Wil van der Aalst gekozen als KNAW-lid

Wil van der Aalst, hoogleraar Information Systems (faculteit Wiskunde & Informatica), is één van de zeventien nieuwe leden van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen). Dat maakte de organisatie vandaag bekend.  Het KNAW-lidmaatschap is een groot eerbetoon aan een wetenschappelijke carrière en alleen weggelegd voor excellente Nederlandse onderzoekers. Van der Aalst is de elfde TU/e-hoogleraar die wordt gekozen als KNAW-lid. 

Wil van der Aalst (1966) is internationaal pionier in de ontwikkeling van nieuwe methoden en technieken voor het ontwerp en de analyse van bedrijfsprocessen. Hij maakt daarbij gebruik van process mining, een relatief nieuw gebied waarbij data mining en het modelleren van processen bij elkaar komen. Met de snelle toename van zeer grote databestanden (big data) is zijn wetenschappelijke benadering van essentieel belang voor de beheersing van processen bij bedrijven, instellingen en organisaties. Hij is één van de meest geciteerde informatici in de wereld. Verder is hij wetenschappelijk directeur van het in december opgerichte Data Science Center Eindhoven (DSC/e) en werd hij in 2013 benoemd tot universiteitshoogleraar. 

KNAW leden
Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van voordrachten van 'peers' binnen en buiten de Akademie. De KNAW telt circa vijfhonderd leden, verdeeld over de Afdeling Letterkunde en de Afdeling Natuurkunde. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 8 september 2014 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW.