische Fadaly won met haar promotieonderzoek een cheque van 5.000 euro. Ze is speciaal uit Amerika overgekomen voor deze uitreiking en belde haar moeder uit haar bed om het goede nieuws te vertellen. Gefeliciteerd Elham!

Vrijdag 30 september, 10.30 uur, de EngD award gaat naar...

Ram Parvathaneni (Automotive Systems Design) voor zijn thesis Virtual Unaging of Van Gogh's Paintings.

Hij gebruikte kunstmatige intelligentie en machine learning om vervagende kleuren in de schilderwerken van Vincent Van Gogh te reconstrueren. Die kleuren vervagen in de tijd door vuil, het ouder worden van de verf en chemische reacties met de omgeving. Zijn onderzoek draagt bij aan het behouden van Nederlands cultureel erfgoed.

Ram kon helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Zijn supervisor van ASML, Maxim Pisarenco, nam namens hem de prijs (5.000 euro) in ontvangst.

Vrijdag 30 september, 10.30 uur: Academic Awards

MomenTUm is niet compleet zonder dat we onze academische helden eren. Dat doen we door Academic Awards uit te reiken aan de beste bachelor- en masterscriptie, het beste PDEng-project, de meest veelbelovende PhD-dissertatie en de Audience Award. Er zijn 37 genomineerden voor deze awards, die al een paar weken op grote billboards op de campus te zien zijn. Wie zijn de winnaars van de Academic Awards...?

Vrijdag 30 september, 10.00-11.30 uur: de eerste diploma-uitreikingen

Het écht werk begon al vroeg in Atlas, Helix, Luna en Gemini met de daadwerkelijke diploma-uitreikingen. Per faculteit mochten de pas afgestudeerden hun felbegeerde diploma in ontvangst nemen - voorzien van een persoonlijk woordje. Vele ouders legden dit tafereel met grote trots vast op de gevoelige plaat. Onze fotografen deden dat ook, zie de onderstaande foto's.

Vrijdag 30 september, 8.30 uur: Claudia Hanegraaf wint de Audience Award

Meer dan vijfduizend mensen lieten hun stem online horen in de strijd om de Audience Award. Alle 37 genomineerden voor de Academic Awards dongen mee naar deze publieksprijs, die naast de eer ook een cheque van 1.250 euro oplevert. Het werd een nek-aan-nekrace, maar uiteindelijk was het Claudia Hanegraaf (Mechanical Engineering) die er met de Audience Award vandoor ging. Vanochtend om 8.30 uur werd dit met een ludiek filmpje met onze rector magnificus Frank Baaijens in de hoofdrol bekendgemaakt.

Claudia Hanegraaf was genomineerd in de categorie 'beste bachelorscriptie' met haar bacheloreindproject Predicting plasticity-controlled failure for short glass fiber reinforced isotactic polypropylene over a wide temperature range. Door plastic materialen te verrijken met korte glasfibers worden ze lichter, sterker en langer bruikbaar. Vanwege hun duurzame karakter worden deze materialen dan ook steeds vaker toegepast, met name in de automotive-industrie. Claudia Hanegraaf ontwikkelde een model waarmee het productieproces van deze materialen effectiever kan worden ingericht. Ze krijgt de prijs later vandaag uitgereikt, dan volgt een foto van haar. Van harte gefeliciteerd Claudia!

MomenTUm 2022 in cijfers

  • 1.410 afgestudeerden

    lopen tijdens MomenTUm 2022 in twee sessies over de catwalk voor hun eigen walk of fame. Ze worden daarbij toegejuicht door 3.998 trotse gasten op de tribunes in MetaForum.

  • 83 x cum laude

    Maar liefst 83 zilverkleurige sjerpen worden vandaag gedragen over de toga door studenten die cum laude zijn afgestudeerd. Deze studenten hebben hun opleiding afgerond met een gemiddelde van een 8 of hoger, en hun bacheloreindproject met een 9 of hoger.

  • 37 genomineerden voor 4 Academic Awards

    In totaal 37 studenten zijn genomineerd voor een Academic Award. Het gaat hierbij om de beste bachelor- en masterscriptie, de beste EngD-thesis en het beste proefschrift. Voor de Audience Award hebben 5.101 mensen hun stem uitgebracht.

  • 7 docenten in de running voor best teacher

    Zeven docenten zijn door de studenten genomineerd voor de titels Best Bachelor Teacher en Best Master Teacher. Voor de bachelor zijn dat: Anna Wieczorek, Lambèr Royakkers, Jim Portegies en Hjalmar Mulders. Voor de master: Sandra Loerakker, Dirk Fahland en Max Birk.

Donderdag 29 september, 19.00-0.00 uur: De aftrap

Voordat vandaag zo'n 1.400 afgestudeerden over de catwalk lopen, was de markthal van MetaForum gisteravond het decor voor een knallend studentenfeest, dat ram uitverkocht was. Zo'n 3.500 studenten vierden een mooi feestje onder aanvoering van DJ La Fuente, Zanger Kafke en Straatwaarde. En het wás me een feestje, kijk maar naar dit filmpje en de foto's van Bart van Overbeeke!

Brigit Span
(Corporate Storyteller)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen