Tom Oomen ontvangt de Young Researcher Award

6 september 2019

Deze award werd uitgereikt door de IFAC TC 4.2 Technische Commissie

Tom Oomen, universitair hoofddocent van de Control Systems Technology groep van de faculteit Werktuigbouwkunde, heeft de TC 4.2 Young Researcher Award gewonnen. Hij ontving de prijs afgelopen donderdag in Wenen, op het IFAC Symposium over Mechatronische Systemen.

Oomen heeft deze prijs ontvangen voor motion control voor precisiemechantronica. Hij heeft, samen met zijn team en een groot aantal nationale en internationale partners, belangrijke doorbraken geboekt in zijn fundamentele onderzoek naar modelgebaseerde besturing, systeemidentificatie en (iteratieve) lerende regeltechniek. Deze hebben geleid tot een aanzienlijke vooruitgang in de ontwikkeling van mechatronische besturingssystemen. De resultaten zijn geïmplementeerd in industriële machines en producten van grote bedrijven als Océ/Canon, Philips en ASML, en hebben daardoor geleid tot vooruitgang in een groot aantal micro- en nanoschaal nauwkeurige positioneringssystemen.

Tom Oomen neemt zijn prijs in ontvangst van prof. Reza Moheimani, voorzitter van het selectiecommité, in het Paleis Schönbrunn in Wenen.

Oomen heeft een actieve rol in het veld, met inbegrip van de jaarlijkse organisatie van mechatronica gerelateerde sessies op grote conferenties, plenaire lezingen, industrieconsultancy en industriecursussen. Daarnaast heeft hij verschillende posities als associate editor voor verschillende belangrijke tijdschriften en conferenties op het gebied van mechatronische systemen gehad, alsmede een positie als vice-voorzitter van de IFAC Technical Committee on Mechatronic Systems.

De Young Research Award wordt om de drie jaar uitgereikt door IFAC TC 4.2 aan een onderzoeker van 40 jaar of jonger (op 1 januari van dit jaar) die een gevestigde geschiedenis heeft van deelname aan en bijdragen aan mechatronische systeemactiviteiten van IFAC en die uitstekende onderzoeksbijdragen heeft aangetoond op het gebied van mechatronica, zowel fundamenteel als toegepast.