Innovatieprijs voor Eindhovense dementie-onderzoeker

26 april 2021

Rens Brankaert ontwerpt ‘warme technologie’ voor ouderen met dementie.

Rens Brankaert
Rens Brankaert

Onderzoeker Rens Brankaert is onderscheiden met de Young Outstanding Researcher Award 2021. Volgens Alzheimer Nederland, die de prijs uitreikt, gaan Brankaert samen met een tweede prijswinnaar “het verschil maken in innovatief dementie-onderzoek”. Aan de onderscheiding, die is bepaald door een publieksjury, is een geldbedrag verbonden van 100.000 euro.

Brankaert ontwerpt ‘warme technologie’ voor ouderen met dementie. “Warme technologie is gebruiksvriendelijk, niet stigmatiserend en houdt rekening met zowel de gebruiker als zijn omgeving”, zegt de jonge onderzoeker. In de komende jaren wil Brankaert dit concept verder ontwikkelen en op de kaart zetten, om zo de impact ervan te vergroten. 

Innovatiekracht

Volgens Alzheimer Nederland zijn jonge onderzoekers belangrijk voor de innovatie binnen het dementieonderzoek. Dit jaar is de innovatiekracht van deze groep extra duidelijk. De twee winnaars hebben de potentie om bepalend te zijn voor het dementieonderzoek in de komende decennia.

Brankaert, universitair docent bij Industrial Design, en ook verbonden aan het Center for Humans and Technology en Fontys Hogescholen, is erg blij met de prijs. “Dit is een grote eer en een blijk van waardering voor mijn werk en dat van mijn collega’s”.

Living moments

De onderzoeker houdt zich al vanaf zijn afstuderen bezig met de combinatie van technologie en dementie. Zo ontwierp hij in 2015 mee aan het Welthuis kompas, een simpel navigatiestysteem voor mensen met dementie.

Een ander mooi voorbeeld van ‘warme technologie’ is Living Moments, een apparaat dat digitale berichten bijna automatisch omzet naar geprinte kaarten met geluid en beeld.

“Living Moments heeft een printer waar een papieren postkaart uitkomt met een bericht en foto. Vervolgens kan de gebruiker die in het systeem zetten om nog iets extra’s te horen en te zien. De persoon met dementie kan vervolgens heel eenvoudig een reactie geven in de vorm van een smiley of een gesproken berichtje.”

Het apparaat, dat Brankaert heeft ontworpen samen met promovenda Myrte Thoolen, zal ook meedoen aan de TU/e Contest van het innovation Space.

Toegepast onderzoek

Alzheimer Nederland is van oorsprong een organisatie met als doel de ziekte te bestrijden, maar zij ziet nu ook steeds meer de noodzaak om de groeiende groep mensen met dementie te ondersteunen met technologie. De oriëntatie van fundamenteel onderzoek voor de lange termijn is daarom verbreed naar toegepast onderzoek, zoals de ontwikkeling van technologie die snel in te zetten is. 

Brankaert heeft volop plannen voor besteding van de 100.000 euro. “Ik wil een prototype-serie van het Welthuis kompas ontwikkelen, zodat daar vervolgonderzoek mee kan worden gedaan. Verder wil ik de doelgroep sterker betrekken bij dat nieuwe expertisecentrum. We hebben via KBO Brabant al een buurthuis in Oud-Strijp in Eindhoven op het oog als betrokken community.”

Tweede onderscheiding

De Eindhovense onderzoeker krijgt de onderscheiding in de categorie ‘onderzoek ten behoeve van de huidige generatie’. Een tweede onderscheiding ging naar Rik Ossenkoppele, onderzoeker aan het Amsterdam UMC, in de categorie ‘onderzoek ten behoeve van toekomstige generaties’. Hij doet onderzoek naar PET-hersenscans om dementie steeds eerder en nauwkeuriger vast te stellen. Ook hij ontvangt 100.000 euro.

In totaal waren er vier onderzoekers genomineerd voor Young Outstanding Researcher Award, die dit jaar voor de derde keer wordt uitgereikt.

Mediacontact

Henk van Appeven
(Communications Adviser)