Holst Memorial Lecture 2017 door melanoomspecialist prof. Caroline Robert

De Franse Caroline Robert geeft dit jaar de Holst Memorial Lecture, op donderdag 2 november op de High Tech Campus in Eindhoven. Robert is hoogleraar op gebied van huidkanker en hoofd van de dermatologie-afdeling van het instituut voor kankerbestrijding Gustave Roussy in Parijs.

Prof. Caroline Robert MD, PhD krijgt zoals gebruikelijk na de lezing de Holst Memorial Lecture Award. Ze krijgt de onderscheiding voor haar pionierswerk op het gebied van immunotherapie bij de aanpak van melanoom (een vorm van huidkanker) met uitzaaiingen. Een mede door haar ontwikkelde aanpak, die sinds 2011 wordt toegepast, betreft een behandeling gebaseerd op het opheffen van een door de kanker veroorzaakte blokkade in het immuunsysteem. Deze innovatieve methode was de eerste van een nieuwe generatie medicijnen met de naam ‘checkpoint inhibitors’ die momenteel ontwikkeld worden voor verschillende soorten kanker.

De titel van de lezing van Robert is ‘Cancer Immunotherapy: Blazing the Trail with Melanoma’. De lezing begint om 16:00 uur. Voorafgaand is er het jaarlijkse Holst-symposium, dat dit jaar als thema heeft ‘Oncology: from Diagnosis to (Immuno)Therapy’.

De TU Eindhoven en Philips Research reiken de Holst Award jaarlijks uit sinds 1977. De lezing vindt afwisselend plaats op de High Tech Campus en de universiteitscampus van de TU/e. De lezing is genoemd naar dr. Gilles Holst, grondlegger van het Philips Natuurkundig Laboratorium (Natlab). Meer over deze traditie: https://www.tue.nl/universiteit/over-de-universiteit/academische-plechtigheden/holst-memorial-lecture-2-november-2017/summary/