Tafelmodel synchrotron is genomineerd als Nationaal Icoon

20 juni 2019

Onderzoeksproject Smart*Light, een samenwerking van TU Eindhoven en TU Delft, is genomineerd voor de titel Nationaal Icoon.

image
De betrokkenen van het onderzoeksproject Smart*Light met als derde van links prof. Jom Luiten en als tweede van rechts prof. Joris Dik (TU Delft).

Smart*Light, een ‘tafelmodel synchrotron’ dat zeer heldere röntgenstraling genereert voor toepassingen in medische diagnostiek, materiaal- en kunstonderzoek, is genomineerd voor de titel Nationaal Icoon. Onder de negen andere kanshebbers zijn ook drie projecten die ooit vanuit de TU/e zijn ontstaan. Bij de verkiezing van Nationale Iconen gaat het kabinet op zoek naar baanbrekende innovaties waar Nederland in de toekomst de wereld mee kan veranderen.

Binnen het onderzoeksproject Smart*Light bouwen onderzoekers van de TU Eindhoven en TU Delft een pilotopstelling voor een zeer compacte synchrotron. Dit op initiatief van professoren Jom Luiten (TU/e) en Joris Dik (TUD)  binnen een consortium met andere universiteiten en bedrijven. De röntgenstraling met hoge intensiteit die dit apparaat gaat leveren is nu alleen beschikbaar via grote, dure en schaarse faciliteiten. Smart*Light kan uiteindelijk worden gebruikt in klinische toepassingen voor medische diagnostiek, in onderzoekslaboratoria voor het ontwikkelen van nieuwe materialen en in musea, om belangrijke kunstwerken te onderzoeken.

image

Nationale iconen

Tien innovatieve technologieën zijn genomineerd als finalisten voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Het gaat om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Het kabinet maakt in september bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn.

Er zijn in totaal 55 goede projecten ingediend. Een onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers selecteerde 10 innovaties en adviseert het kabinet bij het benoemen van de Nationale Iconen. De 10 betrokken ondernemers en onderzoekers zijn uitgenodigd om de komende weken hun innovaties uitgebreid toe te lichten aan de jury.

Drie andere TU/e-nominaties

Naast het onderzoeksproject Smart*Light zijn drie innovaties geselecteerd die ooit vanuit de TU/e zijn ontstaan. Het gaat om Lightyear (elektrische familieauto op zonne-energie), Ioniqa (chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval) en PowerNEST (extra verdieping op pand dat energie uit zon en wind combineert).

Bij de vorige editie in 2016 werd onder meer Blue Energy benoemd tot Nationaal Icoon. De onderzoeksgroep van TU/e-hoogleraar Kitty Nijmeijer (Membraantechnologie) is daarbij een van de kartrekkers. In 2014 werd de verkiezing voor het eerst georganiseerd. Toen werden in de Ridderzaal vier innovaties benoemd: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, Hybride aardappels en de Bioneedle.

Barry van der Meer
(Science Information Officer)