Voetbalrobots van Tech United wereldkampioen Robocup

Het team van TU/e-voetbalrobots Tech United heeft vanavond de wereldtitel behaald. In een 1-0 overwinning tegen het team Cambada uit Portugal. De vorige keren dat het team van de TU/e een beker in de wacht sleepte, was in 2016, 2014 en 2012.

De robotvoetbalfinale tegen Cambada, was bijzonder spannend. Het winnende doelpunt was van de gevierde robot Van Perslucht.

Beslissend moment

De eerste helft had CAMBADA uit Portugal duidelijk veldoverwicht. De Eindhovense robots leden veel onnodig balverlies, en de Eindhovense keeper moest dan ook zo’n tien keer een Portugees schot tegenhouden. De Nederlandse robots daarentegen kwamen maar tot een paar schoten op doel aan de andere kant. Ondanks alle doelpogingen was het geen fraai voetbal; meermaals liepen robots vast in een ‘loop’ en moesten robots naar de kant om onder handen genomen te worden.

In de pauze verrichten beide teams veel sleutel- en programmeerwerk aan de robots, onder meer doordat het stof van het inmiddels versleten speelveld in de robots kwam. Na een snelle start in de tweede helft wist het TU/e-team al te scoren na 30 seconden. Op Italiaanse wijze wisten de Eindhovenaren met sterk verdedigend voetbal de overwinning over de streep te trekken.

Zorgrobots

In de @Home League gericht op zorgrobots behaalde de Eindhovense robot AMIGO een respectabele derde plek. Binnen deze competitie is het doel om robotica te ontwikkelen die service en assistentie kan verlenen in thuis- of zorgsituaties. Hiermee laten we zien hoe techniek uit de voetbalcompetitie op een maatschappelijk nuttige manier toegepast kan worden.