Terugblik op de TU/e Research Day 2023: Let's celebrate science!

8 juni 2023

Lees en (her)beleef wat er allemaal gebeurde tijdens onze jaarlijkse viering van de wetenschap, de TU/e Research Day.

College Tour tijdens de TU/e Research Day. Foto: Bart van Overbeeke

Vandaag vond de tweede editie plaats van onze jaarlijkse viering van de wetenschap: een dag om onze briljante wetenschappers te eren en te waarderen, contact tussen onderzoekers te bevorderen en je eens te meer te realiseren wat voor opzienbarend onderzoek er plaatsvindt aan de TU/e. Het thema van dit jaar was 'Impact: hoe maak JIJ het verschil? Met onder meer de uitreiking van zeven TU/e Science Awards, een wedstrijd wetenschapscommunicatie en de ceremoniële introductie van ons nieuwe eredoctoraat werd het een bijzondere dag. Lees en beleef hier alles nog eens terug!

Alle foto's van de tweede TU/e Research Day zijn terug te vinden op het Flickr-album.

EN DE WINNAARS VAN DE TU/E SCIENCE AWARDS ZIJN...

De genomineerde onderzoekers werden zojuist verlost van de spanning door hoogleraar Bert Meijer. Hij maakte de trotse winnaars bekend van de zeven TU/e Science Awards. Hier presenteren we onze toppers van dit jaar.

Max Birk. Foto: Bart van Overbeeke
Max Birk. Foto: Bart van Overbeeke

YOUNG RESEARCHER: MAX BIRK

Max Birk verlegt met zijn onderzoek de grenzen van interactieve systemen in de preventieve gezondheidszorg. Zijn werk aan videogames draagt bij aan gezondheidsinterventies, cognitieve beoordeling en het discours over de invloed van videogames op de gezondheid. Hij is de verdiende winnaar van de TU/e Science Award voor Young Researcher, chapeau Max!

Yoeri van de Burgt. Foto: Bart van Overbeeke
Yoeri van de Burgt. Foto: Bart van Overbeeke

GROUNDBREAKING RESEARCHER: YOERI VAN DE BURGT

Yoeri van de Burgt (Mechanical Engineering) is een van de pioniers en drijvende krachten achter 'organische neuromorfische engineering', dat zich richt op de ontwikkeling van geavanceerde computer- en geheugensystemen geïnspireerd op de werking van het menselijk brein. Hij won de TU/e Science Award for Groundbreaking Researcher, goed gedaan Yoeri!

Luc Brunsveld nam zijn award op afstand in ontvangst. Foto: Bart van Overbeeke
Luc Brunsveld nam zijn award op afstand in ontvangst. Foto: Bart van Overbeeke

LEADERSHIP IN EXCELLENCE: LUC BRUNSVELD

Luc Brunsveld (Biomedical Engineering) is een internationaal toonaangevende wetenschapper op het grensvlak van supramoleculaire chemie en chemische biologie. Zijn groep heeft onder andere baanbrekend werk verricht op het gebied van nieuwe concepten voor de ontdekking van kleine moleculen geneesmiddelen die zich richten op het stabiliseren van eiwit-eiwitinteracties. Wij feliciteren Luc met zijn Leadership in Excellence Award! 

Youri van Hees won de award voor het beste proefschrift. Foto: Bart van Overbeeke
Youri van Hees won de award voor het beste proefschrift. Foto: Bart van Overbeeke

BESTE PHD-SCRIPTIE: YOURI VAN HEES

"De combinatie van fotonica en spintronica biedt spannende mogelijkheden voor de dataverwerking van de toekomst", aldus Youri van Hees, winnaar van de TU/e Science Award voor het beste proefschrift. Hij deed onderzoek aan de faculteit Applied Physics & Science Education naar het gebruik van ultrakorte lichtpulsen om data op te slaan in magnetische devices. Proficiat Youri!

Nienke Bakx en universiteits hoogleraar Bert Meijer. Foto: Bart van Overbeeke
Nienke Bakx en universiteits hoogleraar Bert Meijer. Foto: Bart van Overbeeke

BESTE ENGD-SCRIPTIE: NIENKE BAKX

Met haar scriptie over het ontwikkelen van een geautomatiseerde radiotherapiebehandeling met hulp van AI wint Nienke Bakx (EngD-opleiding Qualified Medical Engineer) de TU/e Science Award voor beste EngD-scriptie. Gefeliciteerd Nienke! 

Karthik Raghavan Ramaswamy won met overmacht de Audience Award. Foto: Bart van Overbeeke
Karthik Raghavan Ramaswamy won met overmacht de Audience Award. Hij kreeg de prijs uit handen van universiteits hoogleraar Bert Meijer. Foto: Bart van Overbeeke

AUDIENCE AWARD: KARTHIK RAGHAVAN RAMASWAMY

Met ongeveer de helft van de ruim 2.200 ingestuurde stemmen werd Karthik Raghavan Ramaswamy overtuigend winnaar van de Audience Award. Hij greep net mis bij de award voor Beste PhD-dissertatie, maar hier is het alsnog raak. Zijn onderzoek aan de faculteit Electrical Engineering richtte zich op datagedreven modellen voor complexe, grootschalige systemen. Of, zoals hij het zelf omschrijft, "You don’t need to be Nostradamus. By being aware of the past and vigilant about the present, you can predict the future." Gefeliciteerd Karthik!

Hoogleraren Philip de Goey (links) en Niels Deen namen de award in ontvangst namens hun team. Foto: Bart van Overbeeke
Hoogleraren Philip de Goey (links) en Niels Deen namen de award in ontvangst namens hun team. Foto: Bart van Overbeeke

TEAM SCIENCE: IRON POWER

Een nieuwe award vergeleken met vorig jaar, die zich richt op het samenwerkingsaspect van onderzoek. Uit zeven genomineerde projecten kwam Iron Power als winnaar uit de bus, gefeliciteerd! Het Iron Power consortium richt zich op het gebruik van ijzerpoeder als energiedrager. Het onderzoek aan de TU/e richt zich zowel op de verbrandingseigenschappen van ijzerpoeder als op de regeneratie van verbrand ijzerpoeder met waterstof. 

De kracht van het team zit in de samenwerking tussen hoogwaardig academisch werk in verschillende disciplines (Mechanical Engineering en Chemical Engineering & Chemistry) met de drive en impact van studententeam SOLID, ecosysteembouwer Metalot en startups Iron+ en RIFT. Zonder deze combinatie zou het werk een academisch interessant project op labschaal zijn gebleven.

EREDOCTORAAT UITGEREIKT AAN CRAIG HAWKER

Een officieel moment vanmiddag op het podium van de Blauwe Zaal. Craig J. Hawker ontving, onder toeziend oog van het cortège, namelijk een eredoctoraat van de TU/e. Hawker, hoogleraar aan de University of California Santa Barbara, is één van ’s werelds meest vooraanstaande polymeerchemici.

Eredoctor Craig Hawkers (midden met oorkonde) heeft zojuist de decoraties omgehangen gekregen voor zijn eredoctoraat aan de TU/e. Foto: Bart van Overbeeke
Eredoctor Craig Hawker (midden met oorkonde) heeft zojuist de decoraties omgehangen gekregen voor zijn eredoctoraat aan de TU/e. Foto: Bart van Overbeeke

Hij kan beschreven worden als een polymeergenie met een commercieel hart. Met zijn vernieuwende ideeën veranderde hij de polymeerwereld. Daarbij begeleidde hij reeds tientallen startups en heeft hij ruim tachtig patenten op zijn naam staan.

Om hem beter te leren kennen, spraken we eerder met hem en zijn erepromotoren Anja Palmans en Jan van Hest over de impact op het polymeeronderzoek en TU/e-instituut ICMS. Het werd een interview over de kracht van toegepast onderzoek, hoe je mensen ‘minder bang maakt voor chemie’ en waarom dat dan weer tot grote commerciële successen kan leiden. En, verrassend genoeg, ook veel over voetbal.

