ALD-prijs Erwin Kessels erkent impact op Brainport-industrie

25 april 2019

Natuurkundige Erwin Kessels krijgt de ALD Innovator Award 2019, de belangrijkste prijs binnen het vakgebied van ALD en een erkenning voor de grote impact die de technologie op de industrie heeft, zeker in de regio Brainport.

image

Erwin Kessels, hoogleraar Plasma Materials & Processing, krijgt de ALD Innovator Award 2019 van de American Vacuum Society (AVS), de belangrijkste prijs binnen het vakgebied van ALD, ofwel Atomic Layer Deposition. Kessels krijgt de erkenning voor zijn belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van deze techniek waarbij ultradunne laagjes van een materiaal atoomlaag voor atoomlaag aangebracht kunnen worden. Zijn werk heeft onder meer binnen de industrie van Brainport veel navolging gekregen en veel bedrijvigheid in de regio opgeleverd.

Bij Atomic Layer Deposition (ALD) worden zeer dunne laagjes van een materiaal op een gecontroleerde manier aangebracht en deze methode is momenteel onontbeerlijk bij de fabricage van kleine structuren zoals gebruikt in moderne computerchips. Volgens de AVS heeft Kessels belangrijke bijdragen geleverd aan het met een plasma realiseren van ALD, en het gebruik van de techniek in zonnecellen en nano-elektronica. Zijn werk heeft er onder andere toe geleid dat een groot van alle nieuwe zonnecellen van een nanolaagje voorzien zijn aangebracht door ALD. Momenteel richt Kessels zich op het brede veld van Atomic Scale Processing, de verzameling van technieken om op atomaire schaal structuren te maken.

Grote impact op industrie

De prijs zal deze zomer uitgereikt worden tijdens de AVS International Conference on Atomic Layer Deposition in Bellevue/Seattle in de staat Washington (VS). Volgens Kessels is de prijs een erkenning voor de grote impact die de technologie op de industrie heeft, zeker in de regio Brainport. “De methode van ALD is heel populair bij de industrie binnen Brainport en in de afgelopen jaren zijn er veel instituten en bedrijven in navolging van ons iets met ALD gaan doen”, aldus Kessels.

Kessels studeerde en promoveerde in aan de TU/e. Sinds 2011 is hij werkzaam als hoogleraar Plasma Materials & Processing aan de faculteit Technische Natuurkunde. Ook is hij wetenschappelijk hoofd van de NanoLab@TU/e clean room in Eindhoven en heeft hij heeft meer dan 300 papers op zijn naam staan.

Mediacontact

Barry van der Meer