'We willen laten zien dat zonneauto’s dé oplossing zijn in de energietransitie'

De feestdagen staan voor de deur, en daarmee ook de jaarwisseling. Wat gaat 2019 ons brengen? Voor deze reeks vroegen we vier TU/e’ers naar hun blik op het nieuwe jaar. Welke doelen stellen zij zichzelf, en welke dromen hebben zij? In dit artikel: het Solar Team Eindhoven.

Het Solar Team Eindhoven staat voor een gigantische uitdaging. Drie keer op rij is het dit studententeam gelukt om de World Solar Challenge in Australië te winnen. Maar kunnen ze ook in 2019 de verwachtingen waarmaken? We spraken met Marije Sesink die verantwoordelijk is voor het perscontact en de communicatie.

Wat hopen jullie in 2019 te bereiken?

“Wij gaan in 2019 een nieuwe supergave zonneauto ontwerpen, produceren en presenteren. Ons voornaamste doel is om de potentie van zonneauto’s te belichamen in een echte gezinsauto en daardoor onze visie te delen met zoveel mogelijk mensen. Wij streven naar het verbeteren van technieken om het concept zonneauto’s steeds efficiënter en toegankelijker te maken. Daarbij willen we benadrukken dat zonneauto’s dé oplossing zijn in de energietransitie.”

“Daarnaast vindt in oktober 2019 de Bridgestone World Solar Challenge plaats, waar we natuurlijk zullen strijden voor het prolongeren van onze wereldtitel. Het is het ultieme platform om het indrukwekkende uithoudingsvermogen van onze auto te laten zien. Daarnaast zal ook een goede score op de ‘practicality’, waar de auto door een jury op zijn praktische toepasbaarheid wordt gekeurd, een groot doel voor ons zijn. We gaan laten zien dat Nederland, en vooral de regio Eindhoven, vooroploopt met technische innovaties op dit gebied.”

Hoe gaan we van jullie horen in 2019?

“We zijn de eerste helft van het jaar nog actief opzoek naar ondersteuning om onze doelen waar te maken, bijvoorbeeld van bedrijven maar zeker ook van fans. Daarom is ons hele proces, de aanloop naar de autopresentatie en onze maanden in Australië te volgen op social media, via de nieuwsbrief, op de website en natuurlijk op evenementen. Nadat onze zonneauto rond juli af is, zie je ons hopelijk niet alleen in het nieuws langskomen maar ook op de weg!”

Wanneer is 2019 voor jullie geslaagd?

“In ons team van 27 man werkt iedereen met veel motivatie aan zijn eigen interesse en onderdeel. Ieder zal 2019 dus een geslaagd jaar vinden als zijn/haar taak met succes is volbracht. Dat is ook precies wat ons vertrouwen geeft in het behalen van ons gezamenlijke doel: als iedereen op elkaars expertise en motivatie vertrouwt, kunnen we uiteindelijk samen doelen behalen die we alleen nooit waar hadden kunnen maken.”

“Ons jaar is voor het team geslaagd als we samen een eindresultaat neerzetten dat de visie die we sinds het begin van ons proces delen, waarmaakt. 2019 zal een intensief maar bijzonder jaar worden en we kijken vooral uit naar het moment dat ieders werk samenkomt in een echte auto: een tastbaar product dat we met trots aan de wereld kunnen laten zien.”

Wat wensen jullie alle TU/e’ers voor 2019?

“Wij wensen alle TU/e’ers een 2019 toe waarin je je interesses en ideeën waar gaat maken. Een jaar waarin je misschien moet investeren in datgene waar je in gelooft, maar waar je uiteindelijk een fantastisch resultaat uit zult halen!”