Eindhovense afstudeerders wereldtop

Voorzitter Jan Mengelers van het College van Bestuur van de TU/e meldde donderdag 23 november op een bijeenkomst van oud-studenten dat het wel lijkt of afstudeerders met een TU/e bul de banen voor het uitkiezen hebben. Met name op het gebied van digitale kennis hebben Eindhovense alumni een opvallend goede reputatie.

Dat TU/e-afgestudeerden populair zijn onder werkgevers blijkt uit de Global University Employability Ranking 2017. Rankingspecialist voor universiteiten Times Higher Education (THE) heeft dit gepubliceerd. Opmerkelijk is dat TU/e op wereldniveau als 4e beste gerankt staat waar het gaat om de 'digital skills' van haar studenten. In het totaaloverzicht staat Eindhoven op de 84e plaats bij de zogenaamde employability (arbeidsmarktkandidatuur) van haar studenten.

De digitale vaardigheden van de Eindhovense student worden in het onderzoek bijzonder hoog gewaardeerd. De top drie op het gebied van Digital Skills bestaat achtereenvolgens uit Technion Israel Institute of Technology, University College Londen en Korea Advanced Institute of Science and Technology. Meer dan 15% van de ondervraagde mensen uit industrie en bedrijfsleven noemen Eindhoven-alumni als beste kandidaten waar het gaat om hun vaardigheden om de digitale revolutie het hoofd te bieden.

Navraag bij HRM specialisten

THE baseert zich op een onderzoek door het Franse bureau Emerging. Daarbij ging Emerging na welke landen en universiteiten de beste kandidaten voortbrengen voor de huidige arbeidsmarkt. Het Parijse HR-adviesbureau voor hoger opgeleiden hield een enquête onder 6.000 recruiters en headhunters. Daarnaast onderzocht Emerging in 22 landen 6.000 universiteiten. Respondenten werd gevraagd over welke specifieke kwaliteiten afgestudeerden moeten beschikken en welke landen en instituten hun studenten het beste voorbereiden op de arbeidsmarkt. Verder is gekeken welke type werknemer schaars is en op welke specifieke kenmerken een universiteit moet scoren om aantrekkelijk te zijn. Het gaat dan om reputatie, aansluiting op de arbeidsmarkt, kwaliteit van de wetenschappelijk-onderwijzende staf, de digitale onderlegdheid van studenten, interdisciplinariteit, onderzoeksfaciliteiten en internationale oriëntatie.

Meer lezen over de Global University Employability? https://www.timeshighereducation.com/features/which-countries-and-universities-produce-most-employable-graduates