Decaan Emile Aarts benoemd tot rector van Tilburg University

Prof.dr. Emile Aarts, decaan van de faculteit Wiskunde en Informatica (W&I), wordt per 1 juni de nieuwe rector van Tilburg University. Dat heeft het Stichtingsbestuur van Tilburg University op 12 maart bekend gemaakt. Aarts volgt de huidige rector Philip Eijlander per 1 juni op. Aarts heeft lange bestuurlijke ervaring zowel bij Philips Research Laboratories als bij de Eindhovense universiteit en wordt door studenten en collega’s geroemd om zijn innovatieve manier van denken op het gebied van management.

Voorzitter Jan Mengelers van het college van bestuur van de TU/e betreurt het vertrek van Emile Aarts vanwege diens kennis en kunde. Het wordt volgens Mengelers geen sinecure om een passende vervanger voor de vertrekkende decaan te vinden. Tegelijk is hij trots. “Het laat eens te meer zien dat onze universiteit in alle geledingen een bron van talent is. Dus ook van mensen met een lange staat van dienst. Namens het hele college feliciteer ik Emile met deze geweldige benoeming. Wij wensen hem veel succes in Tilburg en danken hem voor zijn waardevolle bijdrage aan de TU/e.”

Aarts (1955, Roermond) rondde zijn studie natuurkunde in Nijmegen cum laude af en promoveerde in 1983 in Groningen op wis- en natuurkunde. In dat jaar trad hij in dienst bij Philips Research Laboratories als onderzoeker, waar hij later hoofd research en management werd. In 1990 benoemde de TU/e Aarts tot hoogleraar Computing Science.

Data Science en social innovation

Aarts heeft lange ervaring zowel in onderwijs als onderzoek en werd in 2012 decaan van de faculteit W&I aan de TU/e. Zijn onderzoek heeft betrekking op Data Science, Social Innovation Technologies en Open Innovation en hij kreeg voor de publicatie van zijn vele boeken en tijdschriften internationale erkenning. Hij initieerde de oprichting van diverse wetenschappelijke instituten en samenwerkingsverbanden.Sinds 2014 is hij lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Hij was ook voorzitter van het NWO domein Physical Sciences Council heeft zitting in Europese raden van bestuur, zoals European Technology Platform Artemis en het European Institute of Innovation Cluster ICTLabs.