INTERACTIE MET ONDERZOEK(ERS)

Gekleurde zonnecellen, quantumbits en polymeren die van textuur kunnen veranderen: dat en meer was te zien bij de Research Expo. Onderzoekers en onderzoeksinstituten kregen daar de kans om hun projecten en onderzoeksveld te presenteren. Zo zie je op de foto's hieronder bijvoorbeeld hoe iemand zijn vinger prikt in een liquid crystal elastomer dat door middel van warmte van vorm verandert, een prototype gekleurde zonnecellen en een opstelling om een quantumbit te maken. 

Bij College Tour, met als thema 'Hoe maak JIJ het verschil?', modereerde Esther Thole een interactieve sessie met op het podium rector Silvia Lenaerts, Craig Hawker (hoogleraar aan de University of California Santa Barbara en onze nieuwe eredoctor), Wijnand IJsselsteijn (hoogleraar Cognition and Affect in Human-Technology Interaction aan de TU/e), Erik Bakkers (hoogleraar Advanced Nanomaterials & Devices aan de TU/e), Boudewijn Docter (CEO van TU/e spinoff EFFECT Photonics) en Nicky van den Berg (promovendus aan de faculteit Mathematics & Computer Science aan de TU/e). 

Toegegeven, het is bij lange na niet hetzelfde als er letterlijk zelf bij zijn, maar met onderstaande foto-impressie (gemaakt door Bart van Overbeeke) proberen we je toch een idee te geven hoe het vandaag was bij de College Tour en Research Expo.

Kijk en (her)beleef!

TIM WISSINK WINT EERSTE EDITIE TALKING SCIENCE

We hebben de eerste winnaar van de dag! Tim Wissink won vanochtend de eerste editie van onze nieuwe pitch-competitie Talking Science. Met zijn pitch over het omzetten van CO2 naar brandstof en chemicaliën overtuigde hij de jury en wint hij een geldprijs van 750 euro. En hij is nog niet klaar: Tim mag vanmiddag tijdens de ceremonie zijn winnende pitch aan een volle Blauwe Zaal presenteren. Tim is promovendus in de groep 'Inorganic materials and catalysis' aan de faculteit Chemical Engineering & Chemistry en wordt begeleid door Emiel Hensen en Marta Figueiredo. Gefeliciteerd Tim!

Shivani Datai, zal vast ook blij zijn met haar tweede plaats en een geldbedrag van 500 euro, voor haar pitch over het gebruik van AI in de gezondheidszorg. Het publiek koos echter voor een andere winnaar: zij waren het meest enthousiast over Giulia de Felice en haar pitch over het gebruik van plasma's voor energieopslag. Als publiekswinnaar ontving ook zij een geldprijs van 500 euro. Felicitaties aan jullie ook, Shivani en Giulia!

In totaal deden elf deelnemers mee aan deze 'pitching battle' voor PhD- en EngD-onderzoekers. De deelnemers moesten hun onderzoek presenteren in maximaal drie minuten en zonder slides - vergelijkbaar met de internationale Famelab-wedstrijden. Met deze wedstrijd willen we als TU/e een platform bieden aan jonge onderzoekers om een groot publiek te inspireren en prikkelen met hun onderzoek, en om dit onderzoek op een begrijpelijke en boeiende manier te presenteren. 

De jury bestond uit Margriet van der Heijden (hoogleraar wetenschapscommunicatie bij de faculteit Applied Physics & Science Education), Danqing Liu (universitair docent bij de faculteit Chemical Engineering & Chemistry), Karlijn Meinders (wetenschapsjournalist bij BNR Radio) en Oded Raz (universitair hoofddocent bij de faculteit Electrical Engineering). Het evenement werd gepresenteerd en gemodereerd door onze eigen wetenschapsvoorlichter Barry Fitzgerald. 

Bekijk een impressie van het event (foto's Bart van Overbeeke):

Barry van der Meer
(Head of Department)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen