NWO-ENW-Klein subsidie voor het ontwikkelen van een Zwart Gat op een Chip

31 maart 2021

Onderzoekers Reinoud Lavrijsen (TU/e) en Rembert Duine (UU & TU/e) hebben een NWO-ENW-Klein subsidie ontvangen voor hun onderzoeksvoorstel 'Zwarte Gaten op een Chip'.

Het doel van het onderzoeksvoorstel is om geavanceerde nano-magnetische materialen en technieken in te zetten om een magnetische analogie van een zwart gat experimenteel te realiseren. Het voorstel bouwt op een recent ontwikkelde theorie. Zo’n magnetische equivalent van een zwart gat kan gebruikt worden om fundamentele aspecten van astronomische zwart gaten, zoals Hawking straling, in een laboratorium op aarde te bestuderen. Voorts heeft een magnetische zwart gat mogelijk toepassingen – het is bijvoorbeeld mogelijk lasers te maken op basis ervan –  in de spintronica, het onderzoeksveld dat elektronische toepassingen wil vervangen door energiezuinige en duurzame toepassingen gebaseerd op de magnetische ('spin') eigenschap van het elektron.

Voor meer informatie: UU nieuwsartikel behorende bij de 2017 publicatie https://www.uu.nl/nieuws/zwarte-gaten-op-een-elektronische-chip

Contact: dr.ir. Reinoud Lavrijsen