TU/e waarschuwt studenten voor bof besmetting

Een aantal Eindhovense studenten heeft de bof. Het bof-virus is een zeer besmettelijke infectieziekte. Het college van bestuur van de  TU/e waarschuwt studenten goed op te letten en vraagt hen bij vermoeden van ziekte thuis te blijven. Verder is het belangrijk dat studenten hun vaccinatiestatus controleren en infecties melden bij de GGD.

Vorige week ontving de GGD signalen dat er bof zou zijn onder studenten. Daarop heeft de GGD een onderzoek insteld onder een aantal van hen. Daarbij bleek het inderdaad om bof te gaan. In totaal zijn nu bij de GGD zes studenten bekend met klachten die passen bij bof. Mogelijk zijn er nog meer studenten met klachten, die niet bekend zijn bij de GGD.

Het bofvirus verspreidt zich tijdens hoesten, niezen, praten en handcontact door kleine druppeltjes uit de neus- en keelholte. Mensen zijn al besmettelijk voordat ze ziek worden en blijven dat tot ongeveer vijf dagen daarna. Bof gaat vanzelf over.

Symptomen
Word je ziek, dan begint dat met koorts. Daarna kunnen spierpijn en hoofdpijn ontstaan. Vaak is er alleen een infectie van de bovenste luchtwegen. Typisch voor bof is een ontsteking van de speekselklieren. Je krijgt dan aan één of beide kanten een dikke wang. De vergrote speekselklier veroorzaakt pijn, vooral als je je mond open doet. Ook oorpijn komt vaak voor. De dikke wang verdwijnt na ongeveer een week. Een complicatie die bij mannen kan optreden is een ontsteking van de zaadbal.

De vaccinatiestatus kunnen studenten checken bij hun ouders of via het vaccinatieboekje. De Bof-vaccinatie zit in de zogenaamde BMR prik die standaard in het Rijksvaccinatieprogramma zit. Dus iedereen die als kind het inentingsprogramma volgde, heeft deze de prik gehad

Wat kun je doen?
• Check je vaccinatiestatus: ben je niet of slechts één keer gevaccineerd? Dan kun je bij de GGD terecht.
• Meld je bij de GGD als je klachten hebt.
• Blijf thuis als je ziek bent. Bezoek aan de huisarts is niet noodzakelijk.

Vragen?
Neem contact op met het team infectieziektebestrijding van de GGD Brabant-Zuidoost: bel 088 0031 333 of mail naar infectieziekten@ggdbzo.nl