Veelgestelde vragen over de situatie rondom Oekraïne
TU/e streeft ernaar dat alle weergegeven informatie correct is. We kunnen echter niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is.
Staat je vraag hier niet tussen? Mail dan naar info@remove-this.tue.nl (onderwerp: Oekraïne) of stel je vraag via whatsapp 06 41683406.
Veelgestelde vragen over de situatie rondom Oekraïne
-
Ik kan door de oorlog mijn huur niet meer betalen. Bij wie kan ik terecht?
We ondersteunen je hier graag bij. Zo kunnen we je meer informatie geven over je rechten en plichten en adviseren over de te zetten stappen. Je kunt hiervoor contact opnemen met Johanna Mavromichalis.
-
Ik kan me niet focussen op mijn studie en mis daardoor deadlines. Kan de docent me uitstel geven?
We kunnen ons voorstellen dat studenten die op wat voor manier dan ook getroffen zijn door de oorlog zich door de constante zorgen en onzekerheid niet kunnen focussen op hun studie en dat deadlines worden gemist. We hebben docenten gevraagd om hier aandacht voor te hebben en er soepel mee om te gaan.
-
Ik kan mijn collegeld niet meer betalen.
Kun je je collegegeld niet betalen vanwege de oorlog in Oekraïne? De inning van je collegegeld wordt in dat geval uitgesteld tot een nader te bepalen moment.
Met ingang van het studiejaar 2022-2023 verlagen we het collegegeld voor aankomende en huidige studenten met de Oekraïense nationaliteit én voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zij betalen dan voor alle bachelor- en (pre-)masteropleidingen het wettelijke tarief (€2.209,-). -
Ik loop mogelijk studievertraging op door de oorlog in Oekraïne. Heb ik recht op uitstel van het bsa?
Je hebt mogelijk recht op uitstel van het bsa als er sprake is van erkende persoonlijke omstandigheden en deze omstandigheden een relatie hebben met de studievertraging die je oploopt. Een oorlogssituatie wordt gezien als een erkende persoonlijke omstandigheid. Kijk voor meer informatie in de studiegids of neem contact op met je studieadviseur.
-
Ik loop mogelijk studievertraging op door de oorlog in Oekraïne. Kom ik in aanmerking voor compensatie vanuit het Profileringsfonds?
Je hebt mogelijk recht op financiële compensatie uit het Profileringsfonds als er sprake is van erkende persoonlijke omstandigheden en deze omstandigheden een relatie hebben met de studievertraging die je oploopt. Een oorlogssituatie wordt gezien als een erkende persoonlijke omstandigheid. Kijk voor meer informatie in de studiegids of neem contact op met de studentendecaan.
-
Is er financiële hulp beschikbaar?
Voor de financiële gevolgen van de oorlog is een fonds voor noodsteun opgericht, waarmee in de eerste levensbehoeften kan worden voorzien van studenten met een Oekraïense of (Wit-)Russische (dubbele) nationaliteit die daar nu steun bij nodig hebben. Als je niet tot deze groep behoort, maar wel financiële steun nodig hebt als gevolg van de oorlog in Oekraïne, vragen we je ook dat te melden. Als je gebruik wil maken van het noodfonds, kun je contact opnemen met je studieadviseur of studentendecaan. Dit geldt ook als je door deze situatie je collegegeld of kamerhuur niet meer kunt betalen. De...
-
Kan ik als gevluchte student studeren aan de TU/e?
Voor meer informatie over je aanmelding en toelating als internationale student kun je contact opnemen met onze International Office, via io@remove-this.tue.nl. We helpen je graag.
-
Kan ik een lening afsluiten bij DUO?
Op de website van DUO kun je zien of je in aanmerking komt voor een lening.
-
Waar kan ik terecht met mijn vragen en zorgen?
Ben je student en wil je met iemand praten over je zorgen, neem dan contact op met de studieadviseur van je opleiding. Samen kunnen jullie kijken welke hulp of begeleiding er verder nodig is. Voor studenten is er daarnaast ook onze wellbeing-pagina in de studiegids. Ben je medewerker, dan kun je het beste contact opnemen met je HR-adviseur. Voor iedereen geldt dat direct contact opnemen met info@remove-this.tue.nl ook kan.
We werken aan een plek om samen te komen, verhalen te delen en elkaar te steunen. Dat doen we onder andere samen met TINT en FISO. Zodra daar meer over bekend is, informeren...
-
Waar kan ik terecht met vragen over mijn verblijfsvergunning?
Op de website van de IND vind je meer informatie over de gevolgen van de oorlog voor je verblijf en aanvragen. https://ind.nl/oekraine/Paginas/Oekraine.aspx
-
Wat gebeurt er met de samenwerking met Oekraïense instellingen?
De langdurige en vruchtbare samenwerking met Oekraïense wetenschappers en organisaties zal – zo goed en kwaad als dat onder de huidige omstandigheden kan - onverminderd doorgaan.
-
Wat gebeurt er met samenwerkingsverbanden met instellingen uit Rusland en Belarus?
Alle samenwerkingsverbanden op het gebied van onderzoek en onderwijs met Rusland en Belarus worden per direct bevroren. Dit betekent dat bestaande samenwerkingsverbanden tot nader order stoppen en dat er geen nieuwe samenwerkingen mogen worden opgestart. Dit houdt onder meer in dat er geen financiële transacties meer worden uitgevoerd en dat er geen data en kennis meer worden uitgewisseld. Ook zullen er geen gezamenlijke evenementen meer plaats kunnen vinden.
We realiseren ons dat dit een drastische maatregel is, die in een veilige wereld waarin kennis open gedeeld kan worden, bijzonder...
-
Zijn er acties die ik kan steunen?
Inmiddels zijn er door studenten en medewerkers al verschillende acties opgezet om mensen in Oekraïne te steunen. Zo hebben we voor elke student en medewerker van de TU/e één euro te gestort op Giro 555. Het gaat in totaal om een bedrag van 20.000 euro. We roepen iedereen binnen en buiten de universitaire gemeenschap op om ook een gulle bijdrage te doen. Speciaal voor dit doel is er een TU/e-Giro555-actiepagina aangemaakt waar je een bijdrage kan storten. Daar is ook de actuele stand te volgen. Elke gift is welkom! Universiteitsfonds Eindhoven heeft een fonds van 100.000 euro in oprichting. In...