Spin-off SecurityMatters overgenomen door ForeScout voor 113 miljoen dollar

SecurityMatters, het bedrijf voor digitale veiligheid dat mede is opgericht door TU/e-hoogleraar Sandro Etalle, is vorige week overgenomen door het Amerikaanse ForeScout. Etalle verwacht dat de Eindhovense vestiging, die nu 65 werknemers telt, verder zal groeien als R&D-afdeling.

ForeScout, met San José (California) als hoofdvestiging, neemt SecurityMatters over om sneller te groeien in de markt van operational technology network protection. SecurityMatters is een van de wereldwijde leiders in deze explosief groeiende markt. ForeScout heeft zo’n duizend medewerkers en is genoteerd aan de NASDAQ. Meer over de acquisitie is te lezen in het persbericht van het bedrijf.

SecurityMatters werd in 2009 opgericht door Etalle en twee van zijn promovendi van de Universiteit Twente. Het is gericht op systeembeveiliging van grote industriële partijen, denk aan de petrochemische, automotive en luchtvaart-industrie, elektriciteitsgeneratie en –distributie en pretparken. Het ging van start in Twente, maar verhuisde in 2014 naar de campus van de TU Eindhoven vanwege de betere beschikbaarheid van securityspecialisten. Het bedrijf telde op het moment van overname circa 90 medewerkers. De meeste daarvan in Eindhoven, 15 in de VS, en andere medewerkers zitten onder meer in Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Security hoogleraar Etalle is bijzonder trots op het feit dat het bedrijf pionier was in zijn sector en in negen jaren zo veel waarde heeft gecreëerd. “Het is een groot succes voor de hele team, en voor de TU’s van Twente en Eindhoven. Maar ook voor Nederland: er is nu een vestiging in Nederland van een nieuwe multinational, die hier in de regio investeert.” “ForeScout zit in Silicon Valley, maar ze hebben ervoor gekozen om ons over te nemen, ver weg, in Eindhoven. Dat wil heel wat zeggen over de kwaliteit van wat hier is gerealiseerd”, vertelt de hoogleraar trots.

Een van de voordelen van de overname is voor Etalle verdere impuls aan security onderzoek. “Met ForeScout zullen wij meer data hebben om  R&D te doen, dus dat is cruciaal.” Ook voor de universiteit ziet hij voordelen. Hij verwacht dat via en met ForeScout meer gezamenlijke onderzoeksprojecten gedaan kunnen worden. 

Een overname is voor de securityhoogleraar een logische stap voor de onderneming. “Een klant wil uiteindelijk maar een aanspreekpunt voor digitale veiligheid. Op lange termijn kun je niet overleven als je specialistisch blijft. De ontwikkelingen in onze markt gaan razendsnel, en de concurrentie is moordend.”

Etalle was de eerste jaren CEO van SecurityMatters, en later, tot de overname, was hij president-commissaris van het bedrijf. Na de overname legt hij zich toe op de relatie tussen ForeScout en de universiteit. Hij blijft 3 dagen per week hoogleraar in Eindhoven.