Team VIRTUe in Dubai gestart met bouw van hun duurzame huis

Na 3,5 jaar voorbereiding is studententeam VIRTUe deze week begonnen met de bouw van hun duurzame huis in de woestijn bij Dubai. Met dit huis vertegenwoordigen ze Nederland in de internationale ontwerpwedstrijd ‘Solar Decathlon Middle East’. Ze hebben twee weken de tijd voordat het huis gereed moet zijn. Vanaf 14 november gaat de wedstrijd officieel van start en wordt hun huis beoordeeld op tien onderdelen, met een totale prijzenpot van ongeveer 2,3 miljoen euro.

Deze week is de officiële start van de bouw, maar problemen met de douane die de containers niet vrij wilden geven, leken maandag roet in het eten te gaan gooien. Gelukkig konden de juiste documenten toch op tijd aangeleverd worden, waardoor de elf containers ’s middags toch op het bouwterrein geplaatst konden worden. Momenteel werken de studenten hard om de opgelopen achterstand in te halen.

Het nieuwe wonen

Het appartement van het studententeam, genaamd LINQ, is ontworpen om in bestaande buurten toe te passen en zit vol met innovatieve snufjes. Het huis beperkt niet alleen energieverbruik zonder het comfort van de bewoners aan te tasten, maar richt zich ook op sociale duurzaamheid van de buurt waarin het appartement staat.

Door zijn vorm bevordert LINQ  de sociale interactie, door bijvoorbeeld gedeelde ruimtes en een verticaal beplant atrium. Daarnaast bevordert de technologie ook een duurzame levensstijl. Zo is het energieverbruik via een app live te volgen. Er zitten ook veel slimme features in het systeem. Zo worden suggesties gedaan om bijvoorbeeld de wasmachine later aan te zetten, als er opklaringen verwacht worden en de zonnepanelen meer zon vangen.

Solar Decathlon Middle East

De ontwerpwedstrijd waar Team VIRTUe aan mee doet, de Solar Decathlon Middle East, bestaat uit tien onderdelen, waaronder architectuur, energiemanagement, leefcomfort, en duurzaam vervoer. Tijdens de wedstrijd moet het huis ook een hybride auto opladen. Het studententeam heeft hier een troef in handen: ze nemen de zonneauto Stella Lux mee, die door een ander TU/e-studententeam is ontwikkeld. De verwachting is dat Team VIRTUe hier veel punten mee kan scoren.

Aan de Solar Decathlon deden oorspronkelijk 47 teams mee, waarvan 22 toe zijn gelaten tot de finale in Dubai. De wedstrijd duurt van 14 tot 28 november, met op de laatste dag de finale en uitslag. Er is een overall-winnaar en deelwinnaars per onderdeel. De totale prijzenpot bedraagt ongeveer 2,3 miljoen euro. In totaal doen nu nog 15 teams mee uit 11 landen van over de hele wereld.

Het team uit Eindhoven is te volgen via www.teamvirtue.nl en de verschillende social media.