Willem Mulder ontvangt ERC Consolidator Grant voor zijn onderzoek naar kankerimmunotherapie

Hoogleraar Willem Mulder ontving van de European Research Council (ERC) een Consolidator Grant van € 2,75 miljoen voor zijn onderzoek naar kankerimmunotherapie, een innovatieve behandeling van kanker gebaseerd op het versterken van de natuurlijke afweer van het menselijk lichaam door nanotechnologie. Mulder zal de fondsen gebruiken om zijn onlangs opgerichte Precision Medicine-groep bij de faculteit Biomedical Engineering van de TU Eindhoven te versterken.

De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft de ontvangers van de Consolidator Grant Call van 2018 vorige week aangekondigd. Dit jaar gingen 19 van de 291 toegekende beurzen naar Nederlandse (12) en internationale (7) onderzoekers die in Nederland werken. Mulder: “Ik voel me vereerd en erg gelukkig. Ik gebruik deze subsidie ​ om een ​​onderzoeksgroep op te richten aan de TU/e die zich focust op het gebruik van nanotechnologie om het immuunsysteem te visualiseren en te reguleren.”

Checkpoint NANO

Kankercellen activeren remmende moleculaire routes om te voorkomen dat ze herkend en vernietigd worden. Deze routes staan bekend als immuuncontrolepunten ofwel checkpoints. Medicijnen met antistoffen werken deze kankercellen tegen door de checkpoints te blokkeren. Mulder: "De medicijnen halen de rem op het immuunsysteem eraf en versterken bepaalde immuuncellen om de kanker te bestrijden. Maar helaas profiteert maar een deel van de patiënten van deze medicijnen en kunnen er ernstige immuungerelateerde bijwerkingen ontstaan.”

Met zijn onderzoek is Mulder van plan om immuuntherapie gericht op het blokkeren van de checkpoints te diversifiëren en te verbeteren met behulp van zeer innovatieve nanobiologische behandelingen, zoals beschreven in een recente publicatie in het prestigieuze tijdschrift Immunity. Specifiek is Mulder van plan om nanobiologische middelen te ontwikkelen die de gevoeligheid van het immuunsysteem voor checkpointblokkades kunnen 'trainen', terwijl nadelige immuunresponsen worden geblokkeerd.

Onderzoeksgroep Precision Medicine

Mulder richt de onderzoeksgroep Precision Medicine op aan de TU/e met het “overkoepelende doel om nanotechnologieën te institutionaliseren voor precisie-immunotherapie en immuno-imaging". Naast het beschikbaar maken van precisiegeneeskunde voor patiënten, streeft hij naar de ontwikkeling van een uniek 'onderzoeksecosysteem' dat zich uitstrekt van zijn onderzoeksgroep aan de Icahn School of Medicine op Mount Sinai in New York tot de Technische Universiteit Eindhoven en vele andere samenwerkingen. Dit onderzoeksnetwerk maakt volgens Mulders innovatie mogelijk en dient als een unieke opleidingsomgeving voor de volgende generatie biomedische ingenieurs.

Samenwerkingen

Roy van der Meel wordt in januari 2019 benoemd tot universitair docent bij de onderzoeksgroep Precision Medicine. Mulder: “Van der Meel zal helpen met het institutionaliseren van de onderzoeksgroep en daarmee de zichtbaarheid in Eindhoven vergroten. Samen zijn we ook bezig met het werven van postdocs en PhD-kandidaten en we moedigen potentiële kandidaten aan om contact met ons op te nemen”. De nieuwe groep zal ook samenwerken met onder anderen professor Maarten Merkx van de afdeling Biomedical Engineering van de TU/e en professor Mihai Netea van het UMC Radboud.

ERC-missie en subsidies

De missie van de ERC is het bevorderen van Europees onderzoek van topkwaliteit door middel van concurrerende financiering en om grensverleggend onderzoek op alle gebieden te ondersteunen, op basis van wetenschappelijke excellentie. ERC-beurzen katalyseren nieuwe en onvoorspelbare wetenschappelijke en technologische ontdekkingen. Consolidator Grants zijn bedoeld voor onderzoekers van elke nationaliteit met 7 tot 12 jaar ervaring na het behalen van hun doctoraat.

Geïnteresseerd in het werk van Willem Mulder? Lees meer op zijn eigen website.