Robot-leeuwinnen èn zorgrobots wereldkampioen op RoboCup

7 juli 2019

Nederlandse voetbalrobots en zorgrobot HERO beiden wereldkampioen

Tijdens de jaarlijkse robotkampioenschappen is het team van de TU Eindhoven tweemaal wereldkampioen geworden. Het robotvoetbalteam won in de finale van China, en de Eindhovense zorgrobot haalde in haar categorie ook de meeste punten. De RoboCup, die dit jaar in Sydney was, is hét jaarlijkse internationale toernooi voor autonome (zelfsturende) robots.

Na een zenuwslopende voetbalfinale tussen het Chinese team Water en Tech United van de TU Eindhoven, kwam de laatste als overwinnaar uit de strijd. Pas in de laatste minuut maakte Tech United de score gelijk door een schot van Lieke Motors. Ook in de verlenging bleef het spannend. Tech United kwam weliswaar op 5-4 voorsprong door een actie van Dominique Bluetooth, maar Lineth Rekenbrein creëerde pas vlak voor het eindsignaal meer afstand met de 6-4. Team Water was sterk in de aanval en de verdediging van Tech United werd meermalen op de proef gesteld.

Ook in de categorie zorgrobots heeft Tech United, met een ruime afstand tot de nummer twee, een wereldbeker behaald. Het is voor het eerst dat het Eindhovense team met twee wereldbekers naar huis gaat.

Voetbalrobots van Tech United (blauw/cyaan) en het Chinese team Water (roze/magenta) tijdens de voorrondes. Foto: Tech United.

Robots vernoemd naar onze oranje leeuwinnen

Door een terugkerende blessure van sterspeler Lieke Motors, die vaak van het veld moest voor reparatie, werden Chinese kansen verzilverd. Veel lof gaat naar keeper Sari Verenstaal die meermalen de bal kon stoppen. De nieuwe aanwinst van het team, Lineth Rekenbrein, kon als invallende aanvaller succesvolle spelminuten pakken. Verdedigers Jackie Groenestroom en aanvaller Vivianne Wielema waren goed op elkaar ingespeeld en ook Dominique Bluetooth kon door diepe passes flink scoren. Wielema was een nieuwe troef: het is een nieuw soort voetbalrobot met niet drie maar acht wielen. Daardoor is ze bijna net zo snel als Usain Bolt op de 100 meter.

Speciale strategie per tegenstander

Tijdens het voetbalspel hebben de studenten en onderzoekers van de TU Eindhoven geen contact met hun robots: ze spelen volledig autonoom. Teamcaptain Wouter Kuijpers: "Het team heeft getraind op gevarieerde strategieën bij spelhervattingen zoals inworpen en vrije trappen.” Door een nieuw stuk software is het nu mogelijk om een strategie te kiezen die perfect is aangepast op de betreffende tegenstander. Zo kon tijdens de eindfinale een strategie gebruikt worden, speciaal toegesneden op de Chinese rivaal Water, die de Eindhovenaren al vaker in de finale troffen.

 

Zorgrobot HERO vraagt om bevestiging. Foto: Tech United.

Zorgrobots

Tech United speelde ook mee in de Domestic Standard Platform League voor zorgrobots. In deze categorie gebruiken alle teams dezelfde robot, een Toyota HSR, maar elk team gebruikt zijn eigen software. De Eindhovense HSR heet HERO. De Eindhovense robot blinkt vooral uit in zijn ‘wereldmodel’, de digitale weergave van de wereld. De robot maakt een 3D-kaart van de muren, plaatst daarin allerlei digitale voorwerpen zoals kasten en banken, en er is speciale code die uitlegt dat het handiger is om vóór een kast te gaan staan in plaats van ernaast.

Tijdens de ‘challenges’ kregen de robots opdrachten via de populaire messaging service Telegram, zoals “Find Josja in the living room” en “Take out the garbage”. Zulke taken lijken misschien eenvoudig, maar voor robots zijn er nog veel uitdagingen. Niet alleen moet er een digitale kaart gemaakt worden van de ruimte, de robot moet de opdracht goed begrijpen, de voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en tot slot moet hij optimale strategieën voor verschillende opdrachten uitdenken.

 

Het team achter de zorgrobot HERO. Foto: Tech United

Meer achtergrond?

Wat is er nodig om de bal te zien? Hoe beslist een voetbalrobot om van A naar B te rijden? Hoe spreekt een team af of de aanval ingezet moet worden, of juist de verdediging? Wat gaat er om in hun brein? Dromen voetbalrobots van penalty's? Lees in dit achtergrondartikel meer over de technologie die nodig is voor een succesvolle voetbalrobot.

Media contact

Aldo Brinkman
(Science Information Officer)