Flinke stijging TU/e op wereldranglijst per vakgebied

In de prestigieuze internationale Times Higher Education World University Ranking is de TU Eindhovenbehoorlijk gestegen op de twee ranglijsten die zich toespitsen op de specifieke vakgebieden ‘Engineering & Technology’ en ‘Computer Science’. De TU/e behoort zelfs bij de 15 en respectievelijk 18 beste Europese universiteiten op deze gebieden. De ‘THE-ranking’ geldt als een belangrijke maatstaf onder overheden, beleidsmakers en internationale studenten.

In september bleek al dat de TU/e flink gestegen was op de algemene ranglijst van de Times Higher Education World University Ranking (THE WUR), naar een 141e positie. Op één van de indicatoren – de samenwerking met industrie binnen wetenschappelijk onderzoek – scoorde TU/e zelfs het hoogst wereldwijd.

Ranglijst per gebied

Traditiegetrouw volgen na deze bekendmaking de ‘subrankings’ waarbij universiteiten vergeleken worden op specifieke vakgebieden, officieel de ‘Rankings by subject’ geheten. Deze ranglijsten telden voorheen de beste honderd universiteiten. Dit jaar neemt THE meer universiteiten op in deze ranglijsten, tot 300 of 500 universiteiten.

De scores worden net als bij de algemene ranglijst opgebouwd aan de hand van vijf indicatoren: onderzoek (30%), onderwijs (30%), citaties van wetenschappelijke publicaties (27,5%), internationale uitstraling (7,5%) en de samenwerking met industrie (5%). 

Ook hier toppositie in samenwerking industrie

Net als vorig jaar staat de TU/e in twee van deze disciplines in de top 100, bij ‘Engineering & Technology’ en ‘Computer Science’. Op het gebied van ‘Engineering & Technology’ stijgt de TU/e dit jaar van een 64e naar een 51e plaats. Onder Europese universiteiten neemt TU/e een 15e positie in.   Net als bij de algemene ranglijst staat de TU/e op nummer 1 bij de indicator voor de samenwerking met industrie, al deelt ze deze positie in dit geval met tien andere universiteiten.

Bij ‘Computer Science’ ziet de TU/e een stijging van elf plekken naar de 64e plaats. Kijkend naar alleen de Europese universiteiten scoort de TU/e een 18e positie. De TU/e haalt weliswaar haar hoogste score op de samenwerking met industrie, maar moet in dit geval vier universiteiten voor laten die hier op dit gebied net iets beter op scoren.

Opmars Aziatische universiteiten

In beide subrankings is de koppositie voor Stanford University (VS). Volgens de organisatie valt met name de opmars van Aziatische universiteiten op, in beide subrankings. Naast een aantal zeer goed scorende Aziatische universiteiten, heeft Azië in totaal 132 universiteiten in de top 500 op het gebied van ‘Engineering & Technology’, en heeft daarmee meer universiteiten in deze ranglijst staan dan Noord-Amerika (127).