Prestigieuze onderzoeksprijs voor Tom de Greef

Tom de Greef van de faculteit Biomedische Technologie krijgt dit jaar de Cram Lehn Pedersen prijs. Het gaat om een prestigieuze prijs voor jonge onderzoekers binnen de supramoleculaire chemie, jaarlijks uitgegeven door het ISMSC International Committee. Volgens de jury waren er dit jaar zeer sterke kandidaten maar steeg De Greef er bovenuit.

De Cram Lehn Pedersen prijs, genoemd naar de winnaars van de Nobelprijs in de Chemie van 1987, erkent significant, origineel en onafhankelijk onderzoek in de supramoleculaire chemie. Wetenschappers die minder dan tien jaar geleden hun PhD hebben behaald komen ervoor in aanmerking. De prijs bestaat naast de eer uit tweeduizend pond, en de winnaar mag een aantal lezingen geven. “Het is een zeer prestigieuze internationale prijs. Iets waar de TU/e heel trots op mag zijn”, aldus Bert Meijer, TU/e-hoogleraar Organische Chemie. “Na de Nobelprijs voor Ben Feringa, laat het opnieuw zien hoe sterk Nederland is in het onderzoeksgebied van de supramoleculaire chemie.”

Dr.ir. Tom de Greef is gespecialiseerd in synthetische biologie en supramoleculaire chemie. Hij is universitair hoofddocent (UHD) binnen de onderzoeksgroep Computational Biology van prof.dr. Peter Hilbers van de faculteit Biomedische Technologie. Hij werkt nauw samen met onderzoeksgroepen Chemical Biology en Biomedical Chemistry en is onderdeel van het Institute for Complex Molecular Systems (ICMS). In 2015 kreeg hij een Europese ERC Starting Grant en in 2012 een Veni-subsidie van NWO.